[#1] AmigaSys4 i BB1, BB2
Czy AmigaSys4 ma już "wbudowane" BB1 i BB2 do AOS3.9? Na stronce o AmigaSys4 nie udało się mi tej informacji znaleźć. Napisałem już pytanie do autora tego pakietu ale na razie milczy.

[#2] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@Tomski, post #1

Amiga SYS 4 AGA bazuje na AOS3.0 lub AOS3.1 (przecież jesteś proszony o wkładanie po kolei dyskietek w celu skopiowania plików systemowych z tychże dyskietek).
To że na bazie Amiga SYS 4 AGA czyli AOS3.0 lub AOS3.1 możesz zainstalować AOS3.9 nie jest niczym niezwykłym.
[#3] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@stachu100, post #2

Bazuje na 3.0/3.1 LUB na 3.9 do wyboru.

[#4] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@frywolny_marian, post #3

To rozumiem, że te BB1 i BB2 muszę sobie doinstalować?

Moje pytanie wynika z tego, że moja Amiga jest kapryśna i często gęsto się wiesza/resetuje. Na forum ktoś wspominał przy wątku Moc Amiga vs PC, że miał tak przy braku właśnie tych łatek BB1 i BB2. Dlatego też przed ich instalacją, już zrobiłem backup, chciałem sobie oszczędzić czasu - czytaj kłopotów - gdyby one już przypadkiem były zainstalowane.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2011 23:21:58
[#5] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@Tomski, post #4

Raczej tak ;) u mnie na czystym amisys4+3.9 był właśnie problem z execute ;)
[#6] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@Tomski, post #4

BoingBagi, jako część AOS, nie występują w AmigaSYS/AmiKIT itd.
Trzeba je ręcznie doinstalować, choć to zależy od wersji AmigaOS 3.9 - ja musiałem instalować tylko BB2, bo BB1 był już "wbudowany" w AOS.

[#7] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@APC74, post #6

A czy można jakoś sprawdzić czy są te łatki już zainstalowane?

A czy instalując te łatki nie namieszam sobie np. z ustawieniem kodowania czcionek? Albo coś jeszcze przykrego może mnie spotkać?

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2011 23:28:59
[#8] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@Tomski, post #7

AmigaOS 3.9 "pink"(różowa płyta) i AmigaOS 3.9 XL (dla Amithlona) zawierają BB1

Zajrzyj do katalogu WBStartup. Jeżeli znajduje się w nim program AsyncWB, to masz już zainstalowany przynajmniej BB1. BB2 nie był chyba wbudowany w żadną wersję AOS 3.9

Co do przykrych niespodzianek to ja nie miałem żadnych.
Sprawdź to w dokumentacji AmigaSYS, bo już nie mam pewności, ale wydaje mi się, że powinieneś instalować BB po instalacji AmigaSYS (na pewno tak było w AmiKIT).

Ostatnia modyfikacja: 19.06.2011 00:00:45
[#9] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@frywolny_marian, post #3

Tego nie wiedziałem, ale faktycznie na stronie AmigaSYS 4 AGA jest napisane jak wół że:
- H&P AmigaOS 3.9 series.
jest również obsługiwany.
[#10] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@APC74, post #8

Program AsyncWB mam w WBStartup. Biorę się za instalację od BB2 zatem. Tylko, że tutaj jest zwykły BB2 i BB2-polski(mała paczka). Zaczynam od tego ogólnego...

Przy instalacji BB2 poinformował mnie, że nie mam BB1 i nici z instalacji BB2. Zaczynam od BB1...

Tego się obawiałem system nie wstaje po instalacji BB1 . Mogę wejść w Bios Amigasys4. ...Przerzuciłem nowy ROMUpdate w miejsce gdzie mam moduły ładowane przez LoadModule i chyba to pomogło(nie próbował już wczytywać ROMupdate). System się uruchomił :D. To przystępuję do BB2...

Ja to mam przejścia z tym kompem;). Teraz nie mogę zainstalować BB2 gdyż wcięło CD-ROM. W DEVS: pliki CD0 i CD0.info są nie zmienione w stosunku do tego co było przed instalką BB1. Czy ktoś ma może pomysł jak przywrócić CD?

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 00:07:49
[#11] Re: AmigaSys4 i BB1, BB2

@Tomski, post #10

Dzisiaj zabrałem się za dalsze instalowanie. Okazało się, że w Amidze automagicznie pojawił się napęd sam z siebie. Nic nie grzebałem i zaskoczył. Doinstalowałem BB2, BB2-locale wykrzaczył się z powodu braku jakiegoś pliku/katalogu. I tradycyjnie zniknął napęd. Jutro pewno się znowuż automagicznie sam pojawi;).
Aaa i po instalacji tych BB nie ma na listwie WB z DO Magellan'em informacji, że próbowano wczytać jakiś program - ostatnio uruchamiany program. Czyli bug musiał być w AOS a nie w DOpusie.

WordPad jak wieszał się i resetował Amigę tak wiesza się nadal.

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 23:45:08
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem