[#1] Nowicjusz i parę pytań
Witam, jestem na forum dosyć nowy i może niezbyt obeznany(Amigę 500+ mam od tygodnia :) )więc mogę zadawać pytania może i całkiem oczywiste albo i głupie ale i tak będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :D.
Zacznę swoją podróż po świecie Amigi od paru pytań:
1. Czy Amiga będzie odczytywać współczesna dyskietki HD?
2. Jaki format plików odczytuje Amiga?
3. Jak się nazywa (wg. użytkownika) najprostszy program do konwersji plików na format Amigi?
4. Skąd ściągać darmowe gry i programy( np. Workbench) na Amigę?
I to chyba tyle z mojej strony :)
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam,
agnieszekxd
[#2] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #1

Witamy na pokładzie.

Ad 1. I tak, i nie. "Zwykła", czyli standardowo instalowana w Amigach stacja nie odczyta dyskietki HD. Do tego trzeba "gęstej" stacji. Można taką do Ami podłączyć. Ale... Ale możesz używać jak najbardziej współczesnych dyskietek HD, po prostu musisz jest formatować. Generalnie nadają się, jak najbardziej. Mam kilka wiader dyskietek HD, które doskonale żyją mimo upływu lat. Zakładam, że potrafisz sformatować dyskietkę pod AmigaDOS?

Ad 2. Sprecyzuj. Co to znaczy "format plików"? Chodzi Ci o rozszerzenie? To zależy od softu, Ogólnie rzecz biorąc, to wszelkie gify, jpg, bmp, txt, mp3 i co tam jeszcze sobie wymarzysz Amiga "widzi".

Ad 3. Ale jakich plików? Tekstowych, graficznych, dźwiękowych? Nie istnieją jakieś "uniwersalne formaty plików" typowe dla PC, Amigi, Maca, Atari i czego tam jeszcze.

Ad 4. Aminet, zasoby PPA, aukcje internetowe.

Generalnie polecam częste i intensywne korzystanie z wyszukiwarki na PPA. Tu znajdziesz odpowiedź na praktycznie wszystkie, nawet bardzo czasami egzotyczne kwestie.

Z szacunkiem
Des
Ps. O darmowym Workbenchu zapomnij.

[#3] Re: Nowicjusz i parę pytań

@Des, post #2

Co do plików to chodzi mi konkretnie o gry.

[#4] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #3

Innymi słowy - "Jak nagrać adf na pececie tak, żeby Amiga wystartowała z takiej dyskietki"? Odpowiedź znajdziesz tutaj.

P.S. Nowicjuszom zawsze polecam zapoznanie się z działem FAQ, oraz skorzystanie z wyszkiwarki na forum.

[#5] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #3

Gry? Musisz szukać w internecie formatów adf lub dms.. Najlepiej zaopatrzyć sie w kabel którym bedziesz przenosic pliki z pc na amisie.. Przydałby sie także dysk twardy i whdload.. Dysk i program ułatwiły by sprawę z odpalaniem gier.. O samym programie Mozesz o poczytać na ppa

[#6] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #3

Co do gier to - polecam zapoznanie się z działem rodzynki na ppa - jest dużo fajnych gier.

Gry można też znaleźć na stronie :

http://www.dream17.info/downloads.php?cat=1

Jest tam oczywiście wszystko co wydała grupa Team17 i to wszystko legalnie.

[#7] Re: Nowicjusz i parę pytań

@recedent, post #4

Czytałem na FAQ o tej stacji Catweasel do nagrywania dyskietek dla Amigi. Ale szukam jej i szukam i nie mogę nigdzie znaleźć. Wiecie może gdzie można takową dostać? I skąd wziąć Workbench-a 1.3???

Ostatnia modyfikacja: 16.04.2011 12:59:21
[#8] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #7

Popatrz jeszcze na :
http://www.ppa.pl/artykul-HxC.Floppy.Emulator-1_3_1253.html

[#9] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #7

Ale szukam jej i szukam i nie mogę nigdzie znaleźć.

Jest np. w amiga-kit za 108 euro + KW

BTW: To nie stacja a kontroler PCI

I skąd wziąć Workbench-a 1.3???

Dość często pojawia się za parę złotych na aukcjach Allegro.

[#10] Re: Nowicjusz i parę pytań

@waldiamiga, post #9

Co do tego kontrolera PCI. Mam stację dyskietek Toshiba która działa przez USB.
1. Czy jeśli podłączę ten kontroler to czy będzie mi on działał z tą stacją dyskietek przez USB?
2. Czy zamiast kupować kabla albo kontrolera można ściągnąć na PC program który umożliwiałby stacji owy Amigowy "rzadki" zapis?
3. Czy windows musi móc odczytać pliki przed ich nagraniem/przesłaniem?

[#11] Re: Nowicjusz i parę pytań

@Des, post #2

Zakładam, że potrafisz sformatować dyskietkę pod AmigaDOS?

No właśnie nie bardzo :(

[#12] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #11

Najprostsze rozwiązanie, przy którym nie trzeba się "spocić" ani wykosztować: Wchodzisz na PAUBase, szukasz jakiegoś amigowca z okolicy, a potem grzecznie prosisz, żeby nagrał Ci wybrane oprogramowanie na dyskietki, które mu przyniesiesz/prześlesz.

[#13] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #10

1. nie, Catweasel potrzebuje stacji podłączonej bezpośrednio do swojego kontrolera
2. nie, nie ma takiej możliwości. kontrolery stacji na USB czy na płytach głównych PC nie mają możliwości pełnego ("niestandardowego") sterowania sprzętem potrzebnego do odczytu/zapisu amigowej dyskietki.
3. nie rozumiem

[#14] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #1

Witam ponownie :)
Po prawie roku nieobecności postanowiłem odświeżyć nieco temat.
Szukam i szukam i dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak sformatować dyskietkę pod AmigaDOS?
[#15] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #14

Np. tak:

Format Drive DF0: Name "Dyskietka" FFS
[#16] Re: Nowicjusz i parę pytań

@strim, post #15

To mam wpisać, rozumiem, w wierszu poleceń w windowsie, mając włożoną dyskietkę do stacji dysków?
[#17] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #1

Pogubiłem się w tym wszystkim...
Dobra. Zacznę od początku.
Mam na komputerze workbencha. Chcę teraz nagrać tego workbencha na nową dyskietkę HD w taki sposób żeby amiga mi go odczytała.
Chciałbym instrukcję krok po kroku jak to zrobić.
Bardzo proszę o pomoc.
[#18] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #16

A już zapomniał, że trochę wyżej wspomniano, że nie ma możliwości zapisu/odczytu (w tym także formatowania) dyskietek w Amigowym formacie na PC bez specjalnego sprzętu (catwaesel)?

To jest polecenie AmigaDOS a nie Windowsa.
[#19] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #17

W poście nr #4 jest podany odnośnik do artykułu, w którym z kolei znajduje się na samym końcu następny odnośnik do drugiego bardziej rozbudowanego artykułu na temat przenoszenia obrazów dyskietek na Amigę, czyli dokładniej tutaj: http://www.ppa.pl/programy/amiga-pc-przenoszenie-danych.html

Czytając Twoje pytania z pierwszego postu, można dojść do wniosku, że błędnym jedynym punktem zaczepienia, który wiąże u Ciebie te dwa komputery jest słowo FORMAT, czegoś takiego w ogóle nie ma bo praktycznie wszystko prócz plików wykonywalnych możesz obejrzeć na PC. Główne różnice są takie, że Amiga zapisuje dane inaczej na dyskietkach niż przyjęty standard na PC, kontroler w PC jest tak archaiczny, że nie potrafi odczytać dyskietek z Amigi, natomiast Amiga potrafi bez problemu po zainstalowaniu sterownika czytać PCtowe dyskietki 720kB w standardowej stacji. Oczywiście Amiga korzysta też z innego systemu plików niż standardowo przyjęte na PC, ale to jest akurat najmniejsze zmartwienie. Pliki ADF to nie format plików, tylko obraz dyskietki, zupełnie analogicznie jest to to samo co obraz płyty. ADF możesz nagrać na dyskietkę w Amidze, a w PC tylko posiadając odpowiedni sprzęt, pozostaje więc jeszcze metoda kabla szeregowego, ale tu potrzeba działającej dyskietki, która uruchamia się na Amidze (zazwyczaj powinna być dodawana do kabla). O tej metodzie jest napisane więcej w w/w linku.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2012 23:00:36 przez rafgc
[#20] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #1

A czy amiga zapisze jakis program na współczesnej dyskietce?
[#21] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #20

To zależy co masz na myśli poprzez "współczesną dyskietkę" i co masz na myśli przez "zaipsze jakiś program". Amiga ze stacją DD (np. A500+) może zapisywać dyskietki DD (oraz dyskietki HD sformatowane jako DD) w formacie FAT12 720kB, tak, że na PC będziesz w stanie odczytać/zapisać je.

Tyle, że na Amidze trzeba posiadać wtedy AmigaOS przynajmniej w wersji 2.1, żeby w ten sposób dokonywać wymiany danych. Ale po co ja to wszystko pisze, skoro to jest w podlinkowanych w tym wątku artykułach...
[#22] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #20

Tak, te dyskietki się niczym nie różnią, z tym, że jeśli masz w Amidze przerobioną stację od PC, to trzeba zaklejać taśmą okienko z prawej strony dyskietki HD (tam gdzie nie ma przełącznika), jeśli stacja jest oryginalna to nic nie musisz robić. Dodam tylko, że współczesne dyskietki mają tendencję do szybkiego uszkadzania.

Nie program tylko "plik", to nie jest maszyna na kasety albo taśmy perforowane, w obsłudze Workbench przypomina starego Windowsa, nawet chyba nie jesteś świadomy ile jest podobieństw.

Przez cały rok szukałeś metody nagrania dyskietki dla Amigi na PC?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2012 23:08:58 przez rafgc
[#23] Re: Nowicjusz i parę pytań

@strim, post #21

Przesadą jest stwierdzenie że potrzeba systemu w wersji przynajmniej 2.1 aby przeczytać pecetową dyskietkę.
Takie dyskietki czytałem na pluskwie WB2.0 a przedtem czytałem na pięćsetce WB1.3, był do tego specjalny programik.

Pozdrawiam
[#24] Re: Nowicjusz i parę pytań

@RadoslawF, post #23

Miałem na myśli to, że CrossDOS jest częścią AmigaOSu od wersji 2.1 i wtedy nie musisz instalować specjalnych programików.
[#25] Re: Nowicjusz i parę pytań

@rafgc, post #22

Szczerze powiedziawszy to zapomniałem o tym na długi czas. Ale parę tygodni temu wybrałem się na giełdę w Krakowie i chęć przywrócenia Amigi do życia znowu u mnie zagościła :)
[#26] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #17

"proszę", "podajcie", "powiedźcie"...

Wydaje mi się, że czasem warto także użyć takiego słowa jak "dziękuję".
[#27] Re: Nowicjusz i parę pytań

@slay, post #26

Masz rację. Przepraszam że nie robiłem tego wcześniej ale zaangażowałem się w całą sprawę dosyć mocno i zapomniałem o podstawowych grzecznościach.
[#28] Re: Nowicjusz i parę pytań

@agnieszekxd, post #27

Czytając Twoje wypowiedzi, dochodzę do wniosku, że kilku spraw nie rozumiesz.

1. Żadnego programu/gry z PC/Windowsa nie uruchomisz na Amidze. To tak jak byś chciał uruchomić coś z Windowsa na konsoli dowolnej jak PS3, Xbox360 czy innej konsoli. Nawet nic nie uruchomisz z Windowsa na Linuksie i na odwrót.

2. Proponuję, skoro do Amigi nic nie masz, zainteresować się emulatorem Amigi - WinUAE pod Windowsa i pod nim zainstalować sobie system Amigi. Będzie to łatwiejsze i będziesz mógł się z systemem Amigi obeznać, następnie potem łatwiej Ci będzie używać prawdziwej Amigi. Będziesz bowiem znał jej filozofię działania.

3. W stopce na dole widzę, że masz Amigę 500+. Ona standardowo miała zainstalowany ROM 2.0 o ile pamiętam. Jeżeli nawet jest 1.3, nic nie stoi na przeszkodzie włożyć wyższy. Na Allegro, nieraz można kupić ROM 2.0 a czasem i wyższy. Ważne - musi być w jednej kości.

4. Napisz do mnie na mój e-mail, to spróbuję Ci pomóc odpalić WinUAE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem