[#1] Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem
Witajcie. Już od długiego czasu męczę się przy robieniu kabla RGB do mojej 500tki. Mimo, że wszystkie kable dobrze są połączone, na ekranie nic nie widać poza delikatną białą "ramką" łapy z dyskietką. Robiłem ten kabel chyba na 100 sposobów i nic... Na drugim telewizorze w domu w ogóle nic nie widać... Pomóżcie, bo już szlag mnie trafia, jak na to wszystko patrzę...

Ostatnia modyfikacja: 30.05.2011 20:14:39
[#2] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #1

Telewizor przełącza się w tryb RGB?
Jak dla mnie, to wygląda jakby telewizor traktował sygnał synchronizacji (Composite Synchronization) jako sygnał wizyjny Composite (Composite Video) - na sygnale synchronizacji w Ami "przebija" sygnał wizyjny i widać wtedy takiego "ducha". Jesteś pewien, że Twoje telewizory obsługują w SCART pełny sygnał RGB? (czasami TV biorą ze SCARTa tylko Composite Video).
Pozkaż dla pewności rozpiskę kabla który stosujesz.
[#3] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@wali7, post #2

Robię wszystko dokładnie według tego schematu :

http://www.hardwarebook.info/Amiga_to_SCART

Mój TV to SONY KV29FX20K
[#4] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #3

Hej, znalazłem coś takiego :

http://eab.abime.net/showthread.php?t=39453

Mówią tu, jak zrobić adapter z JAPOŃSKIEGO scartu na europejski... Mam telewizor SONY, czyli z Japonii, może to pomoże??
[#5] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #4

Dobra, sprawdziłem. Mam wtyczkę zwyczajną, europejską, czyli kwestia przełączenia RGB w telewizorze. To powinno samo "wskoczyć" na RGB? Jak wpinam wtyczkę w gniazdko to TV sam mi przełącza na odpowiednie wejście... tyle, że widać tylko ramkę dyskietki na starcie...
[#6] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #4

http://wiki.classicamiga.com/Amiga_RGB_to_Scart_lead

[#7] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Jacenty, post #6

Czy Twoja Amiga na pewno jest sprawna? Jeśli widzisz ramkę dyskietki, to chyba działa.

[#8] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Jacenty, post #7

No pewnie, że sprawna, w 100%. Przez wejście MONO jest czarno biały composite, dźwięk jest, wszystko super. Tylko kabel do zrobienia...
[#9] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #8

A gdzie masz tam podpiete masy? Jakoś ich nie widzę...
Powinno być:
- 4, 5, 9, 13, 17 i 21 w SCART idą do masy,
- 16, 17, 18, 19, 20 w Amiga RGB to też masa - połącz z masą w SCART!

Uważaj na 21, 22, 23 w Amiga RGB - to zasilanie dla urządzeń - nie zewrzyj tego przypadkiem tam gdzie nie trzeba!!!
[#10] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #1

Wlacz telegazete na tv i zobacz czy pojawi się wyraźny obraz z Amigi.
[#11] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #8

Niektore TV nie obsluguja RGB przez SCART. Inne znow gdy maja wiecej niz jedno zlacze SCART obsluguja tylko na jednym wybranym tryb RGB.
Ew mozesz miec tak jak ja w swoim tv. RGB obsluguje, ale port jest uszkodzony i brzydko wyglada :P
Jak masz mozliwosc sprawdz kabelek na innym TV, najlpeiej nowszym.

[#12] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@karaczan, post #11

He He Działa OK

Racja, nie były podpięte masy, a na dodatek podłączałem do wejścia, które nie obsługuje RGB... Szkoda tylko, że działa tylko na jednym telewizorze, ale obraz jest SUPER! Dzięki za pomoc :D
[#13] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Hackmaster, post #12

sory za odkop ale ja tez chce zrobic taki kabel
czy w waszych miastach można dostac wtyczke 23 pinową?
bo bez tego to ani rusz
[#14] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Aleks89, post #13

Kup taką 25 pin i podpiłuj pilnikiem.

[#15] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Aleks89, post #13

Kupić można w sklepach internetowych albo jak dobrze poszukasz , pewno w nie w pierwszym lepszym, to i na mieście znajdziesz.

A piłowanie wtyczki 25 pin to daruj sobie- będzie wyglądać ... sam zresztą możesz domyślić się jak.

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2011 11:18:56
[#16] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Aleks89, post #13

Ja kupowałem w Krakowie na giełdzie RTV (takie jedno stoisko elektroniczne wewnątrz budynku).
[#17] Re: Chciałem zrobić kabel RGB/AMIGA... chciałem

@Tomski, post #15

I tak wtyczka będzie z tyłu komputera, więc ma działać a nie wyglądać. Ja tak mam i jestem zadowolony.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem