[#1] Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku
Witam
Mam problem z Fast ATA III a mianowicie Podłączyłem wszystko tak jak należy i amiga startuje po chwili bez problemu ale niestety nie wykrywa żadnego dysku ani karty cf.

Kupiłem ten kontroler jako sprawny ale teraz nie wiem czy to wina kontrolera czy coś nie tak z podłączeniem?

Gdyby kontroler był nie sprawny to amiga startowała by bez problemu?
[#2] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@rainbowat, post #1

Spróbuj na początku zainstalować na zwykłym kontrolerze sterowniki do fast ata. Dopiero wtedy odpal Workbencha na Fast ATA III.

[#3] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@sand, post #2

Ok spróbuje dzięki
[#4] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@rainbowat, post #3

Niestety zainstalowanie sterownikow niczego nie zmieniło ale zauwazyłem że nakładka na Gayle jest dosyć luzna i żeby zadziałał reset(obudowa tower) czasami muszę ją docisnąć.
Czy to może byc jakiś problem?
[#5] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@sand, post #2

Ale FastATA nie wymaga żadnych sterowników. Chociaż bez sterowników działa tylko pierwszy port, tak jak standardowy bez FastATA (PIO0).

A sterownik uruchamia drugi port i oba porty działają dodatkowo w PIO4/5.
[#6] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@rainbowat, post #4

Czy to może byc jakiś problem?

No pewnie że to jest problem.
[#7] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@Andrzej Drozd, post #5

Tak myślałem :(
[#8] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@Andrzej Drozd, post #6

Właśnie doczytałem że to jest problem, troszeczke odgiełem blaszki i przeczyściłem ale jak narazie nic to nie dało.
[#9] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@rainbowat, post #8

Zobacz, czy nie masz na dolnej stronie płytki, do której wsadzasz ROMy przepalonej ścieżki. Ścieżka ta powinna być oznaczona napisem FUSE.
Jeżeli jest przepalona, to ją napraw np. cienkim kawałkiem drutu.

Możesz jeszcze uruchomić ATA3.driver i ATA3Prefs i zobaczyć czy oprogramowanie wykrywa sam kontroler.

Nakładkę, o której piszesz przymocuj do płyty klejem z pistoletu (mały glut w dwóch miejscach zapewnia jej stabilne położenie).

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 11:18:05
[#10] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@cichym, post #9

Jeśli przeczyszczenie wszystkich złącz nie pomoże to można by jeszcze spróbować powyjmować wszystkie układy te które się da i je poczyścić może to by pomogło a jak nie to naprawdę masz problem.

[#11] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@cichym, post #9

Fuse jest ok.
Uruchomienie ATA3.driver i ATA3Prefs nie wykrywa kontrolera myśle że kontroler lub nakładka są uszkodzone.
Dzięki

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2011 11:48:01
[#12] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@rainbowat, post #11

Spróbuj poszukać czegoś takiego http://www.eu-shop.elbox.com/cgibin/shop?info=570GR&sid=6da7a113. Ewentualnie wypożyczyć od posiadacza FastATA. Jeżeli karta nadal nie będzie działała to sprawa jest jasna. FastATA jest genialnym urządzeniem do "małych" Amig, jednak sposób aplikacji tego urządzenia to zmora wszystkich posiadaczy.

[#13] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@Red_Bullet, post #12

Szukałem tego ale niestety narazie niedostępne :(
[#14] Re: Problem Fast ATA Nie wykrywa Dysku

@rainbowat, post #13

Spokojnie. Jeżeli nie możesz znikąd załatwić całej nakładki, to może wystarczy skołować podstawkę PLCC i przelutować. Chodzi tylko o to żeby sprawdzić czy sama FastATA działa. Jeżeli nie to raczej karta do kosza. Może któryś z naszych forumowych magików (Stachu, Kwaku??) coś poradzą.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem