[#1] AmigaSys 4 Aga
Zmęczony instalowaniem wszystkiego od początku i ciągłymi walkami z czymś nie działającym tak jak powinno postanowiłem zainstalować AmigaSys 4 Aga na klasyku.
Okazało się, że też nie jest tak wesoło jak to opisane jest w ostatnim numerze PPA #4. AmigaSys 4 AGA zainstalował się bez problemów z WB3.1. Napęd CD ROM był widoczny po zamontowaniu. To zrobiłem sobie upgrade to AOS3.9. I tutaj zonk. Raz, że nie zainstalował mi sterowników do neta. No to sobie myślę dobra zainstaluje sobie sam te sterowniki. Przerzucam stery dla karty chcę doinstalować neta z płyty AOS3.9 i kolejny zonk. Przy próbie montowania CD-ROM wyrzuca "spowalniacz", że atapi.device jest wersją niezarejestrowaną. To klikam na YES, gdyż wszystkie pozostałe opcje nie dają przepchnąć ekranu spowalniacza. Po tym wyświetla się ekran, że błąd skrypcie - zła liczba powłok, czegoś tam jeszcze(to wszystko odnośnie ustawień CD-ROM) i nie może zainstalować CD-ROM'a . Tak, że chciałem sobie zrobić dobrze a wyszło jak zawsze;). Coś jak z jARKIEM, hehehe. Tak, że przyjdzie mi grzebanie od początku w tym AmigaSys 4 AGA.
No ale do rzeczy. Czy ktoś miał podobny problem? I jak sobie z tym szybko poradzić?
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Gdy wybiorę z belki WorkBench'a wprowadź rozkaz(pojawi się na ekranie stosowne okienko do wprowadzenia rozkazu/komendy), wskaźnik myszki jest gdzieś na blacie(kursor nie jest ustawiony w tym okienku) i wcisnę literkę n(chcę wprowadzić newcli kcon:, a kursor nie jest w linii poleceń tego okienka ) to Ami wiesza się na amen.

Czy łatkę na AmigaSys4 AGA ver 1.3 instalować zaraz po instalacji samego AmigaSys w AOS3.1(przed upgradem do AOS3.9) czy dopiero po upgradzie do AOS3.9?

[#2] Re: AmigaSys 4 Aga

@Tomski, post #1

na jednej z Amig zainstalowalem AmigaSYS i patch 1.3 ..wszystko przebiegalo bez problemow i w miare to dziala..ale wole swoj system ktory instalowalem od 1995 r ;) i do dzis dziala i jest piekny :-]
Amiga Sys to troche jak Linux dla mas..ale jak ktos nie ma czasu jest to jakas opcja

[#3] Re: AmigaSys 4 Aga

@HOŁDYS, post #2

Z chęcią zobaczyłbym co/jak masz zainstalowane. Może przy najbliższej okazji jakiegoś zjazdu w Warszawie? Wiem, wiem, być może za rok jak domu kultury nie zlikwidują w Aninie. Choć planuję wybrać się do Chełma w maju/czerwcu na party. Czekanie też jest piękne;).
Chyba, że jesteś w stanie udostępnić gdzieś do ściągnięcia lub możesz podesłać na e-mail Twój skonfigurowany/zainstalowany system?

[#4] Re: AmigaSys 4 Aga

@Tomski, post #1

Odpowiem sobie sam, może komuś się to przyda na przyszłość.
Po upgradzie do AOS3.9 nie zgadzały się jakieś parametry przy ustawieniu CD-ROM(wyświetlał się stosowny komunikat), a że nie jestem specem ot tego to przekopiowałem mountlistę z AOS3.1 - ze swojego na piechotę kiedyś stawianego systemu(radzę zostawić sobie na jednej partycji taką wersję systemu, która ma możliwość komunikacji ze światem zewnętrznym. Przyspiesza to diametralnie i oszczędza nerwy przy stawianiu systemu o backup'ie na CD nie wspomnę i spreparowanej dyskietce z obsługą CD-ROM'u). Zmieniłem tylko device na scsi.device i rodzaj systemu obsługującego CD-ROM AmiCDFS na ten co jest w AmigaSys4(CacheCDFS?) i już działa bez problemów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem