[#1] FAST RAM
Witam.
Mam amige 600, dąże do zamontowania karty CF.
Mam 1MB ramu a z tego co wyczytałem na forum do odpalania gier programów z dysku potrzebne jest przynajmniej 2MB (chodzi mi o emulowanie stacji)
Mam okazję kupić 1MB fast ram na PCMCIA'e firmy Mitsumi.
Czy w takiej kominacji 1MB+1MB fast ram pozwoli mi na uruchomienie WB +Emulator+ gra?
Z góry dzięki
[#2] Re: FAST RAM

@Sienio, post #1

Czy w takiej kominacji 1MB+1MB fast ram pozwoli mi na uruchomienie WB +Emulator+ gra?

Zależy jaka to gra, ale w wielu przypadkach będziesz musiał obejść się smakiem... :(

[#3] Re: FAST RAM

@APC74, post #2

głównie chodzi mi o gry z amigi 500 no te w które za gówniarza grałem północ południe pirates, settlers, canon foder,

chodzi o to, że fast ram się nie nadaje czy 2MB to za mało?
[#4] Re: FAST RAM

@Sienio, post #3

2 MB to trochę mało, ale np. settlersi powinni pójść - z tym, że nie wersja WHDLoad (z emulowanych dyskietek) a zwykła instalka na HDD. Zaraz zresztą sprawdzę...

[#5] Re: FAST RAM

@APC74, post #4

czytałem gdzieś na forum że WB+WHDLOAD zajmuje 700KB ramu zostaje więcej niż jest standardowo, czemu miało by nie działać?

Fast Się sumuje z tym co jest standardowo?
[#6] Re: FAST RAM

@Sienio, post #5

Np. wersja WHDLoad "The Settlers" potrzebuje 5,5MB RAM (0,5 CHIP i 5MB innej). Wersja HDD zadowoli się ~3MB RAM. Tak, czy siak pozostaje Ci (w tym przypadku) granie z dyskietek. Większa ilość pamięci pozwoli Ci otworzyć większe mapy w "The Settlers", oraz odtworzyć więcej dźwięków - tak, że ten dodatkowy MB nie będzie leżał odłogiem, nawet jeżeli nie pozwoli na granie z twardysku.

[#7] Re: FAST RAM

@APC74, post #6

to lipa trochę, liczyłem na to że WHDLOAD działa bardziej jak winuae czyli emuluje napęd po prostu.

A jakim programem nagram dyskietki z obrazów adf pod WB, obrazy wrzucę na CF NA AMIGE

ps. info czerpiesz z tej strony ?
http://www.whdload.de/download.html

Ostatnia modyfikacja: 29.04.2011 21:48:48
[#8] Re: FAST RAM

@Sienio, post #7

http://ale.emuunlim.com/guides/adf-todisk.shtml
[#9] Re: FAST RAM

@Dark_luke, post #8

no więc reasumując większość gier potrzebuje 0.5+0.5 niektóre 1+1, reszte bede se nagrywał jak bede chciał zagrać.

Rozumiem że flash się przyda czy cena 85zł z wysyłką za flasha mitsumi 1mb to dobra cena?
[#10] Re: FAST RAM

@Sienio, post #9

A gdzie ją znalazłeś i czy na pewno pasuje do amigi?
[#11] Re: FAST RAM

@Dark_luke, post #10

Męczyłem ludzi, którzy sprzedają amigi na allegro A600 z 2 mb, i jeden gość sprzedaje amige A600 z 2 megami, pamięci z amigi sprzedać nie chce ale mówi że ma fasta 1mb i może mi go sprzedać.
[#12] Re: FAST RAM

@Sienio, post #11

A nie myślałeś może o:
- ACA630
- A6095
- A603

Któreś z powyższych powinno rozwiązać Twoje problemy...

[#13] Re: FAST RAM

@Sienio, post #7

to lipa trochę, liczyłem na to że WHDLOAD działa bardziej jak winuae czyli emuluje napęd po prostu.

WinUAE nie emuluje napędu. Emuluje komputer.

[#14] Re: FAST RAM

@jaa2, post #13

:D

mój rower ponoć emuluje motór :P

[#15] Re: FAST RAM

@strim, post #12

A nie myślałeś może o:
- ACA630
- A6095
- A603

Któreś z powyższych powinno rozwiązać Twoje problemy...

Spoko dzięki za linki, z tym że:
160euro będę miał duże opory żeby tyle wydać na amigę, nie mam ambicji tworzenia grafiki serfowania w necie itp.
Chce mieć gry na dysku, jak siebie znam zajawka potrwa parę miesięcy, ale jestem sentymentalny i amigi pewnie już nikomu nie oddam, postoi rok znów mnie najdzie.
chciałem wrzucić na CF gry w które kiedyś grałem pobawić się, a jak mi dzieci zaczną rosnąc to im pokazać paczcie gówniarze jak ja się kiedyś bawiłem.

Wiec pogodziłem się z tym, że duża cześć nie będzie działać z dysku, wykombinowałem, że wrzucę na amisie obrazy kupie trochę dyskietek nowych i jak będę chciał grać w rzeczy które na 2 mb nie ruszą to sobie je wypale na fdd.

Czy ten fast ram w pcimcie będzie w tym przypadku działał jak 1mb wsadzony pod klapkę?

ps. Spoko forum ;) Wielki szacun
[#16] Re: FAST RAM

@strim, post #12

Sorry za offtop ale testował ktoś już tę ACA 630 w polu? Jak na tym chodzi MK2 czy Lotus 3 z WHDLoad? Bo u mnie na wszystkim poza standardowym 68000 praktycznie nie chodzi (testowane na 030/040/060 w różnych kartach, w A2000 i A500)... Chociaż MK2 na 68000 też się muli :(

[#17] Re: FAST RAM

@Czarek, post #16

A to mulenie nie jest przypadkiem spowodowane bardzo wolnym dostępem do pamięci CHIP? Twoja A500T to bardzo specyficzna konstrukcja...
[#18] Re: FAST RAM

@Sienio, post #15

1MB wsadzany w PCMCIA (zakładając, że uda Ci się zdobyć kompatybilną kartę, co nie jest takie łatwe) nie jest najlepszym rozwiązaniem. To jest najwolniejszy rodzaj pamięci jaki można dodać do A600, mimo tego że jest to Fast RAM ;). Poza tym blokuje użyteczny port, który można wykorzystać do przenoszenia danych z PC (przez przelotkę PCMCIA-CF lub kartę sieciową).

Jeśli chcesz mieć więcej pamięci za mniejsze (niż 160euro...) pieniądze to rozejrzyj się za rozszerzeniem A6095 lub A603. Ich cena jest o wiele niższa ;).

[#19] Re: FAST RAM

@stachu100, post #17

Satchu pewnie ma rację, zwykle takie problemy spowodowane są przez wolny dostęp do chip RAMu. A podejrzewam, że karta turbo w A500 podłączona przez złącze krawędziowe ma dramatycznie wolny. Swoją drogą taki sam problem z Lotusem można zaobserwować np. w A3000 z kartą A3640, która słynie z wolnego dostępu do pamięci (a problem zniknął po wymianie na CSPPC).

Mam ACA630 w A600 i szczerze mówiąc nie testowałem Lotusa, ale inne gry i dema działają poprawnie.

[#20] Re: FAST RAM

@Sienio, post #15

160euro będę miał duże opory żeby tyle wydać na amigę, nie mam ambicji tworzenia grafiki serfowania w necie itp.

Tak dla jasności to nie masz Amigi nadającej do tworzenia grafiki czy surfowania w necie i nie zrobisz takiej na bazie A600, a jakbyś chciał taką kupić to będzie droższa od typowego peceta i będzie miała od niego sporo mniejsze możliwości.

Pozdrawiam
[#21] Re: FAST RAM

@Sienio, post #1

WHDLOAD jest programem, który w najbardziej łopatologicznym tłumaczeniu emuluje stację dysków chociaż potrafi trochę więcej niż tylko to.

Wymagania gier dla whdload można znaleźć na http://whdload.de/download.html
większość gier, które wymaga mniej niż 1MB chip się uruchomi na takiej konfiguracji, ale nie będzie działać opcja PRELOAD, czyli ładowanie danych do pamięci, efektem tego jest mruganie ekranu w czasie emulaowanego doczytywania danych z dyskietki, w niektórych przypadkach taka gra wczytuje się dłużej niż z dyskietki. Są też takie gry, które wymagają 2MB CHIP, więc lepiej kupić pamięć 1MB CHIP niż 1MB FAST na PCMCIA jeśli chciałbyś grać w takie gry.

Rozumiem że flash się przyda czy cena 85zł z wysyłką za flasha mitsumi 1mb to dobra cena?

Jesteś w stanie dać 85zł za 1MB na PCMCIA, a nie jesteś w stanie dać 150zł za 9.5MB FAST? Niedługo będę wysyłał dwie takie pamięci do pewnego człowieka, a on ma dwa starsze modele po 5.5MB, więc może będzie chciał się ich pozbyć, mogę się spytać, tylko nie wiem czy nie będzie wolał wystawić na allegro. Taka 9.5MB nie pierwszej świeżości i sztukowana kabelkami poszła ostatnio za ponad 300zł (to nie była moja aukcja).

Zwłaszcza po obfitej grochówce :) emulacja sportowego tłumika jest dokładniejsza

Ostatnia modyfikacja: 30.04.2011 17:47:32
[#22] Re: FAST RAM

@Sienio, post #15

Masz jeszcze do wyboru takie rozwiązanie:

http://www.ppa.pl/a600.piggymod,1536;graffiti.html

Wymaga ono niestety lutowania na samej płycie ale za to jest dużo taniej.

No i niestety nie jest to FAST.

Edit: Tu jest nawet schemat tego mod-a:
http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=15861&d=1202337318

A tu cały temat:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=34707

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 30.04.2011 19:43:43
[#23] Re: FAST RAM

@Thom/CT, post #22

Masz jeszcze do wyboru takie rozwiązanie:

http://www.ppa.pl/a600.piggymod,1536;graffiti.html

Wymaga ono niestety lutowania na samej płycie ale za to jest dużo taniej.

No i niestety nie jest to FAST.

Edit: Tu jest nawet schemat tego mod-a:
http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=15861&d=1202337318

A tu cały temat:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=34707

Pozdrawiam

z lutowaniem niema u mnie problemu mam nawet hotaira, wiec si zastanowie nad tym.
[#24] Re: FAST RAM

@Sienio, post #23

WHDLOAD jest programem, który w najbardziej łopatologicznym tłumaczeniu emuluje stację dysków chociaż potrafi trochę więcej niż tylko to.

Wymagania gier dla whdload można znaleźć na http://whdload.de/download.html
większość gier, które wymaga mniej niż 1MB chip się uruchomi na takiej konfiguracji, ale nie będzie działać opcja PRELOAD, czyli ładowanie danych do pamięci, efektem tego jest mruganie ekranu w czasie emulaowanego doczytywania danych z dyskietki, w niektórych przypadkach taka gra wczytuje się dłużej niż z dyskietki. Są też takie gry, które wymagają 2MB CHIP, więc lepiej kupić pamięć 1MB CHIP niż 1MB FAST na PCMCIA jeśli chciałbyś grać w takie gry.

Jesteś w stanie dać 85zł za 1MB na PCMCIA, a nie jesteś w stanie dać 150zł za 9.5MB FAST? Niedługo będę wysyłał dwie takie pamięci do pewnego człowieka, a on ma dwa starsze modele po 5.5MB, więc może będzie chciał się ich pozbyć, mogę się spytać, tylko nie wiem czy nie będzie wolał wystawić na allegro. Taka 9.5MB nie pierwszej świeżości i sztukowana kabelkami poszła ostatnio za ponad 300zł (to nie była moja aukcja).

Zwłaszcza po obfitej grochówce usmiech emulacja sportowego tłumika jest dokładniejs

spytaj goscia bede wdzieczny za info
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem