[#1] Amiga 2000 i Commodore 1084S problem
Mam monitor 1084s w 1-szej wersji, z wejsciami DIN RGB. Jeden DIN to DIN-6 a drugi to DIN-8. Niby sprawa prosta, znam wyprowadzenia. Wykonalem kabel DB23 - DIN-6 i zaczely sie jaja. Amiga 2000 najzwyczajniej sie nie zalacza. Tzn startuje niby, ale cisza... Po odpieciu kabla i podpieciu monitora 1084S-D1 do DB-23 startuje i obraz jest b. ladny. Feralny 1084s przez compositive z Amiga 1200 daje ladny kolorowy obraz. Ba, uruchomil sie na moim kablu z Amiga 500 (ale musial sie kabel uszkodzic, bo nie ma zielonej skladowej, to akurat pikus, Amiga 500 dziala z ta konfiguracja).
Myslicie, ze podlaczenie przez DIN-8 pomoze?

Pin-Outs (Analog RGB, 6-Pin DIN)

Pin 1: Green
Pin 2: Horizontal Sync
Pin 3: Ground
Pin 4: Red
Pin 5: Blue
Pin 6: Vertical Sync

Pin-Outs (Digital RGBI, 8-Pin DIN)

Pin 1: Unused
Pin 2: Red
Pin 3: Green
Pin 4: Blue
Pin 5: Intensity
Pin 6: Ground
Pin 7: Horizontal Sync
Pin 8: Vertical Sync

Wyjscia DB23

1 XCLK External Clock
2 XCLKEN External Clock Enable
3 RED Analog Red
4 GREEN Analog Green
5 BLUE Analog Blue
6 DI Digital Intensity (47 Ohm)
7 DB Digital Blue (47 Ohm)
8 DG Digital Green (47 Ohm)
9 DR Digital Red (47 Ohm)
10 CSYNC Composite Sync
11 HSYNC Horizontal Sync (47 Ohm)
12 VSYNC Vertical Sync (47 Ohm)
13 GNDRTN Return for XCLKEN
14 ZD Zero Detect (47 Ohm)
15 C1 Clock Out
16 GND
17 GND
18 GND
19 GND
20 GND
21 -12V -12 Volts DC (50ma)
22 +12V +12 Volts DC (100 mA)
23 +5V +5 Volts DC (100mA)

Nie bede opisywal ktore piny z ktorymi polaczylem, gdyz na pewno wykonalem to poprawnie. Tylko czy w przypadku DIN-8 uzyc jak w przypadku VGA, DB9 i DIN-6 pinu 3, 4, 5 z DB23, czy 7, 8, 9? Stawiam na to drugie - wejscie oznaczone jest jako RGB TTL Input.

Z gory dzieki za pomoc.

PS. Uzywam dobrego kabla monitorowego, zwarcia nie zrobilem.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 23:53:51
[#2] Re: Amiga 2000 i Commodore 1084S problem

@jw_amigowiec, post #1

DIN-8 i sygnały cyfrowe olej. To nie XT z kartą CGA...

Hm, miałem podobnie z jakimś monitorkiem Siemens Nixdorf i tą A2000. Tylko że olałem to i winę zwaliłem na monitor. Jak odpalisz tą Ami bez podpiętego monitora, i podepniesz go w trakcie pracy to bedzie wszystko git. Nie mam pojęcia dlaczego. Tak se teraz myślę, kondziory na płycie? jakiś spadek napięcia podczas startu?

ECS Denise była wymieniana (z OCS-owej), jeśli masz jakąś A500 to podłóż ten układ, nie wiem jak było wcześniej.

Świta mi jeszcze żeby spróbować pokombinować z sygnałami VSYNC i HSYNC. O ile się nie myle, ten Siemens Nixdorf ich używał, a 1084S-D1 nie (działa z CSYNC). Nie podpinałem tej A2000 do innego monitora. Wnioskuję że może się coś dziać na którejś z tych linii (podczas gdy 1084s-D1 używający tylko CSYNC będzie działał idealnie).

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2011 00:19:46
[#3] Re: Amiga 2000 i Commodore 1084S problem

@altcomputing, post #2

Zielona skladowa juz "naprawilem" (pin lekko wcisniety).

Ta Ami z prawym klawiszem wcisnietym uruchomiona... pokazuje ladny kolorowy obraz wyboru procesora. I tyle, jak klikne, obojetnie ktory wybor, lataja pasy na ekranie i brak reakcji.

PS. To co opisales dziala to 1-szego resetu. Moze do synchronizacji wlutowac jakis rezystor? Bo z Amiga 500 i 1200 ten monitor dziala ok! A ta Amiga z innym monitorem tez... Hmm, dziwna sprawa, bardzo dziwna.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem