Jako, że jestem świeżak witam wszystkich.
Jakiś czas temu stałem się na powrót posiadaczem bialutkiej A600 z mięciutko chodzącym flopem.
Niestety poza dyskami sys (Workbench 2.05, Fonts, Extras) nie mam do niej żadnego softu.
Pomyślałem, że przy nieograniczonym dostępie do ADF'ów fajnie byłoby wykorzystać nowocześniejszy nośnik niż dyskietki DD.
Po prostu chciałbym w łatwy sposób przenieść dane z PC (o ile to możliwe) na wskazane w temacie nośniki i bez komplikacji używac ich jako zamiennika flopa.
Zakupiłem adapter z PCMCIA na CF i kartę kingston 256mb, przegrałem pakiet niezbędnych plików, które jakiś user wspaniałomyślnie udostępnił i ..... pomimo usilnych prób sześćsetka nie chciała jej widzieć.
Kluczowa obecnie sprawa:
Zastaniawiam się czy taka akcja uda się z kartą SRAM. Czy sformatowana jako dysk umożliwi mi swobodne wgranie pliku adf na PC a nastepnie wpięcie do slotu i uruchomianie gier na 600?
http://allegro.pl/sram-card-pcmcia-512kb-jako-naped-cco-bcm-i1653779594.html
pomijając małą pojemność czy taka karta spełni moje oczekiwania?
Proszę od razu nie karcić mnie, że nie szukałem w zasobach forum czy googlu zbyt dokładnie gdyż jest trochę info ad. Pcmcia2cf i znacznie mniej o SRAM.
Dyskusje na forach są bardzo enigmatyczne tzn. guru wymieniają między sobą uwagi w 'slangu' co nic dla mnie nie wnosi.
Dlatego też prosto pytam i oczekuję, że ktoś cierpliwy łopatologicznie, krok po kroku wyczerpie temat...
Uff... trochę się rozpisałem, ale sądzę, że jestem głosem większej grupki osób, zwłaszcza przy obecnej modzie na retrogaming
Pozdrawiam
movin