[#1]
[A-1200] Problemy z dyskiem twardym.
Witam ponownie ;)
Udało mi się znaleźć w stercie dyskietek brakującą dyskietkę Install, od WB 3.1. Włożyłem do stacji w swojej A-1200 no i dyskietka bez problemów się wczytała.
Do Ami miałem podłączony dysk, który skonfigurowałem i zainstalowałem na nim WB, za pośrednictwem Winuae, że Amiga nie potrafiła wystartować z tego dysku.
Otworzyłem HDTOOLBOX'a i tam dysk został normalnie wykryty (nazwa producenta itd), tylko zaniepokoiła mnie jedna sprawa. Tam gdzie jest liczba głowic, jest napisane, że jest tylko 1. A po prawej stronie od tej informacji są dwie liczby z minusem na początku. Ta druga to coś w rodzaju -264Mb.
I tutaj pytanie - czy Amiga błędnie wykryła rozmiar dysku? Dodam, że dysk ma 8.9 GB ;)
Mimo wszystko kliknąłem ok no i chciałem przystąpić do partycjonowania dysku. I tu zaczęły się schodu. Kiedy chcę to zrobić, widzę od razu, że dysk jest podzielony na dwie partycje. Każda po około 4Gb. Usuwam obie i tworze jedną około 500mb (bootowalną), i do tego jakieś dwie po około 1GB. Reszta dysku zostaje nie podzielona.
Klikam na "save information to drive", później na exit. Tutaj jest info, że Amiga musi uruchomić się ponownie. No i się uruchamia, wczytuje ponownie dyskietkę Install, ale utworzonych partycji nie widać.
Sił mi już na to powoli brakuje, ale jestem uparty i wiem, że nie odpuszczę, dopóki nie będzie skończone.
Aha - dodam, że podłączałem większe i mniejsze dyski i zawsze wypisuje mi w informacjach dysku takie głupoty, że -264Mb ;/ To normalne jest? Próbowałem dwóch przejściówek i różnych innych ustawień i lipa.
Aha - dodam jeszcze, że zasilanie mam podłączone z PC, poprzez taką przedłużkę, no i ten PC chodzi non stop, nawet jak Amiga się restartuje po podzieleniu dysku. Może w tym problem?
Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 01:58:42