[#1] 24 bit na AGA?
Slyszalem ze jest bmozliew emulowanie 24 bitow grafiki na adze , jak to zrobic?
[#2] Re: 24 bit na AGA?

@majk, post #1

To bedzie tak, jakbyś wyświetlał 16to bitowy obrazek w 256kolotach. AGA nigdy nie zastąpi prawdziwą kartę graficzną i nie pomoże w tym żaden emulator.
[#3] Re: 24 bit na AGA?

@majk, post #1

AGA tylko korzysta z palety 24 bit (16777216 kolorow), a wyswietlic potrafi tylko 18 bit (262144 kolory) w trybie HAM8. Tryb ten raczej nadaje sie tylko do statycznego podgladu grafiki, od biedy moze byc tez wykorzystywany w programach graficznych. Jedynym programem ktory sensownie wykorzystuje go do odtwarzania animacji jest player DivX, mpeg - AMP (przez zastosowanie sztuczki przez autora programu). Mozna takze uruchomic ekran WB w trybach HAM (na Aminecie sa zamienniki screenmode, np. muiscreenmode), jednak z kolorow korzystaja tylko ikonki specjalnie spreparowane, a ogolnie bardzo zwalnia odswierzanie. W HAM6 WB dziala w 32 kolorach, natomiast w HAM8 w 64.
[#4] Re: 24 bit na AGA?

@Andrzej Drozd, post #3

powinno byc "odświeżanie"
[#5] Re: 24 bit na AGA?

@Andrzej Drozd, post #4

TZN. JA COS SLYSZALEM O EMULACJI 24 BITOPW NA STEROWNIKACH CYBERGRAPHICS ALE NIE WIEM JAK TO.....skad jakby co moge sciagnac stery do cgx"a?
[#6] Re: 24 bit na AGA?

@ex, post #5

Witam,
drivery do AGA na CGX są w pakiecie z wersją 3.0 CGX (poszukaj). Nic Ci one nie dadzą, poza możliwością uruchamiania programów CGX-only. Ekran 256 kolorów max w AGA jak był tak i będzie, szybkość wyświetlania też za bardzo się nie zmieni. Już lepiej zainstalować FBlit - podnosi znacząco szybkość działania AGA przy większej (od 32 w trybach VGA) ilości kolorów.
Oczywiście "emulacją" 24bitów możesz nazwać dithering dla 8bitowego trybu ale korzystają z tego tylko przeglądarki do obrazków (np. PPShow), NewIcons, można też wyświetlać podkłady pod Workbench z ditheringiem.
Ale czy w dzisiejszych czasach wydatek rzędu 100 zł na kartę graf. (EGS Spectrum) i 50 zł na sloty ZorroII to taki wielki wydatek? (akurat 150 zł dałem właśnie za zestaw EGS Spectrum + ZorroII - rok temu, teraz pewnie byłoby taniej - widziałem ostatnio CV64/3d za 150 zł, to karta bez porównania lepsza od EGS). Karta graf. to nie tylko większa ilość kolorów i szybkość, to także bardziej ergonomiczne odświerzanie obrazu (np. 85 Hz).
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem