[#1] Scandoubler do A1200
Hej,

Troche wypadlem z tematu A1200, wiec chcialbym zapytac jak "na dzis" wyglada sprawa scandoublera do tego komputera? Co jest (jeszcze) dostepne na rynku? A moze komus udalo sie juz go zrobic chalupniczo? (pamietam, ze przez lata nikomu sie ta sztuka nie udala, a wydawac by sie moglo, ze uklad jest teoretycznie prosty).

Najlepsza oferta jaka znalazlem to:
http://cgi.ebay.pl/External-Amiga-1200-Flickerfixer-Scandoubler-/140514970816?pt=Klassische_Computer&hash=item20b7584cc0

Buk zaplac.

[#2] Re: Scandoubler do A1200

@slayer, post #1

Cena rewelka (ale raczej na tym się nie skończy). Z 1,5 -2 lata temu poszedł taki na Allegro bodajże za 720 PLN. Spójrz jeszcze na AGA Indivision np. w www.vesalia.de (jak jeszcze jest w ofercie). Lepszych chyba nie ma. :(
Powodzenia.

[#3] Re: Scandoubler do A1200

@slayer, post #1

W pierwszym kwartale tego roku ma się pojawić podobno Indivision AGA Mk2. Poczekałbym z zakupem aż on wyjdzie.

[#4] Re: Scandoubler do A1200

@strim, post #3

Ktoś dał ogłoszenie w dziale Giełda o podobnym urządzeniu. Z tym, że osobiście wolałbym zobaczyć je w działaniu niż kupować kota w worku. Brak obudowy też nie nastraja do zakupu.

[#5] Re: Scandoubler do A1200

@Tomski, post #4

I słusznie.

VGA ACV-011 (i każde inne urządzenie konwertujące z component PAL do VGA z definicji POGARSZA jakość sygnału. A dlaczego?
Bo na wejściu urządzenia jest przetwornik A/D a na wyjściu jest przetwornik D/A dla sygnałów R, G, B i synchronizacji. Czyli zakłócenia wprowadzane są w 2 miejscach. I od jakości tych przetworników najwięcej zależy. Sama obróbka cyfrowa jakaś skomplikowana nie jest - wystarczy dane z przetwornika A/D zapisywać w odpowiednie miejsce do bufora ramki przetwornika D/A.

Nie oszukujmy się - to nie jest scandoubler. Scandoubler jest urządzeniem cyfrowym które pobiera dane z Amigi w postaci cyfrowej, cyfrowo je obrabia i przepuszcza przez przetwornik D/A dając analogowy sygnał VGA na wyściu.

Nie widziałem VGA ACV-011 w akcji, ale cudów się nie spodziewam. Ot, jakość jak na średniej jakości TV podłączony do Amigi przez SCART. Zaletą jest niewątpliwie możliwość bezproblemowego podłączenia pod standardowy monitor komputerowy.

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2011 09:16:08
[#6] Re: Scandoubler do A1200

@stachu100, post #5

Dzięki za odpowiedzi. A opcja z jakimś tunerem TV jest sensowna? Kiedyś też coś chyba czytałem o jakiejś "przystawce" (?) do konsoli do gier, która też spełniała podobna funkcję, ale nie mogę tego znaleźć.

[#7] Re: Scandoubler do A1200

@slay, post #6

To zależy co i jak.
Ale generalnie sygnał podawany przez gniazdo antenowe TV to najgorszy wariant. Nie polecam.
[#8] Re: Scandoubler do A1200

@stachu100, post #7

Tunery mają też wejścia EURO i Video, podłączanie komputera przez gniazdo antenowe to rozwiązanie z epoki ZXspectrum sprzed prawie trzydziestu lat.
A i tak na dzień dzisiejszy najtańszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest kupno panela LCD z wbudowanym tunerem, dostępne są gniazda DVI, D-Sub, Euro, kilka Video i czasami SVHS.
Można podpiąć na stałe sporo sprzętu i przełączać się między nimi pilotem, a oprogramowanie LCD przeważnie samo eliminuje drgania w trybach interlace.

Pozdrawiam
[#9] Re: Scandoubler do A1200

@slay, post #6

Osobiście polecam http://www.cesarz2.pl/1903 mam od prawie roku i jest znakomity. Obraz 4:3 wejścia PC, scart. Obraz przy scart dosyć ostry można w trybie HighPal pracować w Workbenchu. I poczekać na Indivision AGA MK2.

[#10] Re: Scandoubler do A1200

@sand, post #9

Mante mijam szerokim łukiem od czasu gdy kupiłem odtwarzacz DVD(następnego dnia oddałem)...

[#11] Re: Scandoubler do A1200

@stachu100, post #5

że sie podłacze... a testowal ktos moze TV-BOX? Jest powszechnie dostepny na alledrogo w cenie 60-80zl.
o np tu jest:
http://allegro.pl/tuner-tv-zewnetrzny-karta-tv-lcd-crt-1680x1050-i1479942960.html

Zastanawialem sie nad kupnem tego "cuda", cena zacheca... :/

[#12] Re: Scandoubler do A1200

@Tomski, post #10

A ja szukałem monitora 4:3 ze scartem i tylko to było. No i się nie zawiodłem. Manta to taka chińszczyzna z naklejką, no ale tu byłem pod wrażeniem.

[#13] Re: Scandoubler do A1200

@Koyot1222, post #11

Obsługiwane częstotliwości odświeżania:
H : 31,5KHz - 64KHz

Ale czy taki tuner "łyknie" PALowskie niesystemowe tryby ekranu (dema, gry)? Chyba nie.

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2011 14:06:32

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2011 14:06:47
[#14] Re: Scandoubler do A1200

@slay, post #13

może chodzi o wyjście, gość pisze, że ps2 i dvd można podłączyć, a one nie mają wyjścia vga.

[#15] Re: Scandoubler do A1200

@Koyot1222, post #11

Pewnie tylko cena jakosc obrazy na leadteku hd nie powala. Obraz rozmyty a ta karta jest tańsza parokrotnie. Może w grach ujdzie w workenchu raczej nie.

[#16] Re: Scandoubler do A1200

@slay, post #13

Działa, używam tego z amigą 1200. Jakość nie powala, dlatego wykorzystuje to tylko do gier.
[#17] Re: Scandoubler do A1200

@Ltsyrek, post #16

O, dzieki wielkie :) Chcialem to tylko na amidze do gier wykorzystywac i reszty konsol w domu takich jak snes czy megadrive. Mam jednak pytanko czy plynnosc jest ok? Mam w domu tuner TV na usb, obraz mnie nawet satysfakcjonuje, ale jak sie gra np wplatformowki to wydaje sie ze gra jest lekko spowolniona a samo urzadzenie sie okropnie nagrzewa.

[#18] Re: Scandoubler do A1200

@Koyot1222, post #17

Z płynnością jest ok, ale jak już pisałem - jakość nie powala. WB wygląda wręcz paskudnie, aczkolwiek w grach nie jest tak źle.
[#19] Re: Scandoubler do A1200

@Ltsyrek, post #18

U mnie taki tuner działa z A1200, w której dorobiłem wyjście S-Video. Do gier rewelacja natomiast workbench mam pod 640x480 Productivity na monitorze LCD bo tylko taki tryb mi łapie. Przełączać trzeba pilotem tryb VGA - Tuner Off, Pal/Ntsc - Input Svideo. Plusem jest też to, że tuner niweluje drgania w interlace generalnie w NTSC obraz jest ostrzejszy.

[#20] Re: Scandoubler do A1200

@cim, post #19

http://www.youtube.com/watch?v=3nDnvmgVgjg
Moja amiga na tym sprzęcie (podłączona przez composite).
[#21] Re: Scandoubler do A1200

@Ltsyrek, post #20

Wow, dzieki wielkie za ten filmik :) Super, mi taka jakosc styknie w zupelnosci :)

[#22] Re: Scandoubler do A1200

@Ltsyrek, post #20

Witam,

A jesteś w stanie zrobić jakieś dobrej jakości zdjęcie z Workbencha z dużą ilością ikonek i jakimiś jedno pixelowymi fontami (np Xen) w rozdzielczości 640x512?
Czy ten tuner nie wprowadza jakiś zakłóceń na statycznych obrazach jak wb?
U mnie monitor LG właśnie jakoś tak dziwnie śmieci (a raczej drga w miejscach gdzie się pojawi ruch - np przesunie się mysz czy otworzy menu).

Jeszcze jedno :)
Nie masz w planach może podłączać tego TV BOX-a przez S-Video?

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2011 19:09:11
[#23] Re: Scandoubler do A1200

@Thom/CT, post #22

U mnie monitor LG właśnie jakoś tak dziwnie śmieci (a raczej drga w miejscach gdzie się pojawi ruch - np przesunie się mysz czy otworzy menu).

Typowy objaw sprzętowego eliminowania drgania w trybach "interlaced", po przełączeniu na 620x256 lub productivity czy DBLPal nie zobaczysz tego efektu.
Właśnie dzięki temu panel LCD z tunerem TV jest lepszy od zwykłego ScanDoublera.

Pozdrawiam
[#24] Re: Scandoubler do A1200

@RadoslawF, post #23

Właśnie dzięki temu panel LCD z tunerem TV jest lepszy od zwykłego ScanDoublera.

Możnaby dyskutować na ten temat. Poza tym zależy co się rozumie przez "zwykły" scandoubler. Np. Indivision ECS eliminuje pod kątem jakości każdy panel LCD z tunerem, nie wspominając o telewizorach.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2011 19:56:43
[#25] Re: Scandoubler do A1200

@strim, post #24

[#26] Re: Scandoubler do A1200

@slay, post #25

Z tego co zrozumiałem z opisu, to urządzenie zawsze skaluje obraz, więc masz 100% pewność zawsze rozmytego obrazu ;) . Pomijając ten fakt, to pewnie trzeba by znaleźć kogoś kto ma takie urządzenie...

[#27] Re: Scandoubler do A1200

@slay, post #25

Ostatnio wystawiał ktoś coś podobnego na giełdzie PPA.
http://www.euromatic.com.pl/index.php?section=sell&itemId=52
http://stuffprojects.free.fr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=29
[#28] Re: Scandoubler do A1200

@Thom/CT, post #22

Gdy będę w stanie, zrobię zdjęcia porównawcze workbencha bezpośrednio przez dblpal oraz przez tuner tv w palu. Niestety workbench w palu puszczony przez tuner wygląda paskudnie.
[#29] Re: Scandoubler do A1200

@Dark_luke, post #27

Ja to cudo kupiłem zobaczymy co to jest warte. Mam jeszcze wewnętrznego scandoublera mikronika więc będę mógł porównać obraz.
Chcę to cudo wstawić do obudowy Elboxa .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem