[#1] CD32 różnice wersji 93r/94r
Mam obecnie 2 konsolki jedna sprawna ze zniszczoną "skorupą" druga uszk. ale ładniejsza składam sobie z dwóch jedną .

Są to różne wersje jedna z 94r druga z 93r .Różnice widać tylko w środku , na płycie głównej .Różnią się np. układami LISA w nowszej jest HP , kośćmi pamięci starsza OKI nowsza NEC ,kość kick w nowszej C=-Amiga w starszej MX , złączem taśmy lasera ( w starszej jest solidniejsze) ,polaryzacją 2 elektrolitów przy zasilaniu (nowsza odwrotnie + - ) . Różne są też zasilacze do nowszej cięższy taki jak z C64 w starszej lżejszy .

Chyba pady też mają różne "krzyżyki" - do starszej nie mam pada , ale sam miałem kiedyś starszą i było tam kółko z "kropkami" , w nowszej mam obecnie krzyżyk (ale być może to modyfikacja usera) .

Jeszcze zauważyłem że grzybek na którym kładziemy płytę w starszej jest "sprężynujący" w nowszej sztywny - i nie wiem czy to uszkodzenie czy tak ma być .

Generalnie chciałem zapytać która wersja jest lepsza i mniej awaryjna :) .
No i wyjaśnić sprawę "grzybka" bo nie wiem czy przekładać czy zostawić sztywny .

Pozdrawiam
[#2] Re: CD32 różnice wersji 93r/94r

@companiero, post #1

bez roznicy

[#3] Re: CD32 różnice wersji 93r/94r

@companiero, post #1

Co do mechaniki to nie nie mam pojecia które rozwiązanie jest solidniejsze. Myślę że nie zawsze nowsze, firma szukała oszczedności więc jak mniemam na wszystkim. Co do układów kick i innych, nie ma różnicy. Jeżeli system, czy program diagnostyczny widzi flaki jak należy to napisy na nich nie grają roli, zmienił się dostawca po prostu. Sam właśnie zakupiłem kości kickstart firmy MX i wszystko działa idealnie. OK

[#4] Re: CD32 różnice wersji 93r/94r

@companiero, post #1

Ja mam na swojej wybity rok produkcji 93, nie bylo z nia zadnych problemow, wczoraj odpalilem troche gier. Przezyla nawet lutowanie przez mojego brata nozek procesora zwykla lutownica transformatorowa.

[#5] Re: CD32 różnice wersji 93r/94r

@Koyot1222, post #4

Jeśli masz konsolkę z 93r to zachęcam do obejrzenia tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=V_K9E-9993c .

Pewnie masz wybrzuszone te 2 elektrolity przy włączniku i jeden mały do wymiany .

Na początku w starszej płycie wymieniłem i wstawiłem zgodnie z oznaczeniami na płycie , podłączyłem konsolę grałem trochę i znów wybuliły . Po zmianie polaryzacji jest OK OK . No więc jest coś na minus starszej konstrukcji :) . Z filmiku wynika że to wada fabryczna /w nowszej płycie zostało to poprawione i elektrolity są odwrotnie względem oznaczeń na laminacie .

Ale generalnie to nie zauważyłem żeby ta "usterka" jakoś się objawiała .

Dalej mnie zastanawia ten grzybek pod CD , czy były "na sztywno " w nowszych CD32 - czy ktoś po prostu super-glue go potraktował :).

Może ktoś ma konsolkę z 94r i sprawdzi czy grzybek "sprężynuje" pod naciskiem płyty ? .

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 04.04.2011 13:59:30
[#6] Re: CD32 różnice wersji 93r/94r

@companiero, post #5

Zagladalem tam jakies 2 lata temu i wszystko wygladalo ok, mam nawet do nozek podlaczony wiatrak, konsola wogole sie nie nagrzewa.

Co do grzybka, moze to jakas usterka ze sprzezynuje, u mnie grzybek od zawsze twardo stoi (he he... :D).
Jedyna usterka to peknieta sprezynka od napedu. Klapka nie jest dociskana ani nie trzyma sie sama w gorze... ale to padlo jakos po roku uzytkowania. Jakos wogole mi to nie przeszkadzalo. Kiedys gralem troche wiecej ale od kilku lat to glownie tyle ze konsola wogole nie zdaza sie nagrzac dobrze...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem