[#1] Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite
Witam. Mam Amisię CD32. Trapią mnie szumy i brak dźwięku na prawym głośniku, czasem jest taki leciutki:D Nie wiem co to może być. Może ktoś z bardziej doświadczonych Amigowców dał, by mi wskazówki? Mam jeszcze pytanie: Co to jest ta miedziana blaszka z dziurką przylutowana do kabelka wychodzącego z płytki tam gdzie znajduje się reset itp i gdzie to powinno być przytwierdzone? Dziękuję za każdą podpowiedź. Pozdrawiam!!!

[#2] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@billymarks, post #1

Proponuję sprawdzić jakość połączeń kablowych.
Czy wcześniej dźwięk miałeś dobry, czy po "czymś" (jakieś zdarzenie) zanikł?

Co zaś się tyczy "blaszki z dziurką" to jest to prawdopodobnie nieprzykręcony przewód masowy.
Co oznacza, że ktoś już do CD32 wsadził swoje paluszki :D

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 11:50:11
[#3] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@billymarks, post #1

Jak masz wersję z 93r sprawdź kondensatory . Kabelek jest chyba do masy , czyli ma dotykać blachy / ekranu którą jest przykryta płyta - na końcu tego kabelka powinien być przylutowany kawałek miedzianej blaszki .

http://www.youtube.com/watch?v=V_K9E-9993c

PS. w starej wersji tego kabelka nie ma , to chyba masz nowszą z 94r ..ale kto wie .

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 19:07:00

Ostatnia modyfikacja: 02.05.2011 19:09:14
[#4] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@companiero, post #3

Amigę nabyłem i już tak było. Dzięki! Jak będę miał pytania to napiszę na pewno. Na razie pokieruje się wyżej wymienionymi wskazówkami. Jeżeli ktoś miał problemy podobne do mnie niech da znać. Dzięki za link:) Pozdrawiam i życzę samych higscoreów:)

[#5] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@billymarks, post #4

W CD32 za dźwięk odpowiedzialny jest TL062 (wzmacniacz operacyjny). Różne mogą być jedynie ich obudowy, w zależności od wersji płyty głównej.
Jeśli padł on to jego wymiana nie powinna sprawić większego problemu.

http://i672.photobucket.com/albums/vv81/ebola72/tl062.jpg

[#6] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@billymarks, post #1

Mialem kiedys troche podobny problem.
A mianowicie gdy podloczylem CD32 do TV przez chincze, sound byl slaby i niewyrazny.
Po wymianie kondensatorow bylo wszystko znowu okay.
[#7] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@Irek´72, post #6

Dzięki Panowie za rady postaram się to zrobić dam znać jak wyjdzie!!!!!

[#8] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@Irek´72, post #6

Witam, mam również taki problem, czyli bardzo cichy dźwięk na wyjściach cinch. Rozebrałem dzisiaj swoją konsolkę i widzę, że mam przy obudowie kabelek z przylutowaną na końcu blaszką. Przyjrzałem się również kondensatorom na płycie i wyglądają OK poza jednym przypadkiem. Można to obejrzeć tutaj oraz tutaj. Czy to może mieć coś wspólnego z dźwiękiem?

Ponadto wydaje mi się, że zaraz po włączeniu Amigi dźwięk gra normalnie, a potem z czasem nagrzewania się konsoli zaczyna grać coraz ciszej.

Jak myślicie co to może być? W najbliższej przyszłości i tak planuję wymianę kondensatorów na płycie.
[#9] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@ITU, post #8

Musiałbyś zmierzyć +12V i -12V bezpośrednio na wzmacniaczu operacyjnym. No i jeden kondensator wygląda jakoś dziwnie...
[#10] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@stachu100, post #9

Pozwolisz ze sie podczepie. Mam podobny problem w Megadrive co opisywany tu w Cd32. Mianowicie konsola sprawuje sie wzorowo, ale gra chyba tylko jednym glosnikiem. Mam nowy kabel na ktorym wyciagniete jest stereo. Nie jest to az tak upierdliwe np w soniku ale np w Lotusach potrafi wkurzyc bo o ile muzyke slychac dobrze to po przelaczeniu na dzwiek silnika nic nie slychac. Jak podkrece moocnoo glosnosc w TV to slychac normalnie dzwiek silnika ktory przy normalnej glosnosci jest nieslyszalny, wrecz ledwo go slychac.

Problem konsoli? Zastanawialem sie czy zabrac sprzet do jakiegos elektronika ale facet pewnie skasowalby z 50 zeta za otwarcie samego pudla. Te konsolki chodza po ok 30 zl, byla by jakas oszczednosc... problem w tym ze moze kupie z podobna usterka, a moze to nie usterka?
[#11] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@stachu100, post #9

A gdzież on się znajduje?
[#12] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@Koyot1222, post #10

Nie znam Megadrive więc nie pomogę.
A 30PLN nie jest wielką kwotą; moim zdaniem warto zaryzykować.
[#13] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@ITU, post #11

Na pewno gdzieś między Paulą a wyjściami Cinch. Nie mam schematu CD32 pod ręką.
Szukaj układów LF347 i/lub LM833 (wzięte ze schematu A4000D).
[#14] Re: Amiga CD-32 szumy i brak dźwięku na czerwonym wyjściu composite

@stachu100, post #13

Sprawa na pewno prosta. Najprościej badać Amigę jakimś wzmacniaczem począwszy od gniazda cinch w stronę Pauli. Co do Segi, to nie sądzę żeby konsola była sprawna, trzeba tak samo postępować jak z Amigą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem