[#1] Mount lista dla DVD?
Czy mount lista dla CD-RW/DVD Slim na IDE będzie taka sama jak dla CD-ROM?
Pytam się, gdyż podłączałem napęd combo CD-RW/DVD Slim i nie udało się mi go zmusić do współpracy z Ami. Gdzie wcześniej CD-ROM Slim współpracował bez problemu(przelotka MiniIDE ustawiona jest na SLAVE).

[#2] Re: Mount lista dla DVD?

@Tomski, post #1

Dobrze byłoby sprawdzić czy sam napęd jest "widziany" przez system. Może elektronika napędu nie chce współpracować z elektroniką Amigi. w AOS3.9 można do tego użyć np. programu "mounter" o ile korzystasz ze złącza IDE.
U mnie napęd multi DVD ze złączem IDE podłączony przez przejściówkę IDE<->SCSI jest normalnie rozpoznawany jako CD-ROM bez dodatkowych kombinacji.

Edycja:
Wiesz zapewne że napędy slim mają wewnątrz możliwość wyboru trybu master lub slave. I być może tryb jest ustawiony na sztywno właśnie zworką w środku napędu i koliduje z ustawieniami HDD.

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 15:35:07
[#3] Re: Mount lista dla DVD?

@stachu100, post #2

Zawsze można odpalic amige z dyskietki bez hdd ale z dvd i sprawdzić.
[#4] Re: Mount lista dla DVD?

@stachu100, post #2

Ja ma trzy napędy slim, które wewnętrznie ustawione są na master. W PC wykrywane są właśnie w ten sposób i nie pomaga zwieranie pinu 47 do masy. Jak podłącze je na jednej taśmie z HDD ustawionym na master, to PC się nie uruchamia, bo jest konflikt obu urządzeń.
Natomiast w Ami napęd podłączony do FastATA jako jedyny na drugim porcie (brak innych urządzeń powodujących konflikt) w ogóle nie jest wykrywany. ATA3Prefs nie widzi żadnego urządzenia poza twardym dyskiem podpiętym do pierwszego portu.

[#5] Re: Mount lista dla DVD?

@cichym, post #4

Tutaj trochę więcej na ten temat. Mam nadzieję że pomoże. OK
[#6] Re: Mount lista dla DVD?

@Tomski, post #1

Mam podpiety Slim Combo CD/DVD . Napęd idzie po : standard kontroler Amigi/Adapter 44na40pin/ Taśma 80 master standardowo napęd Slim i Slave CF 4GB Kingston lub SanDisc też na adapterku 40 pin na którym jest zworka Master/Slave-ustawione na Slave. Całości dopełnia IDEFix 97 i działa bez problemu.

Jedyny problem - nie wiem jak pozycjonować ikonki, bo na niektórych płytach wysypuje mi wszystkie na jednym miejscu. I trzeba porządkować Amiga+kropka....

[#7] Re: Mount lista dla DVD?

@Wojox, post #6

Czyli system uruchamia się Ci z dysku, CF, ustawionego na Slave? A napęd COMBO ustawiony jest na master? Dobrze zrozumiałem?
Czy w takiej konfiguracji nie ma kłopotów np. z transferem? A dokładnie z prędkością przesyłu danych. W piecu najlepiej jest gdy dysk jest na master a cd-rom na slave. Wtedy dysk twardy pracuje ze swoja maksymalna prędkością a cd'ek dostosowuje się do dysku a nie odwrotnie. Choc z drugiej strony kontroler w Ami nie osiąga zawrotnych prędkości to i może dlatego to działac będzie w porządku.
Skoro piszesz, że to działa to będę musiał to sprawdzic.

[#8] Re: Mount lista dla DVD?

@Tomski, post #7

Zgadza się Dysk-karta CF idzie na slave, ale transfery nic się nie zmieniły, wszystko na poziomie 2,3-2,4 mb/s. Zawrotnie to nie jest ale mając prawie wszystkie gry na jednym DVD (od A do Z) uruchamiam prosto z płyty, więc nic nie muszę kopiować. Napęd bzyknie lub miąchnie ze dwa razy i gra się wczytuje. Nawet zarejestrowałem sobie WHDLoad za 15 ft..
Jeszcze tylko zostaje mi kupno jakiegoś kontrolera IDE i finisz z rozbudową klasyka.
Teraz czekam na NatAmi i X1000.......... OK

[#9] Re: Mount lista dla DVD?

@stachu100, post #5

Jeżeli chodzi o mój przypadek, to tak jak pisałem - zworkowanie napędu nic nie daje (cały czas w PC widoczny jest jako master, a Ami w żadnym wypadku go nie widzi).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem