[#1] z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?
Witam,

Jaki moglibyście polecić sposób na kopię całości systemu z Amigi na PC (tu może być emulator) tak aby nie było jaj z nazwami plików i innych problemów.

Mam do wyboru kartę sieciową i przelotkę PCMCIA + CF (ale tylko 256MB).
Cały dysk to ok 2GB danych, może troszkę mniej.

Czy da się zestawić jakoś połączenie między prawdziwą Amigą i emulowaną tak żeby skopiować wszystko.
A może jakaś kopia jakimś programem na Amigę tak aby kopiować do CF, przegrać na PC i skasować i tak aż nie spakuje wszystkiego.
Wolał bym opcję z LAN szkoda mi trochę tej CF-ki.

Dodam może że mam AmigaForever 2008 (tak mi się przypomniało) i może do tego nadawał by się Amiga Explorer? Macie jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 14.03.2011 20:31:12
[#2] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #1

Spakować partycje. Potem przenieść ftepem. Ja przynajmniej tak robię :)

[#3] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #1

Najszybciej zainstalować na PC UAE, podpiąć dysk i skopiować zawartość pod emulatorem.
Metoda bardziej tradycyjna to spakować partycje/katalogi archiwizerem i przegrać je na PC, przegrać przez sieć lub kartę CF. Pakowanie tylko i wyłącznie w celu zachowania atrybutów i nazw nie tolerowanych przez PC.
Teoretycznie zamiast archiwizera można użyć programu da robienia backapu i wyłączyć kompresję. Będzie szybciej ale na kompie docelowym będziesz musiał mieć kawałek systemu i ten program, Lha czy Lzx uruchomisz z dyskietki.

Pozdrawiam
[#4] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@RadoslawF, post #3

Tego właśnie zapomniałem napisać. Nie chcę rozbierać Amigi bo śrubki za wiele już nie wytrzymają a to zabytek prawie klasy zerowej jest. :)

A pakowanie może i tak ale nie wszyskich partycji wchodzi w grę bo ani się nie zmieści się wszystko na inne partycje ani później na CF, trzeba by wszystko jakoś dzielić a to wprowadzić może haos. :(
Fakt trzeba będzie spróbować z FTP, po kawałku powinno się dać.

Czy nie ma czegoś na jak samba? Albo czy ten explorer nie działa z dwóch stron na Amidze i emulowanej Amidze?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 14.03.2011 21:30:30
[#5] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #4

Nie musisz wszystkiego wcisnąć od razu na kartę CF, popakuj sobie oddzielnie katalogi na partycji i przenoś archiwa na PC.

Pozdrawiam
[#6] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #4

Jest coś na jak samba. Nazywa się samba file system - poszukaj.

[#7] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #1

Ja się przyzwyczaiłem do pakowania i na CD. A ostatnio to po prostu na żywca od razu wypalam na CD, potem ewentualnie dodaję +S żeby plik był wykonywalny jako script jeżeli mi krzyczy, że nie jest executable i tyle. Wierzę w Filemastera i w MakeCD :). Jak wypalałem pod Windowsem z katalogu podpiętego pod WinUAE w drugą stronę - też nie było problemów, tylko wspomniany +S trzeba było dodać.

Polecam zaopatrzyć się w nagrywarę, a jeśli nie zamierzasz jej kupować to polecam po prostu po kablu z przeplotem połączyć się między dwoma komputerami, na Amidze stawiałem w tym celu serwer dzięki rcFTPd. 5 minut roboty z konfiguracją - na pececie łączysz się z FTP przez Total Commandera i hula. Gdzieś o tym był obszerny tutorial jak IP ustawić.

BTW. kiedyś postawiłem sobie pod rcFTPd serwer z projektem gry Ondorr Drakmo i puściłem w sieć. Fajna zabawa :).

Ostatnia modyfikacja: 14.03.2011 23:44:59
[#8] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #4

Jeśli masz przypadkiem jakiś komputer z Linuxem, to można podmontować na Amidze zasób po protokole NFS i archiwizować z użyciem lha bezpośrednio na ten zasób (gdyż działa on jak lokalny wolumin). Zerknij na artykuł "Network File System na Amidze" w dziale programy.

[#9] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@strim, post #8

Czy Samba przypadkiem nie obcina komentarzy i nie będzie problemów z niektórymi nazwami? I czy samba powinna wtedy być na obu amigach (emu + prawdziwa)?

Nie miałem wczoraj za wiele czasu i przewalam dane przez FTP oczywiście wcześniej spakowane. To co się nie mieściło oczywiście po kawałku.
Też się da choć pakowanie i przesyłanie na raz idzie mizernie ;)
Z tym że u mnie działa FileZilla FTP Server (PC) i klient FTP na Amidze.
Linuxa mam na drugiej partycji trzeba będzie się przyjrzeć, tylko zastanawia mnie to czy nie ma implementacji tego protokołu na Win?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

[#10] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #1

Dodam może że mam AmigaForever 2008 (tak mi się przypomniało) i może do tego nadawał by się Amiga Explorer? Macie jakieś doświadczenia?

O ile dobrze pamiętam, Amiga Explorer ma opcję przekopiowania od razu całego obrazu dyskietki amigowej jako ADF, i o ile dobrze pamiętam tak samo w przypadku partycji. Po prostu przeciągałeś ikonkę z AExplorer na pulpit i program robił ci HDFa w locie.

Ale mogę się mylić. Sprawdzę to w najbliższym czasie, bo sam chętnie zrobiłbym sobie taki backup.

[#11] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #9

tylko zastanawia mnie to czy nie ma implementacji tego protokołu na Win?

Jest ale to gra nie warta świeczki, więcej czasu stracisz, niż gdybyś miał 2x Linuxa zainstalować i skonfigurować.

[#12] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@AceMan, post #10

Jakoś nie mogę sobie poradzić z tym AmigaExplorerem.
Opalam na Ami AmigaExplorer w ikonie ustawione jest TCP/IP, IP klienta i serwera ale utknąłem na Genesis.
Wygląda na to że ono blokuje połączenie po porcie 356 a nie wiem jak ten port w Genesis odblokować.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2011 19:59:13
[#13] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Thom/CT, post #12

A nie prościej wykonać posektorową kopię dysku? Jest to niezależne od systemu operacyjnego. Wiele programów to potrafi - Ranish Partition Manager, MHDD w wersji nie wyższej niż 2.95, COPYR i wiele innych.

Poczytaj tutaj - LINK

[#14] Re: z Amiga na PC czyli jak zrobić kopię całego dysku?

@Nightmare777, post #13

Jasne że tak ale to wymaga każdorazowego otwieranie Amigi.
A tego nie chcę robić.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem