[#1] Jaki monitor LCD TV do Amigi?
Witam,

Rozglądam się za LCD TV do Amigi gdyż cena scandoublera mnie zabija.
Proszę podzielcie się informacją jakie sztuki macie polecacie lub nie.
1. Jaki to model?
2. Jak one się sprawują w PAL i w PAL Interlaced?
3. Jaką mają rozdzielczość, wielkość i proporcje ekranu?
4. Czy obraz dynamiczny nie ma jakiś zakłóceń/drgań np w WB jak się ruszy myszą czy kliknie menu czy ikonkę?
5. Czy może przypadkiem wyświetlają coś więcej niż PAL przez EURO?

Oglądałem dziś jakiś 17’ LG TV z opcją monitora i obraz drgał, zresztą tak samo jak na moim LG 22’.

Pozdrawiam

[#2] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

To ja jesli pozwolisz podepnę się pod Twoje pytanie , mam Amigę Cd32 , A1200, Sam440 i Powermacka i też rozglądam sie za jakimś monitorem lcd z tunerem tv i to najlepiej żeebym mógł podłączyć te kompy pod jeden lcd bez wyciągania wtyczek , lub ciągłego ich przekladania jak robię to teraz , no i to zaoszczędzone miejsce na biurku
[#3] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

1. ja osobiście polecam LCD Samsung SyncMaster 710MP
2. w PALu ok a w interlaced minimalnie drga
3. rozdzielczości amigowe obsługuje wszystkie, proporcja 4/3
4. nie ma
5. heh nie sprawdzałem :D

[#4] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Skiba, post #3

Ad 3. Miałem na myśli rozdzielczość natywną monitora :)

[#5] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

Ja mam Samsunga P2470HD podpiętego do A600 przez Scart. Interlace'u nie ma, ale jakość obrazu pozostawia sporo do życzenia (kolory, ostrość).

[#6] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

2. Jak one się sprawują w PAL i w PAL Interlaced?
4. Czy obraz dynamiczny nie ma jakiś zakłóceń/drgań np w WB jak się ruszy myszą czy kliknie menu czy ikonkę?

Jednego tematu nikt nie poruszył.
Panele mają opcję która przy okazji wygładza efekt interlace ale trwa to sekundę czy dwie więc sprawdza się na nieruchomych obrazach.
Na ruchomych przez tę sekundę czy dwie efekt migotania widać i jest wygaszany. Daje to ciekawe efekty wizualne, przejedziesz kursorem nad krawędzią okna i za kursorem zostaje ogon rozmytej krawędzi lub na stabilnym ekranie migocze ci okno które właśnie przesuwałeś.
W pierwszej chwili ten efekt tak mnie wpieniał że nie używałem trybów migających, po jakimś czasie przyzwyczaiłem się.

Jak będziesz kupował jakiś klasyczny panel z tunerem to zadbaj o jak największą ilość wejść sygnału wizyjnego, absolutne minimum to DVI, DSub i w tunerze Eurozłącze i ze dwa wejścia sygnału zespolonego (video chinch).
Przydaje się jak masz kilka komputerów, przełączasz z pilota zamiast przepinać kable.

Pozdrawiam
[#7] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@RadoslawF, post #6

Właśnie mój 22' ma taki komplet wejść ale właśnie mnie strasznie wnerwia to miganie. Pomijając fakt że on nawet miga bez interlace.

A jakiej rozdzielczości używasz u siebie?

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2011 20:36:32
[#8] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #7

Dla Amigi bez GFX PAL interlaced czyli 640x512, w rozdzielczościach bez interlejsu nie miga. Monitor to 19 calowy Flatron M1921TA firmy LG.
Na karcie GFX idzie w natywnych 1280x1024x16 ale koszmarnie wolno rysuje ekran (Zorro2).

Pozdrawiam
[#9] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Skiba, post #3

A sprawdzałeś może jak wygląda 640x480 Multiscan przez VGA?
Mieści się w całości na ekranie bez jakiś kosmicznych kombinacji?
Bo tak sobie myślę że może kupić taki 711MP i używać gry w PAL przez EURO a WB dalej jako Multiscan na VGA.
Tylko wtedy jakoś trzeba zrobić przełącznik wyjść z Amigi do monitora.
Tak się zastanawiam czy w Amidze nie ma miejsca gdzie by można było pobrać stan logiczny dla 15Khz i dla 31Khz i w ten sposób jakoś przełączać automatycznie które wejście, ale wtedy jakoś to trzeba jeszcze w monitorze przestawić.

[#10] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #9

Wiem, że nie jesteś zainteresowany scandoublerem, ale mam jedną uwagę do tego co tu piszesz. Jeśli chcesz mieć wyraźny, stabilny obraz we wszystkich rozdzielczościach, bez dziwnych kombinacji, to bez scandoublera się tu nie obejdzie. Piszesz, że obecnie masz TV LCD. Jeśli sądzisz, że na innym TV z funkcją monitora lub monitorze z funkcją TV rozdziałki typowo Amigowe będą wyglądały lepiej to jesteś w błędzie... A przynajmniej ja takiego nie widziałem, może inni mieli lepsze doświadczenia...

Jeżeli zależy Ci na jakości obrazu to oszczędź trochę kasy i kup nadchodzący Indivision AGA Mk2, jeśli będzie oferował to co obecny Indivision ECS to nie będziesz zawiedziony! A i jego cena powinna być przystępna w porównaniu do starych używanych scandoublerów dla AGAty. Obecnie posiadam Indivision ECS w A600 i na zwykłym monitorze LCD (SyncMaster 225BW) obraz jest jak żyleta nawet w trybach HighGFX. Żadnego drgania, mrugania, stabilny obraz w 60Hz.

Tutaj Super Hi-Res Laced : http://c0ff33.net/3.jpg . Zdjęcie jest rozmyte, ale to akurat wina aparatu. Oczywiście występuje delikatne rozmycie spowodowane skalowaniem roździelczości i to na LCD zawsze ma miejsce, zwłaszcza jeśli roździelczość ma inne proporcje niż matryca LCD.

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2011 21:52:40
[#11] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@strim, post #10

Pisałem już wcześniej. Testowałem na 3 róznych TV (LG 32 i 40 cale oba full HD-CO MA NIEBAGATELNĄ ZALETĘ !, i Hitachi 22'' HD Ready). Powiem szczerze obraz na dużych TV był znakomity, nawet tryby interlace. Natomiast na moim 22'' Hitachi nie jest już tak różowo. Tylko zwykłe tryby da się patrzeć a i tak lekko miga.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale w LG SCART 1 ma w nawiasie napis (RGB).
Upatrzyłem taki TV i raczej się zdecyduję Samsung P2770HD -SCART(RGB).

Ostatnia modyfikacja: 15.03.2011 22:05:54
[#12] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #9

Tego nie sprawdzałem, na DVI wisi pecet a na DSub Amiga z GFX.
Zakładam że obraz powinien być poprawny i podobny to tego z 640x512 tyle że bez migania, minusem będzie konieczność przełączania pilotem, na ale ja wygodny jestem bo kiedyś miałem fajnego multisynka i przyzwyczaiłem się że komputer zmienia sobie rozdzielczości wedle potrzeb bez mojej interwencji.

Są/były gdzieś jakieś specjalne przełączniki robione do Amigi. Ja tym nie byłem zainteresowany i linka nie zapisałem, może ktoś przypomni.
Tyle że w twoim przypadku najtaniej i najprościej podpiąć przez Euro jako PAL interlaced, na panelu LCD efekt będzie bardzo podobny do Produktivity a nie będziesz miał zajęcia przy przełączania źródła sygnału w przypadku uruchomienia gry.

Pozdrawiam
[#13] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@strim, post #10

@strim

Masz rację jeśli chodzi o stabilny ale co do jakości to powinna mi wystarczyć taka jak jest przez dobry kabel euro.
Na tym monitorze co mam nie jest aż tak źle ale się telepie ten obraz nawet bez Interlaced.
Co więcej telepie się delikatnie nawet obraz statyczny ale to na granicy zauważalności.
Scandobler tak, mógłby być ale nie za więcej niż ~300zł. A dobrze by było jak by był tańszy. Ale pomarzyć zawsze można.
Gdzieś się chwalili ile będzie kosztować czy na razie tylko że będzie taniej?

@RadoslawF

Multiscan nie jest w 100% takim samym trybem jak ten z GFX dlatego pytałem.
Miałem jakiś stary monitor 15' Samsunga i on nie był w stanie sam ustawić obrazu na środku.
Za pomocą menu też było to trudne.
Trzeba było ModEditem grzebać ale to dawało mizerne skutki.

@Wojox

Pewnie tak będzie że na dużych HD TV obraz będzie super ale taki mi się na biurku nie mieści i dlatego szukam małego monitora max 17'. :)

Pozdrawiam

[#14] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

3. Jaką mają rozdzielczość, wielkość i proporcje ekranu?

Z mojego doświadczenia najlepiej 15" a maks to 17". A wszystko ze względu na sam LCD - "skalowanie pikseli".
Co do migania i ustawiania. To raczej wszystkie migają. A ustawianie/centrowanie obrazów jest niestety do bani. W każdym bądź razie ja nie jestem z tego zadowolony.
Scandoubler chyba jest najlepszym rozwiązaniem. Cena odrzuca. Ale z drugiej strony szkoda oczu. Tak, że ja zacząłem już zbierać sałatę na scandoubler.

[#15] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #13

W obecnej chwili Indivision ECS kosztuje 99 euro, ponoć AGA MkII ma być w podobnej cenie (lub niewiele wyższej). Czyli i tak mniej niż dobry używany scandoubler AGA dziś ;) .

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2011 11:05:24
[#16] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@strim, post #15

400zł scandoubler? Mnie chodzi po głowie, że widziałem jakąś wersję na AGA - nówkę za coś około 150<200euro. Gdyby to było 400zł to super.

[#17] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Tomski, post #16

Indivision AGA 4000D/CD32 kosztował 129 euro (gdy był dostępny jeszcze :/ ).

[#18] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@strim, post #17

Ech.... teraz bym kupił za tą cenę z pocałowaniem ręki...
[#19] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@stachu100, post #18

Podobno "niedługo" ma być wyprodukowana też nowa seria tych scandoublerów do A4000D.

[#20] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@strim, post #19

To "niedługo" najbardziej mnie niepokoi... Ma być też "podobno" uniwersalny do A4000D/CD32 jak i 4000T. Pożyjemy, zobaczymy.
[#21] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@stachu100, post #20

Z tego co ja słyszałem ma być osobna wersja 1200/4000T oraz 4000D/CD32. Ale oczywiście do czasu wydania wszystko może się zmienić...

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2011 14:00:16
[#22] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@strim, post #17

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170612908280&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:watchlink:top:en#ht_500wt_1156

No nieźle...
[#23] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@strim, post #21

Mam nadzieję, że będę w tej wersji mógł użytkować scandoubler razem z FastATA.

[#24] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Skiba, post #3

Jestem użytkownikiem Samsunga SyncMaster 711MP
- do gierek jest OK,
- do Workbencha OK - u mnie działa na PAL: High Res
są jeszcze tryby PAL:
High Res Laced
Low Res
Low Res Laced
Super-High Res
Super-High Res Laced

Zdecydowanie najlepiej działa na tym pierwszym.
Innych trybów takich jak Interlaced u mnie nie wyświetla. Nie wiem jak je włączyć. Jak ktoś z tu obecnych doszkoli mnie jak je włączyć to chętnie podzielę się z forumowiczami tym co zobaczę na ekranie.

Przed zamiarem zakupu monitorka również przeglądałem fora aby dowiedzieć się jaki model warto kupić - też polecano 711MP. Ktoś wtedy napisał że w tym modelu często występuje usterka która objawia się problemami z włączeniem monitora. "Monitor włącza się i wyłącza samoczynnie" - zbagatelizowałem tamten wpis uznając ze każdy sprzęt czasem się psuje. Kupiłem ten monitor i po miesiącu "odświętnego" użytkowania mój sprzęt ma tą samą chorobę. Obecnie czekam około 10 minut aż monitor załapie.

[#25] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@cemaxx, post #24

Interlaced = Laced, można tak powiedzieć.

I mówisz że w Hires Laced nic się nie dzieje. Nic nie drga jak otwierasz menu i przy klikaniu na ikonach?

A ta usterka wygląda jak walnięty zasilacz. Powinno się dać naprawić.

Jeszcze jedno czy jesteś w stanie zrobić dobrej jakości zdjęcie Hires Laced?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 17:05:46
[#26] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@cemaxx, post #24

Na 95% spuchnięte kondensatory, ja mam SyncMaster 215TW i miałem tak samo, po wymianie jest OK, nawet przetwornica przestała piszczeć. Sam jestem w trackie produkcji kabla i podłączenie z 500ką, ciekawi mnie, jaki obraz wyjdzie na panoramie. Czy nie będzie zbyt spłaszczony :) Teoretycznie tylko gierki ale czasem coś innego się w systemie poklika.

[#27] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

Ja polecam Mantę 1903. Kupisz nowy monitor http://www.cesarz2.pl/1903 a wyświetla PAL znakomicie. 19 cali. W trybie High Res Laced działa znakomicie bez drgań.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 17:58:05
[#28] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #25

Jestem użytkownikiem Samsunga SyncMaster 711MP
- do gierek jest OK,
- do Workbencha OK - u mnie działa na PAL: High Res
są jeszcze tryby PAL:
High Res Laced
Low Res
Low Res Laced
Super-High Res
Super-High Res Laced

Zdecydowanie najlepiej działa na tym pierwszym.

Kolego chodziło mi o to że najlepiej działa na "PAL: High Res" :) ten wymieniłem jako pierwszy :) na trybach "Laced" drgania są okropne, jak dla mnie absolutnie nie do zaakceptowania.

[#29] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@sand, post #27

a jaka jest jego cena bo na stronie nie pisze?
[#30] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@cemaxx, post #28

To wszystko co potrzebowałem wiedzieć,a mało go nie kupiłem.
Dla mnie 640x256 to lekko za mało. Minimum to 640x480.
Trzeba będzie poczekać na ten scandoubler a wtedy to i na jednym monitorze będę mógł pracować.
Strim ma racje, scandoublera nie da się zastąpić.

Dzięki! ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem