[#61] Re: Coś dla nowych

@HOŁDYS, post #60

Na amibayu i evilbayu jest kilka 020 i 030 do A500 na sprzedaż w tej chwili.
Tu macie linki:

http://www.amibay.com/showthread.php?t=16018
http://www.amibay.com/showthread.php?t=13420
http://cgi.ebay.pl/Harms-Accelerator-68030-40MHz-Commodore-Amiga-500-/120718029871?pt=UK_PC_Video_Games_Video_Games_JS&hash=item1c1b5af42f#ht_1887wt_1141
http://cgi.ebay.pl/Commodore-Amiga-500-68030-Turbo-accelerator-50Mhz-8MB-/120727456109?pt=Klassische_Computer&hash=item1c1beac96d#ht_500wt_1156
http://cgi.ebay.pl/MEGA-MIDGET-RACER-Amiga-500-2000-Accelerator-/280667070688?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item41590fa0e0#ht_558wt_1141

Jako, że to dość oficjalne kanały zdobywania sprzętu ceny nieco przegięte (szczególnie evilbay), chociaż 150 euro na amibayu to już myślę dobra cena (za blizza 2060 do owieżonej A500 albo A2000 trzeba dać minimum 1500 PLN, podobnie jak PPC do A1200), ale z odrobiną cierpliwości i grzebactwa można wyszukać te karty za mniej, np. negocjując cenę ze sprzedawcą (to też ludzie).

Fakt, że A1200 jest nowsza i łatwiej do niej znaleźć sprzęt, ale nie każdy chce A1200, niektórzy wolą starsze maszyny, tak jak niektórzy wolą C64, ViC-20, Spectrumy itp. Nie wciskajcie im na siłę A1200 bo jest praktyczna i można na niej zainstalować emulatory tych maszyn ;)

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 20:21:24
[#62] Re: Coś dla nowych

@Czarek, post #61

Panowie, facet pisze:

"Po wielu wyrzeczeniach wreszcie dotarła do mnie dziś paczka z wymarzoną przed laty Amigą 500"

czyli skoro zakup zwykłej A500 był związany z wieloma wyrzeczeniami to raczej bez sensu jest proponowanie upgrade'u komputera o drogie karty turbo, rozszerzenia ram z HDD itp. Tak mi się wydaje...

Druga stacja dyskietek ewentualnie jeszcze mieści się w budżecie, a na tym też już można - jak już wspominano powyżej - coś tam robić sobie na Ami.

[#63] Re: Coś dla nowych

@Deftronic/..., post #62

Racja, drogie rozszerzenia jak na razie nie mieszczą się w moim budżecie, który i tak już nieźle nadszarpnąłem kupując SUPER FAT AGNUS 8375 , który podobno daje 2MB CHIP (w ogóle prawda to czy ktoś mnie naciągnął??) i przełącznik kickstartów 1.3/2.0, swoją drogą jak te cuda dotrą to poproszę Was o pomoc w instalacji. A co do zastosowań amisi gry tak sobie mnie interesują, owszem lubię czasem odpalić Another Word, czy Lotusa II :) ale bardziej lubię dłubać w sprzęcie i bawić się systemem. A propos jakiego Workbencha maksymalnie mogę odpalić na mojej amisi?

[#64] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #63

O ile pamietam w A500 mozna mieć max. 1MB Chip ram, ale niech ktoś to potwierdzi.

A Kickstart 2.0 jak nabardziej Ci się przyda - najnowszy Workbench to pewnie 2.x. Poszukaj książki M. Pampucha - Program (albo programy) dla Kowalskiego.

Jak lubisz dłubać w elektronice to były jakieś programy do projektowania obwodów drukowanych czy coś w tym stylu. Są tutaj na forum elektronicy to będą wiedzieć i podpowiedzą. :)

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 21:47:28
[#65] Re: Coś dla nowych

@Deftronic/..., post #64

można mieć 2MB CHIP w A500, w A2000 też
http://allegro.pl/uklad-ecs-super-denis-amiga-500-2000-cdtv-i1636840110.html

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 21:45:45
[#66] Re: Coś dla nowych

@Skiba, post #65

A to przepraszam, już robię korektę wyżej.

[#67] Re: Coś dla nowych

@Skiba, post #65

Tia jak jest rev 8. to już tego nie potrzebujesz. A jak masz rev 6. to se możesz wsadzić. Potrzebna przeróbka.
[#68] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #63

SuperFatAgnus i Kick2.0 OK... ale obawiam się, że w podobnej cenie miałbyś A1200, któara ma to wszystko, a nawet więcej.
No ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, kupiłeś i już.
Do grania, czy prostego muzykowania sie nada.
A oczywiście, wszytskie wymienione przez Ciebie rzeczy można zainstalować w A500. Więc o ile są sprawne, to OK. Pozostaje jeszcze pytanie, ile za to zapłaciłeś, ale to zawsze sprawa względna.
[#69] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #68

Do grania, czy prostego muzykowania sie nada.

nie tylko do tego :) mozna pobazgrac pikselkami w Deluxe Paint, Brillance itp. - polecam kurs Deluxa z Amiga Magazyn, napisac program w AMOSie;), a nawet uderzyc w assembler AsmOne oraz AmigaE + CygnusED lub MEmacs, baa, mozna nawet pobawic sie w 3D (Real3D 1.4 i moze Imagine 2.0), o muzyce juz bylo tj. ProTracker lub Octamed w 4ch, a nawet 8ch w jakims starym DigiBostrze (chyba, nie pamietam juz)... hmm. co jeszcze mozna, mozna poznac Workbencha i AmigaDOS, a to sie przyda w przyszlosci na Ami... duzo rzeczy mozna robic.. nawet projektowac male uklady elektroniczne... jest multum ciekawych narzedzi! :)

ps. a zeby zmiescic jak najwiecej na dyskietce w/w narzedzi,warto zapoznac sie z pakerami ala PowerPacker 4.3, choc mocniej pakowal inny, tylko nazwa wyleciala mi juz z glowy... i robic osobno dyskietki z przeznaczeniem do np: muzykowania, grafikowania, programowania etc.

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 22:24:08
[#70] Re: Coś dla nowych

@HOŁDYS, post #60

Mnie nie stać. To tylko świadczy o chciwości producentów.

[#71] Re: Coś dla nowych

@Deftronic/..., post #62

Podałem te linki tylko w odpowiedzi na zarzuty, że te rozszerzenia są już niedostępne.
Zgadzam się też z każdym kto mówi, że na A500 nawet bez HDD i dopałki można zrobić wiele ciekawych rzeczy. Sam przez pierwsze 5 lat swojego komputerowania miałem właśnie niewiele rozszerzoną A500 (na samym końcu, w roku 1997 faktycznie miała 030 i HDD) i naprawdę dużo się na niej nauczyłem i stworzyłem wiele fajnych bajerków. Pierwsze kroki w programowaniu, grafice 2D i 3D stawiałem właśnie na tym komputerku i nie wyobrażam sobie zaczynać od czegoś innego. Dziś oczywiście czasy się nieco zmieniły i taki konfig ma sens raczej do retro zabawy, ale taką właśnie może być pixelowanie czy prosta animacja w Deluxe Paint, poznawanie architektury procków 68k (niesamowity fun dla kogoś kto do tej pory znał jedynie x86), poznawanie koprocesorów amigowych czy samego systemu (zasady działania od OS 1.3 nie zmieniły się aż tak bardzo - jedynie niektóre API zostały rozszerzone, zresztą upgrade systemu jest trywialny).
Co do prostych modyfikacji sprzętowych koledzy już się wypowiedzieli ;)

[#72] Re: Coś dla nowych

@Deftronic/..., post #64

A Kickstart 2.0 jak nabardziej Ci się przyda - najnowszy Workbench to pewnie 2.x.

Lata temu, kiedy miałem jeszcze rozbudowaną A500, miałem w niej kick3.0 i spokojnie mogłem śmigać na WB 3.0 - 3.1.

[#73] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #68

Ja np. myslę o 500 a do 1200 zupełnie mnie na razie nie ciągnie. Przecież i tak przykładowy lapek z ktorego korzystam w domu ma grafikę i wydajność do której 1200 nie ma co nawet startować. Liczy się co innego: sentyment, fajne oprogramowanie, możliwości własnoręcznego grzebania (jak ktoś lubi) czy ambicja.

Poluję na Atari 130XE - czy jednak przyjąłbym radę skoncentrowania się na ST czy STE bo lepsze i szybsze? :)

[#74] Re: Coś dla nowych

@friedrich, post #73

Właśnie w cenie za jaką kupiłem A500 i Fat Agnus plus przełącznik kickstartów faktycznie miałbym A1200 z HDD nawet. Ale mam sentyment do pięćsetki, do jej wyglądu i marzeń z dzieciństwa i dziękuję wszystkim kolegom, którzy podpowiedzieli jak można rozbudować i co można robić więcej na A500 od samego giercowania, które tudzież stanowi również ważny element przy posiadaniu tego komputera OK

[#75] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #26

- proste turbo do 14 MHz

Czy ktoś jest w stanie mi coś takiego zrobić? Jestem lama z elektroniki, kabelki polutuję, ale coś więcej to już nie bardzo.

[#76] Re: Coś dla nowych

@waldiamiga, post #75

podłączam się do kolegi wyżej

[#77] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #76

Ja chcialem zrobic ale cos nie idzie dostac nowych ukladow 74F86, albo zle szukam ;) Jaki zamiennik wsadzic tez nie wiem :P
Po za tym takie turbo daje maly zysk wydajnosci (ale jednak daje) jesli uzywamy tylko pamieci chip. Z FastRAMem wiadomo ze zysk bedzie znacznie wiekszy.
Do tego dochodza problemy z portami amigi, pracuja za szybko, ale na to jest obejscie, wystarczy wybrac prekosc portu 2x wolniejsza i sie rownowazy ;)
I problemy z odczytem ze stacji dyskietek, ale i na to jest hack ;)
Jest nawet schemat tak poprawionego turbo na aminecie. Wystarczy wziasc sygnal kiedy stacja sie wlacza, i na ten czas odlaczac turbo i dac amidze pracowac na 7mhz ;)
Z tego co czytalem procesora nie trzeba wymieniac na 16mhz, standardowy daje jeszcze rade, tylko ze trzeba go czyms schlodzic bo sie grzeje.
Ja posiadam jeden cpu na 10mhz, powinien sie mniej grzac.

Jak ktos namierzy te uklady to chetnie wykonam na swojej CDTV beta wersje takiego "turbo" ;)
A jakby ktos mial procesor 68010 to jeszcze chetniej wezme ;)

[#78] Re: Coś dla nowych

@karaczan, post #77

seria układów F jest rzadko obecnie spotykana, spokojnie możesz zamienić na układ z serii AS bądź ALS (tak samo szybkie, a są bardziej energooszczędne)
ogólnie to zobacz sobie opis serii chociażby w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Seria_7400
[#79] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #78

a jak sprawdzić jaki mam kick? czy jeśli się wyświetla łapka z niebieską dyskietką na białym tle to jest to kick 1.3? Pomimo płyty A500+ ?

[#80] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #79

łapa to kick 1.3
Te Amigi 500 na płytach pluski składali tak, że dawali 512 kb chipu zamiast 1 MB (stąd masz puste miejsca), nie dawali jednego małego układu umozliwiającego obsługę 2 MB (koszt jakieś 10 centów... oszczędności, ale da się to zrobić :) ), część układów z A500, część z A500+ (czyli ECS) - jak się komuś poszczęściło, to nabywca miał wszystkie układy ECS, jak nie, to tylko Agnusa (jak pisałem, do tej płyty nie da się wsadzić innego). Nie montowali też układu zegara (są puste miejsca na płycie). No i Kick 1.3.
Tak zrobiony komputer to na zewnątrz 100% A500 (jak masz ECS, to mozna wykorzystać jego mozliwości... ale ECS generalnie niewiele nowego wnosi), jednak za stosunkowo niewielkie pieniądze mozna go przerobić na pełną pluskę.
[#81] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #80

http://allegro.pl/kultowa-amiga-500-made-in-germany-i1638303313.html

Czyżby mała ściemka z tym watkiem i spełnieniem dziecięcych marzeń?
[#82] Re: Coś dla nowych

@vegeta, post #81

chyba tak.. na gadaczu juz o tym pisze

[#83] Re: Coś dla nowych

@vegeta, post #81

[#84] Re: Coś dla nowych

@vegeta, post #81

e tam, od razu ściema... po prostu kasa pójdzie na inne dziecięce marzenia ;)
[#85] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #84

[#86] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #1

heh

[#87] Re: Coś dla nowych

@vegeta, post #81

@vegeta nie to nie ściema, kupiłem dwie amisie, z czego dla siebie zostawiłem tę z płytą A500+ a drugą odsprzedaję po prostu

[#88] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #87

Ufff... Bo tyle się ludzie produkowali aby Ci pomóc i dobrze, że nie na darmo. ;)

[#89] Re: Coś dla nowych

@Deftronic/..., post #88

No co Ty stary! bez sensu bym wiarze tyloma postami łeb zawracał Jedna leży sobie i czeka na kupca żeby dołożyć coś kasy na rozszerzenie dla tej drugiej

[#90] Re: Coś dla nowych

@Deftronic/..., post #88

A swoją drogą dzięki wszystkim na pewno coś wyciągnę z tej wiedzy a A500 nie porzucę na pewno OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem