[#1] A1200 PROBLEM!!!
Witam mam A1200 w obudowie Infinitiv, podłączony dysk HDD, stacja dysków i CD-ROM, klawiatura USB do przejsciowki PS2 podpieta i do obudowy. Amiga uruchamiala sie normalnie, w pewnym momencie zawiesila sie, wylaczylem ja i wlaczylem i lipa. Obraz niby zmienia kolor na jasniejszy jak ja wlacze ale nic nie widac, wszystko niby chodzi swieci, ale jak wloze dyskietke do FDD to nie czyta nic nie slychac no i niema obrazu oczywiscie, dysk tak jakby dzialal ale przestaje. Obrazu niemam na obydwu wejsciach. Co to moze byc? Mozecie pomoc? Niechce zeby moja Amisia poszla na czesci :(
[#2] Re: A1200 PROBLEM!!!

@Nyarl, post #1

Witaj,

A masz zainstalowaną jakąś kartę turbo?
[#3] Re: A1200 PROBLEM!!!

@Nyarl, post #1

Na poczatek standarowe podejscie czyli: poodpinaj wszystko co masz podpiete do Amigi: myszke, hdd, cd-rom, klawiature itp.
Wlacz i sprawdz czy Amiga wstaje.
[#4] Re: A1200 PROBLEM!!!

@stachu100, post #2

Nie, nie mam karty turbo.

Poodpinałem juz wczesniej wszystko klawe, myszke, hdd, CD-rom. Potem patrzylem na podpitej i pozniej odpietej stacji dyskietek. Wyjmowalem ROMy 3.1 nawet i wlozylem 3.0 bo myslalem ze moze cos z tym nie tak. Probowalem z innym dyskiem tez ktory dzialal na niej, przed wlozeniem wiekszego i nic. Pojakims czasie po wlaczeniu zaczely mi sie taki pasy na tv pojawiac tak lataja sobie a obrazu dalej nie ma.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 18:50:44
[#5] Re: A1200 PROBLEM!!!

@Nyarl, post #4

Jeżeli napięcia na wtyczce doprowadzającej zasilanie do płyty sa w porządku (+5V, +12v, -12V) i dalej nic z tego to cóż; płyta mogła przenieść się do krainy wiecznych łowów...
Żeby mieć 100% pewność podłącz płytę do innego zasilacza. Zakładam że kabelek RGB i TV są w porządku.
[#6] Re: A1200 PROBLEM!!!

@Nyarl, post #4

U mnie takie pasy, jak opisujesz, pojawiały się, kiedy odwrotnie podpiąłem którąś z taśm sygnałowych - do stacji fdd, albo od dysku.

Może sprawdź to? dodam jeszcze, że podobne objawy miałem, kiedy uszkodzona była taśma od HDD.

Może padł twardziel? Ile czasu dajesz Amidze na start? Ja miałem tak samo, myślałem, że uwaliłem kość ROM, a okazało się, że Amiga z ks 3.1 dość długo startowała po wypięciu i wpięciu ROMu. Długo, to znaczy około minuty.
[#7] Re: A1200 PROBLEM!!!

@ginter251, post #6

Tylko wlasnie jak odepne wszystko to i ta kto samo, znaczy nieodpinalem tasmy od stacji dyskietek. Bez podlaczonej tej tasmy amiga ruszy? bo jak odepne tasme hdd to na pewno ruszy to wiem. Napiecia sa ok, sprawdzilem na innym zasilaczu to samo, a na wet wykrecilem amige z obudowy i probowalem na oryginalnym to samo. :( Wszystko stal osie po wymianie dysku. smigal ladnie zainstalowalem wb3.1 mialem zamiar rozszerzenie podlaczyc 8mb ale sie do tego jeszcze nie zabralem zeby amigaos3.9 zainstalowac. zainstalowalem stery atapi do cd i uruchomilem filemanagera wlozylem do stacji dyskietke z emulatorem ACD32, zaczolem kopiowac, i zwis. z uwagi ze niedziala mi reset w obudowie, niepodlaczony kabel jeden bo nie wiem gdzie, wylaczylem ja i wlaczylem ponownie. no i koniec, najpierw ekran jasny okolo 2h sie z tym meczylem, zostawialem nawet na 15min, potem raz sie uruchomila, zawiesila zaraz, no i potem znow jasny ekran przy uruchamianiu. Potem zaczely pasy si robic na ekranie i teraz za kazdm razem pasy mam. czarno biale i odcienie szarego i lata to :D
sprobuje odpiac teraz tasme od fdd jeszcze a jak nie podziala to ja juz niewiem. a z obudowy wyjolem po to bo pomyslalem ze moze sie w obudowie cos zepsulo ten ukladzik do zasilania co jest w infinitiv, no ale nie...
Jakies pomysly jeszcze? dzieki za pomoc tak wogole :)
[#8] Re: A1200 PROBLEM!!!

@Nyarl, post #7

Amiga kapryśna jest co do dysków HDD. A przynajmniej tak było na początku przy starych prądożernych dyskach. Może u Ciebie też jest ten problem, że "nie lubi" tego dysku? Chociaż z drugiej strony masz tower'ke to i zasilacz mocniejszy. Mnie jedynie przychodzi do głowy sprawdzenie z innym dyskiem czy będzie działo się to samo.

[#9] Re: A1200 PROBLEM!!!

@Tomski, post #8

W przypadku niektórych dysków wystarczyło odcięcie przewodu nr 1 z taśmy.
Odcinasz tym samym sygnał gotowości dysku.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem