[#1] DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM
zauważyłem w mojej Amidze 1200 pewien problem z turbo.. tzn. po odpaleniu whichamiga zawiesza się za każdym razem komputer... nie miałem z turbo ani z amigą żadnych problemów do chwili w której odpalam WA, programy, gry chodzą oprócz tego..
raz udało mi się odpalić wersje 1.3.23.. ale tylko raz...
po wyjęciu turbo każda wersja whichamiga działa
dziwie się temu trochę bo wszystkie podobne programy działają np boards.library, sysinfo, showconfig itd.
co może być przyczyną takiego zachowania??
czy turbo jest uszkodzone?? :(

[#2] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Skiba, post #1

nie .. moze ten program po prostu nie supportuje twojego potworka mi na 030 dzialal i na M-tec i na Blizzardzie .. a na Apollo 060 mialem ten sam problem co ty ..natopmiast na Blizzardzie 060 wszystko smiga...

[#3] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Skiba, post #1

Przed chwilą ściągnąłem Whichamiga z Aminetu wersję 1.3.3 i bez problemu poszło "nawet" na Apollo 1260. A dlaczego nie idzie z Twoją konfiguracją? Nie mam pojęcia. Przeczytaj co autor napisał w pliku Whichamiga.guide w Importent notes. Może odpalenie whichamiga z dowolnym parametrem coś pomoże. Tak przynajmniej napisał autor. Co rozumie przez dowolny parametr nie wiem:D, nie zgłębiałem aż tak tego co napisał.

[#4] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Tomski, post #3

po dłuższym zagłębieniu się w problem z whichamiga stwierdzam, że coś nie tak jest z mmu.. bo na nim po odpaleniu programu z byle jakim parametrem Amiga się zawiesza :(
napisze do autora.. może pomoże

[#5] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Skiba, post #4

jesli to pelna wersja sproboj odpalic pamiec virtualna prze VMM jak bedzie hulac to wina programu ..moze masz ta jednostke w CPU uszkodzona ?

[#6] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@HOŁDYS, post #5

już sprawdzam...
ale jeśli raz zadziałało to musi działać.. nie spocznę puki nie będzie śmigać!!!

[#7] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@HOŁDYS, post #5

VMM z aminetu działa bez problemowo..
czyli wina programu, napisze do Harego :D

[#8] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Skiba, post #7

heh.. ale teraz po odpaleniu whichamiga z parametrem mmu1 mmu2 przechodzi a zawiesza się na RNM1
wie ktoś co to oznacza??

[#9] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Skiba, post #8

Może daj sobie spokój z tym programem. Skoro wszystko poza nim działa dobrze, to nie warto się stresować.

[#10] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@PopoCop, post #9

Ja obstawiam że jakiś patch się z czymś gryzie. Czyli lekki bałagan w systemie.
Do autora wątku:
Spróbuj uruchomić Amigę z dyskietki WB3.1 i potem uruchomić whichamiga.
[#11] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@stachu100, post #10

ale jak to patch jak koles uruchamia z golej dyskietki ten program ? bez systemu

[#12] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@HOŁDYS, post #11

Jesteś pewien?
[#13] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@stachu100, post #10

Startowalem z dyskietki 1.3, 2.0 2.1 3.0 3.1 i wszędzie to samo, bałaganu nie mam.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2011 14:21:24

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2011 14:24:54
[#14] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@PopoCop, post #9

Musi działać i tyle.. Tak juz mam w bani:)

[#15] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@stachu100, post #12

Jesteś pewien?

tak jestem Skiba pisal o tym na gadaczu zanim powstal watek

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2011 14:21:31
[#16] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@stachu100, post #12

Moge nagrać i umieścić film na youtube..

[#17] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Skiba, post #16

Czasem jest tak, że akurat z danym egzemplarzem komputera/turbo/pamięci coś nie działa i nic na to nie poradzisz. Pamiętam do dziś, jak miałem jeszcze ZX Spectrum, to za Chiny Ludowe nie działała mi gra Ghostbusters. Sprawdzałem różne wersje i nic. A setki innych gier działały normalnie.

[#18] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@HOŁDYS, post #15

To faktycznie zagwozdka...
Pozostają 2 rzeczy
1) sprawdzić przy wyjętej pamięci FAST
2) sprawdzić na inej Amidze z FAST-em i bez niego
[#19] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@stachu100, post #18

Pamięci fast nie wyciągnę bo mam wlutowaną:( ale sprawdzałem pamięć i jest si. Innej ami 1200 niestety nie mam..

[#20] Re: DCE Viper 1230 MK-IV i WhichAmiga - PROBLEM

@Skiba, post #1

udało się zlokalizować problem... WhichAmiga działa bezproblemowo i to każda wersja. Problemem był zły plik mmu-configuration w Prefs/Env-Archive

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem