[#1] A500 + Zorro II
Witam

Czy można jeszcze gdzieś dostać kartę Micronika 6720??

Pozdrawiam
Skiba

[#2] Re: A500 + Zorro II

@Skiba, post #1

eBay / AmiBay / Allegro / ogłoszenia w innych serwisach.
Ogólnie bardzo ciężko znaleźć, pozatym trzeba zjeść beczkę soli i naprawdę kochać A500 żeby się w to bawić.
Problemów z kompatybilnością jest więcej niż mogłoby się wydawać. Busboard był projektowany tak aby był kompatybilny z niemieckimi A2000, które nie były kompatybilne z poźniejszymi A2000, oczywiście efekt jest taki, że z żadną A2000 nie ma 100% zgodności. Najwredniejsze niekompatybilności to slot MMU zamiast slotu procesora, przez co większość kart turbo nie działa, jedynie niektóre projektowane tak aby były zgodne z niemieckimi A2000 chodzą (wymaga to wyjęcia CPU 68000 z płyty A500, przez co przełączanie w tryb kompatybilności nie działa). Co gorsze karty turbo do A500 nie zawsze działają ponieważ gryzą się z kartami Zorro.
Z samym Zorro też są przeboje ponieważ busboard nie posiada żadnego bustera i w ogóle nie działa DMA, powoduje to że kontrolery dysków nie działają wcale, albo działają w trybie PIO.
Suma summarum, po zdobyciu busboarda trzeba zdobyć bardzo dużo sprzętu żeby przetestować jak najwięcej możliwych konfiguracji, albo szukać kart które wiadomo, że działają.
Dla przykładu lista sprzętu, który przetestowałem kombinując ze swoją A500T:
- GVP A530: działa, ale gryzie się z kartami Zorro
- GVP Combo A2030: red screen
- GVP Combo A2040: red screen
- Apollo A2030: działa bez SCSI
- Commodore A2030: częściowo działa (nie ma trybu zgodności), w dodatku pamięć jest adresowana w przestrzeni Zorro, ale można ją wyłączyć, za to bez tej szybkiej pamięci 030 chodzi bardzo wolno :(
- Blizzard A2060: jw, ale pamięć jest adresowana w przestrzeni 32 bitowej, w dodatku kontroler SCSI nie korzysta z DMA Amigi, zdaje się mieć swój kontroler korzystający z pamięci na karcie, przez co wszystko chodzi bezproblemowo i szybko.
- Picasso II: działa w trybie stronicowania, chyba że nie ma innych kart Zorro
- Cybervision 64/3D: działa tylko jak nie ma innych kart z pamięcią w adresach Zorro
- Ariadne Ethernet: działa zawsze
- Commodore A2091/A590: nie działa w ogóle (wydaje mi się, że bootrom próbuje wymusić dostęp DMA, który zawiesza Amigę)
- GVP SCSI A2008: działa, ale trzeba ustawić maski DMA na 0x0 (przełączyć w tryb PIO) przez co jest wolno, pamięć na karcie działa tylko jak nie ma innej pamięci w adresach Zorro, bez pamięci w ogóle nie odpala ;)
- Scandoublery do slotu video: nie działają, miała powstać przystawka do busboardu, ale chyba nigdy nie powstała ;)

Ostatnia modyfikacja: 02.04.2011 11:50:26
[#3] Re: A500 + Zorro II

@Czarek, post #2

Chyba zabawa ze slotami nie jest warta zachodu:( dzieki za wyczerpujące info...

[#4] Re: A500 + Zorro II

@Skiba, post #3

Zalezy co kto lubi ;) ja dla A500 jestem w stanie wiele zrobic ;)

[#5] Re: A500 + Zorro II

@Czarek, post #4

ja dopiero zaczynam przygodę z A500.. myślałem o zakupie jakiegoś kontrolera np takiego- GVP Impact A500 HD8+ Series II.. albo IDE bo takowy podobno powstał z opcją autobooting

[#6] Re: A500 + Zorro II

@Skiba, post #5

Polecam :) Mam takowy w drugiej A500 i jest super do WHDLoad i grzebania w WB. Jeśli chcesz miec wypaśną A500 to poszukaj GVP A530, naprawdę ostro dopala Amigę i ma stosunkowo szybki kontroler SCSI, niestety niektóre gry na WHDLoad chodzą na tym strasznie wolno - wolniej niż na gołej A500 :( Ja swojego sprzedalem jakiś rok temu po tym jak się okazało, że jest niekompatybilny z Micronikiem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem