[#1] Taśma do stacji dysków w A1200
Witam :)

Chciałbym dowiedzieć się jaka taśma do stacji dysków powinna znajdować się w Amidze 1200. Czy jest to taka zwyczajna taśma jak w PC?

Problem polega na tym, że zakupiłem do mojego nowego nabytku nową stację dysków, która niestety nie działa. Gdy kupowałem Amigę, miała ona już zamontowaną jakąś nieoryginalną stację, i w związku z tym nie wiem czy poprzedni właściciel nie zmienił taśmy na jakąś nietypową, która nie chce współpracować z moją nową przerobioną stacją.

Po podłączeniu stacji wydaję ona odgłos oczekiwania na dyskietkę, ale po włożeniu dyskietki nic się nie dzieje.

Proszę o pomoc i wyrozumiałość dla nowej osoby :)

Pozdrawiam wszystkich :)

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2011 18:51:52
[#2] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@misza, post #1

Ta "nowa" stacja jest do Amigi czy nie i skąd pewność że jest sprawna ?
Amiga oryginalna czy Escomu ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@misza, post #1

Witaj.

W Amidze kabel do stacji dyskietek wygląda jak standardowy przewód floppy, taki sam jak do PC tylko, że bez charakterystycznego przeplotu przy wtyczce od strony stacyjki. Czy przewód, który był w Amidze gdy ją kupowałeś jest jakoś zmodyfikowany? Możesz też powiedzieć co to za modele stacyjek, które posiadasz?

Pozdrawiam ;)
[#4] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@shirozuki, post #3

Zakupiłem nową, przerobioną stację SONY.

Amiga jest produkcji Commodore.

Kabel nie wygląda na przerobiony, wszystkie żyły idą na wprost. Wynika z tego że zakupiona stacja jest prawdopodobnie uszkodzona.

Dzięki za odpowiedzi :)
[#5] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@misza, post #4

A jak wygląda sprawa ze starą stacją, której używał poprzedni właściciel? Ona działa z Twoją Amigą?
[#6] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@shirozuki, post #5

Stara stacja ledwo ale działa.
[#7] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@misza, post #1

Możesz też mieć jakieś przeróbki na płycie głównej. Porównaj swoją płytę ze zdjęciami które znajdziesz w internecie. Zwróć uwagę na rewizję płyty.
[#8] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@stachu100, post #7

Ale w którym miejscu szukać tych przeróbek, w okolicach gniazda FDD?
[#9] Re: Taśma do stacji dysków w A1200

@misza, post #8

Tak, i w najbliższych jego okolicach. Generalnie w górnym prawym rogu płyty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem