[#1] klawiatura A1200
Ostatnio stwierdziłem że nie działają mi niektóre klawisze , wiecie co może byc tego powodem ? Da sie to jakos naprawić ?

[#2] Re: klawiatura A1200

@pietro, post #1

otworz amige przemyj zlacze folii ..docisnij i dobrze zatrzasnij
jak nie pomoze folia do wymiany (lub skrocenia o 1 mm)

[#3] Re: klawiatura A1200

@pietro, post #1

U mnie w a 500 było podobnie. Komputer przeleżał dłuugo w piwnicy i te gumki pod przyciskami straciły swoje właściwości przewodzenia. Po wymianie ich na inne zaczęły działać.
[#4] Re: klawiatura A1200

@bubble gum, post #3

A skąd wziąłes nowe gumki ?

[#5] Re: klawiatura A1200

@pietro, post #1

Można delikatnie przeszlifować grafitowane styki na folii klawiatury, ale to naprawde DELIKATNIE i MIĘKKIM papierem ściernym. U mnie pomogło w przypadku 2 klawiatur od CDTV. Z tego co pamiętam folia klawiatury w A500, A600 i A1200 ma takie same grafitowane pady.

Ostatnia modyfikacja: 16.06.2011 15:55:51
[#6] Re: klawiatura A1200

@HOŁDYS, post #2

Przemyłem wacikiem zmoczonym w spirytusie 96% , a te gumeczki pod klawiszami też przemyć ? Boje się że zmyję z nich warstwę przewodzącą ....

[#7] Re: klawiatura A1200

@pietro, post #6

U mnie mycie nie pomagało. Ale jeśli już to też raczej delikatnie bo sie zmyje.

[#8] Re: klawiatura A1200

@altcomputing, post #7

Ja polecam te styki na folii klawiatury miękkim ołówkiem przerysować, grafit nie zaszkodzi a będzie lepsze przewodzenie i pewniejszy styk klawiszy. W moim przypadku i w A500 i także w 1200 pomogło.

[#9] Re: klawiatura A1200

@Papier79, post #8

1. Koniec taśmy przetrzyj spirytusem.
2. Rozkręć klawiaturę i oczyść folię. Skręć ponownie.
3. W przypadku jakby pkt 1 i 2 nie pomogły utnij równo dobrymi nożyczkami około 1mm taśmy powinno pomóc ogólnie ten problem występuje po kilkunastu odłączeniach lub podłączeniach taśmy. Z A600 nie miałem takich problemów.
4. Można zawsze zastosować ciekawe aczkolwiek ingerujące w stan obudowy rozwiązanie z klawiaturą PC. Wystarczy zaopatrzyć się w interfejs klawiatury PC najlepiej Elbox Pc-key 2000 +przejściówkę z din na ps/2 wówczas można podpiąc dowolną klawiaturkę PS/2 od PC--ta. Aby możliwe było domknięcie obudowy wystarczy wywiercić niewielki prostokątny rowek i wyprowadzić tamtędy taśmę interfejsu. Starą klawiaturę można pozostawić na miejscu odpinając tylko taśmę bo jakoś dziwnie wyglądałaby rozbebeszona Amiga.

Dzięki temu rozwiązaniu super wygodnie korzysta się z Amigi.

Ostatnia modyfikacja: 16.06.2011 16:57:39
[#10] Re: klawiatura A1200

@miro_78, post #9

Jeśli chodzi o te gumki to wziąłem z przycisków mało używanych i zamieniłem na te często używane ;P.
[#11] Re: klawiatura A1200

@bubble gum, post #10

Gumki sa z gumy weglowej, jesli traca wlasciwosci przewodzace to sie "uklepaly/wytarly". Jako ze nie sa tylko powlekane, a cale z przewodzacego materialu to mozna je delikatnie zmatowic nozykiem, drobnym papierkiem sciernym czy czyms w podobie ;)
U mnie w CDTV pomoglo.

[#12] Re: klawiatura A1200

@karaczan, post #11

Mozna tez nalepic na te gumki kawalki zwyklej folii aluminiowej.
[#13] Re: klawiatura A1200

@Phibrizzo, post #12

Przepraszam za stwierdzenie ale twoja porada jest co najmniej głupia. Tak jak ktoś już napisał gumki są wykonane całe z gumy grafitowej i co najwyżej bardzo drobnym papierem ściernym z zmatowić. W klawiaturach występował problem z folią i tu bum szukał przyczyny. Na upartego można spróbować wykleić gumkami do regeneracji pilotów tv.
[#14] Re: klawiatura A1200

@Dziadziomiecio, post #13

Jak mylem klawse od cdtvika to folie przejechalem tez delikatnie zmywakiem do naczyn, ostra strona,ale delikatnie.

Ale skoro kolega zamienil gumki i pomoglo to zn ze to jednak gumki sie zuzyly.
Choc jak juz robic, to zrobic raz a porzadnie. Zmatowic wszystko. Bo po co niedlugo znow rozbierac? Ja tam wole rozebrac cos raz i zrobic to na gites, niz co troche rozbierac bo znowu cos nie tak.
Szczegolnie ze klawsa jest dosc upierdliwym elementem do rozbiorki :P

[#15] Re: klawiatura A1200

@Dziadziomiecio, post #13

Przepraszam za stwierdzenie ale twoja porada jest co najmniej głupia.
...
a upartego można spróbować wykleić gumkami do regeneracji pilotów tv.

Heh. Mnie krytykujesz a sam wypisujesz cos takiego. Pytanie: co jest tansze i mniej problematyczne?
[#16] Re: klawiatura A1200

@pietro, post #1

A wiec powiedzial bym tak, jak juz niektorzy przedmowcy Ci poradzili ;) :
Jezeli po przeczyszczeniu folji i stykow problemy pozostajä te same, nalezy odciac (1-2mm) tasmy koncowej lanczoncej mainboard z klawä <-a wtedy powinno chodzic wszystko normalnie. Mowie to z doswiadczenia. ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 17.06.2011 21:19:04
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem