[#1] Amiga 500
Zacząłem poszukiwania w zasadzie to CD32 , ale jak to bywa w życiu trafiła się A500 w pół śmietnikowym stanie :) , więc przygarnąłem .

Pierwszy problem jaki mam to brak obrazu z modulatora , po wyjściu mono z Amigi jest - przez modulator nie podłączałem do wyjścia antenowego tylko do czincza z boku + czincz w OTV . Może jakieś sugestie ?

Druga sprawa chciałbym się upewnić że tak "musi być" , cały czas pracuje stacja dyskietek - domniemywam że to normalne póki nie włożymy dyskietki .

Trzecia sprawa , nie mam dyskietek więc za wiele nie mogę sprawdzić ..może pytanie żółtodzioba ale czy są jakieś skróty klawiszowe przy uruchamianiu by cokolwiek sprawdzić ? .

No i ostatnie pytanie , jest tam rozszerzenie pamięci co ciekawe ma baterię :) .. mógłby ktoś opisać co to "to" ile ma pamięci - i jaką funkcję spełnia bateria ? . Wygląda to tak : http://img856.imageshack.us/i/ramclockamiga.jpg/

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 500

@companiero, post #1

Generalnie tematy poruszane już wielokrotnie na forum ;).

Co do modulatora to ciężko powiedzieć, może być uszkodzony, albo gniazdo video w Amidze jest uszkodzone. Jeśli to wina modulatora to niewielka strata, gdyż i tak daje on beznadziejny obraz. Znacznie lepiej połączyć Amigę z telewizorem do gniazda SCART (na 23-pinowym gnieździe wideo Amigi są potrzebne sygnały, więc wystarczy prosty kabel, który można nabyć w sklepach Amigowych). Ewentualnie zakupić scandoubler i korzystać z monitora komputerowego CRT lub LCD (co jakościowo jest najlepszym rozwiązaniem).

To że stacja pracuje dopóki dyskietki się nie włoży to normalne.

W przypadku zwykłej A500 z kickiem 1.x (ręka z dyskietką na białym tle) w sumie nie ma żadnych "skrótów klawiszowych" aby coś sprawdzić.

Dopóki nie pokażesz lepszego zdjęcia tego rozszerzenia (na którym widać umieszczone na płytce drukowanej napisy i typy kości pamięci) to nikt raczej nie powie ile pamięci to ma. Bateria służy do podtrzymywania zegara czasu rzeczywistego - zwykle takie rozszerzenia do A500 miały zegar.

[#3] Re: Amiga 500

@companiero, post #1

1. Podłącz Amigę przez łącze antenowe - powinineś mieć kolorowy obraz, tylko dostrój telewizor;
2. Stacja dyskietek cały czas sprawdza czy jest dyskietka i "puka" co kilka sekund. Jeśli pracuje bez przerwy i świeci się dioda pracy stacji (ta obok zasilania) tzn. że jest uszkodzona, a jeśli tylko "puka" to ok.
3. Aby cokolwiek się pojawiło to trzeba mieć dyskietkę w formacie Amigi. Natomiast pusty komputer zgłasza się logiem romu - przy Amidze 500 to rączka trzymająca dykietkę;
4. To jest rozszerzenie pamięci o 512kb Chip RAM (pamięć graficzna, która w Amidze jest też wykorzystywana jak zwykłe RAM). Razem masz 1 MB. Zegar na rozszerzeniu jest do podtrzymywania czasu, gdyż Amiga 500 nie ma takiego na płycie głównej.

Ostatnia modyfikacja: 05.03.2011 13:42:02
[#4] Re: Amiga 500

@AS, post #3

Dorobiłem kabel do wyjścia antenowego sprawdziłem miernikiem polutowany ok nie ma zwarcia przewodność ok - nie mogę dostroić w OTV . Może ktoś wie na jakiej częstotliwości jest Amiga 500 ? . Jeszcze jest przełącznik L - H jak ustawić ?
[#5] Re: Amiga 500

@companiero, post #4

Nie pamiętam wszystkich ustawień, ale z boku podłączało się dźwięk z Amigi do modulatora i kablem antenowym szedł obraz i dźwięk. Przełącznik L-H chyba był ważny, ale który trzeba ustawić, to nie pamiętam.

[#6] Re: Amiga 500

@AS, post #5

Z tego co pamiętam, to L-H przełączał generowany kanał obrazu TV z wyjścia RF między niższy-wyższy. Można było przestawić na drugi, gdyby na jednym były jakieś zakłócenia (np. w pobliżu silnej stacji nadającej akurat na tym kanale).
Zdecydowanie najlepiej użyć kabla RGB Amigi>>EURO SCART - kupić na Allegro, albo zrobić wg. schematu w sieci.
[#7] Re: Amiga 500

@wali7, post #6

Na pewno lepiej, ale chyba koledze chodzi o przetestowanie Amigi, a do tego wystarczy sprawny modulator. A najlepiej do monitor do Amigi :)

[#8] Re: Amiga 500

@AS, post #7

To prawda, ale sam kabel (jak się go zrobi samemu) to groszowa sprawa.
A samo funkcjonowanie Ami można przetestować na mono. Ja po raz pierwszy kolor z mojej pierwszej A500 zobaczyłem po jakiś 2 latach, wcześniej był tylko zielony :)
[#9] Re: Amiga 500

@wali7, post #8

Na zielono ;)? to chyba ciężko w "super froga" się grało hehe . Też nie miałem lekko w czasach C64 w ricka dangerousa ciąłem na czarno-białym 14" Junost :).

Kabelek zrobię sam , tylko weekend jest i nic się nie kupi :/ pewnie się za to wszystko wezmę dopiero za tydzień z resztą i tak nie mam dyskietek . No chyba że przy pomocy winuae można jakoś dyskietkę nagrać ? ..może to by mnie zmotywowało do wyprowadzenia kabli prosto z płyty :) .

Ostatnia modyfikacja: 05.03.2011 23:04:55
[#10] Re: Amiga 500

@companiero, post #9

[#11] Re: Amiga 500

@recedent, post #10

Czytałem :( , nie mam "Dyskietki z Workbenchem" .
[#12] Re: Amiga 500

@companiero, post #1

A może byłby ktoś chętny nagrać dla mnie odpowiednie dyskietki do połączenia null-modem ? .Oczywiście zapłacę za nośnik wysyłkę i "na piwo" za fatygę :) .
[#13] Re: Amiga 500

@companiero, post #1

Wyjaśniło się , Amiga sprawna czyta dyskietki . Modulator raczej uszkodzony sprawdziłem w innej :D Amidze i również nie działa .

PS. może się ktoś orientuje czy są gdzieś w sprzedaży sprężynowe mikrostyki do joysticków ? (rzuciłem okiem po googlach i ni hu hu ) .

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2011 02:56:54
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem