[#1] Zacznijmy od początku...
Mam już bardziej skonkretyzowane pytania:
1. Po sformatowaniu dyskietki w PC-cie na 720 kB i nagraniu programu spakowanego lha co mam dalej zrobić? (rozpakowany nie mieści się na dyskietkę).
2. Z podglądu na PC-cie widzę że program po rozpakowaniu ma 913kB, czy mogę jakoś w Amidze połączyć CHIP RAM i Fast z rozszerzenia, żeby umieścić program w pamięci Amigi?
3. Może trochę trywialne pytanie, ale próbuję i mi się jakoś nie udało, mianowicie jak w Workbenchu 1.3.3 skopiować dyskietkę nie używając shella? Owszem po kliknięciu na ikonę System jest ikona z dwoma dyskietkami podpisana DiskCopy, ale po jej kliknięciu jest komunikat żeby zaznaczyć tę ikonę i wybrać Copy z Icons Menu. nijak mi się to nie udało.
4. Jak bez kabla do transferu stworzyć dyskietkę z programem, po wczytaniu której Amiga czytałaby dyskietki dosowe? (to pytanie chyba samo w sobie jest bez sensu bo musiałbym taką dyskietkę stworzyć na PC-cie a przecież Amisia i tak jej nie przeczyta )

To na razie tyle moich początków z Amigą, liczę na Waszą pomoc :)

[#2] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #1

Na część postawionych pytań odpowiedź znajdziesz tutaj:

1

2

3

Polecam przekopywanie PPA tak na forum jak i pozostałe działy ręcznie lub za pomocą wyszukiwarki w PPA.

[#3] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #1

Generalnie rozróżnienie pamięci jest istotne z punktu widzenia systemu, programów i ich działania. Natomiast przy używaniu Ram dysku: pamięć jest pamięcią jako całość. Nie ma czegoś takiego jak jej łączenie, ponieważ jest ona sumą dostępnych typów pamięci.

[#4] Re: Zacznijmy od początku...

@Tomski, post #2

oki w moim przypadku pozostaje przenoszenie dyskietek montując w Amidze stację jako PC0: Mam dyskietkę Workbench 1.3.3 i to wszystko co mam. Czy za pomocą tej dyskietki mogę zamontować stację jako PC0: żeby czytała FAT?

[#5] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #4

powienies miec dyskietke takze Extras 1.3.3
Potrzebujesz CrossDos ..urzadzenie PC0: jest dostepne od ROMu 2.0 w Workbenchu 2.0

wiecej tutaj

http://www.l8r.net/technical/t-crossdos.shtml

http://avecxv.w.interia.pl/CROSSDOS.htm

lub pakiet Hombre kolegi PPila

http://eab.abime.net/showthread.php?p=758747#post758747

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2011 16:08:54
[#6] Re: Zacznijmy od początku...

@HOŁDYS, post #5

I myślisz że CD mu zadziała na 1.3 ?
Do takich zabytków były programy potrafiące czytać dyskietki pecetyczne.

Pozdrawiam
[#7] Re: Zacznijmy od początku...

@RadoslawF, post #6

no trudno poczekam. Niedługo ma do mnie dotrzeć przełącznik kickstartów 1.3/2.0 to może na 2.0 z Workbenchem 2 coś więcej zdziałam. Dzięki

[#8] Re: Zacznijmy od początku...

@RadoslawF, post #6

http://ftp.back2roots.org/back2roots/cds/xetec/fish_n_more_vol1/fish/demo_versions/crossdos_252/

[#9] Re: Zacznijmy od początku...

@HOŁDYS, post #8

Lepiej wybrać MultiDos lub FAT95. Oba w pełnych wersjach, działają pod kick1.3 i są dostępne na aminecie.
[#10] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #4

Dokladnie twoja amiga aktualnie jest troche za stara by miec fabrycznie rzeczy potrzebne do odczytu dyskietek z PC.
Mozna ja dozbroic w potrzebne programy, kolega wyzej podal linka nawet.
Ale dalej zostaje jeden maly problem. Te programy musza byc na amidze juz, wiec jak je dostarczyc z PC za pomoca dyskietki, gdy tool do odczytu dyskietek z PC jest na tejze wlasnie dyskietce? :D
Do tego jest to pozniej dosc upierdliwe bo jak sam zauwazyles dyskietki DD z PC maja mniejsza pojemnosc, przez co ciezko niektory soft przerzucic.

Jak nie masz wyjscia COM z tylu plyty glownej, to podaj jej model. Moze w manualu do niej cos na ten temat pisze. Powinna mimo wszystko miec COMa. Najwyzej w postaci wystajacych pinow by podlaczyc do tego kabel z gniazdem na sledziu. A jak plyta jest juz tak nowa ze niechcacy usunieto z niej porty starego typu to zostaje zakup konwertera usb-rs232. Tylko ze w przypadku zakupu takiego wynalazku lepiej sie poradz na forum bo to musi byc tzw pelny rs232. Duzo tych chinskich wynalazkow nie jest zbudowana z zachowaniem pelnego standardu rs232.

Sam mam CDTV i mimo ze moge nagrac wszystkie adf'y, toole i system bootowalny na CD to wiem jak cholernie upierdliwe jest wyrzezbienie tych adf'ow na dyskietki ;) A i tak mam tylko polowe twojej roboty, bo przynajmniej nie musze z PCta dyskietka przenosic ;)

Pod wzgledem przenoszenia danych miedzy amiga a pc to jednak a600/1200 jest o niebo bardziej wygodna :D Mozliwosc podpiecia urzadzen IDE a nawet zmontowanie "pcimcio-pendrivea" jest wielkim ulatwieniem ;)

Dla A500 jednak chyba metoda podpiecia ami kablem do pc jest najwygodniejsza i najpewniejsza. Bo nawet majac kick 2.0 musisz sobie jakos nagrac dyskietki z workbenchem 2.0 :P
Na PC tego nie zrobisz!

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2011 18:43:18
[#11] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #7

Napisz skąd jesteś a może ktoś znajdzie się w pobliżu kto będzie w stanie podesłać/nagrać najnowszą wersję Hombre, która pozwala na czytanie dyskietek PC. Plus masa innych sposobów na przenoszenie danych między Amigą i Pecetem.

[#12] Re: Zacznijmy od początku...

@ppill, post #11

Ja z Poznania, no może ktoś się znajdzie z takimi programami żeby podrzucić, byłbym wdzięczny. A co do portu COM to rozebrałem blaszaka i na płycie jest wyprowadzenie pinów, poszukałem więc bardzo głęboko w szafach i znalazłem jakiś stary kontroler COM z archaicznego PC i dorobiłem z niego sobie COMa na śledziu. Nie mam tylko żeńskiego gniazda DB9 żeby wykonać kabel, zmarnowałem nawet 1 dżoj ucinając kabel z gniazdem DB9 ale okazało się, że w dwóch pinach dżoje mają puste dziury :( Jakby jednak ktoś z Poznania miał chwilę to niech pomoże plis :D

[#13] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #12

Hej i co jest ktoś z Poznania żeby podrzucić mi te dyskietki? Bardzo bym o to prosił

[#14] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #13

Zmontuj sobie kabel Null-Modem, Gniazda DB9 i DB25 kupisz bez problemu. Dyskietkę ze sterownikami do transmisji danych mogę Ci wysłać. Masz może myszkę do Ami na zbyciu? Obojętnie jaką.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2011 11:02:35
[#15] Re: Zacznijmy od początku...

@Jacenty, post #14

mam myszkę nówkę na com, nie wiem czy ona będzie pasowała do ami?

[#16] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #15

Teoretycznie będzie, jak znajdziesz odpowiednią przelotkę, tyle że będzie wymagała sterownika co ogranicza jej działanie do programów i gier systemowych. Gry startujące z dyskietek nie DOSowych jej nie zauważy.

Pozdrawiam
[#17] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #15

Może to Ci w czymś pomoże i na pewno ruszy :

http://allegro.pl/kabel-transferowy-amiga-pc-i1643227225.html

[#18] Re: Zacznijmy od początku...

@karaczan, post #10

Piszesz że na cdtv problematyczna z nagraniem adf. Trochę to dziwne.
Odpowiednie programy nagrywasz na CD i uruchamiasz je pod wb/cli.
Nawet standardowa a1200 tego nie potrafi. (brak CD-ROM ).
[#19] Re: Zacznijmy od początku...

@Norbert, post #18

Napisalem upierdliwa, wogole dyskietki sa upierdliwe :P
A nie ze problematyczna.
Napisalem ze mam bootujacy cd z toolami, sysem 1.3 i paroma adf'ami ;)

Ale przywykl tylek do komfortu a1200 z cf. Choc na niej tez trzeba przenosic czasem giery na dyskietki by zwolnic max ramu.

[#20] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #1

A co do mojego być może trywialnego pytania do tej pory nie udało mi się sklonować dyskietki pod WB 1.3.3 ... nie ma takiej opcji jeśli chodzi o okienka :(

[#21] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #20

Jest mozliwosc kopiowania w WB i CLI.
W CLI (SHELL)
DF0:System/DiskCopy DF0: DF0:

Pod Wb 1.3.3 wyglada to tak:
Wkladasz dyskietke do kopiowania.
Pojawi sie ikona, ktora klikami a z gornego menu wybieramy DUPLICATE.

W obu przypadkach czytamy uwaznie informacje pokazujace sie w okienkach.
Przy malej ilosci pamieci, dyskietka bedzie czytana na dwa razy i czeka sie "zonglerka".
Pamietaj potem o zmianie nazwy dyskietki. Musisz wykasowac "copy_of...."
[#22] Re: Zacznijmy od początku...

@Norbert, post #21

No to mi rozjaśniłeś umysł, z drugiej strony to dla mnie dziwne że nie służy do tego ikona System>DiskCopy, bo w sumie po co ona jest?. Sorry może jeszcze jestem jeszcze pod ciągłym wpływem Win/xxxxx , ale tak na chłopski rozum jak się widzi dwie dyskietki podpisane DiskCopy to człowiek myśli że to do kopiowania dyskietek

[#23] Re: Zacznijmy od początku...

@lopi777, post #22

Nie porownuj terazniejszego Win do Workbencha 1.3.3.
Chociaz dlaczego nie
Znajdz mi w Win7 analogiczny program do kopiowania dyskietek po sciezkach :)

Jesli mialbys dwie stacje dyskow to kopiowanie polegaloby tylko na przeniesieniu jednej ikony dyskow na druga.
DiskCopy nie ma GUI, wiec dlatego powstalo wiele innych programow kopiujacych (np. x-copy, superduper itd)
[#24] Re: Zacznijmy od początku...

@ppill, post #11

Plus masa innych sposobów na przenoszenie danych między Amigą i Pecetem.

Jakby kolega nie był taki przeciwny A1200, to by ją normalnie podłączył do internetu i przesyłał adfy za pomocą ftp, lub po prostu podłączył nagrywarkę CD/DVD i przenosił dane na płytach.

A tak to mamy cyrki na kiju wołające o pomstę do nieba. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem