[#1] Budowa rozszerzenia RAM do A1200
Witam!

Ostatnio kupiłem A1200, dołożyłem kartę CF jako HD, chciałbym odpalić na tym ClassicWB ale jak wiadomo 2MB to mało.. Czy isnieją jakieś sposoby na wykonanie rozszerzenia pamięci w domowym zakresie? Dla A600 jest PiggyBack Mod, sam go zastosowałem w mojej A600 i działa dobrze. Nawet 4MB dodatkowe to byłoby już coś:)

pozdrawiam!
[#2] Re: Budowa rozszerzenia RAM do A1200

@HotIce, post #1

Ciężka sprawa. Złącze krawędziowe jest trudno dostępne, poza tym nie słyszałem, żeby ktoś zrobił pamięć do A1200 we własnym zakresie.

[#3] Re: Budowa rozszerzenia RAM do A1200

@HotIce, post #1

DRAM, bufory i dekoder adresów. Tyle potrzeba zasadniczo. Konstrukcja sama w sobie jest podobna do DYI fast dla Amigi. Koszt kilkanaście- kilkadziesiąt zł zależy od pojemności i zaawansowania.
[#4] Re: Budowa rozszerzenia RAM do A1200

@HotIce, post #1

Można b.łatwo - kupujesz pamięć na PCMCIA i wkładasz w 'szparkę' formatujesz i jest. Taniej niż wszystkie karty i roz. turbo.

[#5] Re: Budowa rozszerzenia RAM do A1200

@HotIce, post #1

Piggybackmod w A600 jest możliwy i prosty ponieważ nie został wykorzystany w niej limit pamięci chip, samo rozszerzenie pamięci chip w A600 to tylko kości pamięci bez żadnej dodatkowej elektroniki (prócz opcjonalnego zegara), więc dolutowanie kości równa się włożeniu pamięci pod klapkę. W a1200 został wykorzystany maksymalny rozmiar pamięci chip i nie da się jej już rozszerzyć. Do zbudowania pamięci FAST potrzeba CPLD, który pełni rolę kontrolera (jak ktoś chce się męczyć to i na scalakach z serii 74 sobie też zrobi, tylko nie wiem jakich rozmiarów będzie wtedy płytka), ponadto złożoność takiego projektu, sprawia, że lutowanie sporej ilości kabli staje się nieciekawe a złącza do tego portu są raczej niedostępne.

Tak czy inaczej, możesz sobie wykonać takie rozszerzenie w domowych warunkach, lecz w pierwszej kolejności musisz się zaopatrzyć w odpowiednią literaturę jak język Verilog lub VHDL, instrukcja do procesora motorola 68EC020, instrukcja do kości DRAM (chyba, że wybierzesz inne), potem musisz to wszystko ogarnąć w odpowiednim stopniu i zbudować własne rozszerzenie, z niecierpliwością czekamy aż przedstawisz pierwsze owoce swojej pracy :)

Karta PCMCIA jest najprostszym rozwiązaniem, ale spowalnia A1200, choć w graniu to raczej nie przeszkadza.

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2011 21:02:49
[#6] Re: Budowa rozszerzenia RAM do A1200

@rafgc, post #5

Szkoda że to aż tak skomplikowane... są co prawda proste karty turbo typu ACA1230 i mają 64MB ale cena też jest spora ok 500zł, może jak będzie kiedyś zbywać gotówki to kupię:) Co do sposobu z kartą CF SRAM to jaki rozmiar maksymalnie obsłuży amiga?

dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam!

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2011 09:10:05
[#7] Re: Budowa rozszerzenia RAM do A1200

@HotIce, post #6

4MB

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem