[#1] A500+ i problem z FDD
Witam Forumowiczów!

Znów zjawiam się z problemem pośrednio dotyczącym stacji dyskietek w A500+
Otóż problem jest następujący: komputer nie wgrywa żadnej dyskietki z amigowym softem. Stacja wydaje z siebie charakterystyczny dźwięk błędu odczytu po czym komputer wraca do ekranu startowego. Jest to ewidentnie problem z komputerem, nie stacją. Próbowałem na trzech różnych stacyjkach, jednej oryginalnej amigowej i dwóch przerobionych z PC. Jako że mam drugą 500-tkę pokusiłem się o wymianę wszystkich układów specjalizowanych (obydwa układy CIA, Denise, Paula, Gary, nawet procesor motoroli oprócz FAT Agnusa - zdaje się, że Agnusy w 500 i 500+ nie działają w taki sam sposób). Efekt był taki, że komputer zachowuje się dokładnie w taki sam sposób jak na swoich oryginalnych układach.
Czy macie może jakiś pomysł gdzie dalej mogę szukać problemu?
[#2] Re: A500+ i problem z FDD

@shirozuki, post #1

ściężki płyty głównej? a może jednak coś z CIA 8520?

[#3] Re: A500+ i problem z FDD

@bombermax, post #2

Przeglądne dokładnie ścieżki na PCB. No tak, słyszałem, że CIA to potwornie kapryśny układ i psuje się z byle powodu. Ale nie chce mi się wierzyć, żeby aż 4 sztuki były walnięte, choć oczywiście nigdy nie wiadomo. Z tego co udało mi się wyczytać to ukłąd CIA w gnieździe EVEN odpowiada za sterowanie stacją floppy - na tym też gnieździe sprawdziłem właśnie wszystkie 4 sztuki tego układu i komputer z każdą z nich zachowuje się tak samo. Jest może sposób, którym mógłbym sprawdzić prawidłowe działanie tego układu?
[#4] Re: A500+ i problem z FDD

@shirozuki, post #3

Tak wkładając do sprawnej płyty.
[#5] Re: A500+ i problem z FDD

@Dark_luke, post #4

Yup, dobra myśl Niestety nie ma takiej opcji w drugiej Ami mam uwalone zasilanie. Prześledziłem, myślę, w miare dokładnie ścieżki na płycie głównej - nigdzie nie widzę przerwania, ba, nie ma nawet najmniejszej ryski. W ogóle to niesamowite, po tylu latach płyta główna Amigi wygląda jak nówka ze sklepu super sprawa. Hm, czy ktoś ma może jeszcze jakieś sugestie? Czy któryś z pomniejszych układów pomocniczych może być uszkodzony? Nie mam pojęcia, co jeszcze w Amidze jest odpowiedzialne za sterowanie stacją dyskietek...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem