[#1] Jak edytować grafike w ADF A500+??
Witam, czy ktoś mógłby mnie nakierować albo podać przydatne linki. Chciałbym zeedytować grafikę w grze Mortal Kombat II. Scenerie, zawodników, ciosy. Chodzi mi jedynie o samą grafikę. Kiedyś coś takiego robiłem w mugenie na pc ale to było dawno i nie pamiętam dokładnie. Chyba wyciągało się bitmape z pliku i tam były tekstury danej postaci na jednej bitmapie i potem można było sobie edytować. Będe bardzo wdzięczny...
[#2] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #1

Witam,

Prawdopodobnie jest to przydatny link
EAB

Nie chcę Cię zniechęcać ale mam pytanie. Jak u Ciebie ze znajomością organizacji grafiki na ami ? Mam też nadzieję, że znasz przynajmniej pobieżnie strukturę ADFa i zdajesz sobię sprawę, że dane w ADF mogą być spakowane, bądź zaszyfrowane.

Pozdrawiam

[#3] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@asman, post #2

Spoko, nie mam pojęcia o organizacji grafiki, co do adf to coś tam wiem choć mało. Tak wogóle total komander z wtyczką nie chce mi adf'a otworzyć.
[#4] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #3

Witam,

> Spoko, nie mam pojęcia o organizacji grafiki, co do adf to coś tam wiem choć mało.

Ojoj, to bardzo niedobrze. Musisz koniecznie przeczytać

ADF

Co to wtyczki do TC, to z pewnością próbowałeś otworzyć dysk niedosowy i stąd Twe kłopoty.

Pozdrawiam

[#5] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #1

grafika w MK2 jest skompresowana RNC i bezposrednio jej nie zeedytujesz
to nie takie proste.. mozesz sobie poedytowac Wormsy co najwyzej tam grafa jest w postaci otwartego IFFa

[#6] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@HOŁDYS, post #5

To że nie jest to proste nieznaczy że nie wykonalne;]. Po czym poznać że adf jest dosowy, żebym poprawny ściągnął?Da się edytować/rozpakować RNC ?

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 15:43:58
[#7] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #6

Rozpakować Robercika nie jest już tak trudno, jak kilkanaście lat temu - zdaje się, że nawet jeden z amigowych multi(de)kompresorów ma stosowną "wtyczkę" do RNC (XFD, XPK, XAD?) - poszperaj po Aminecie. Problemem mogą być dane - to wcale nie musi być IFF/ILBM, czy jakikolwiek inny popularny format graficzny. W dawnych czasach, żeby zaoszczędzić miejsce na dyskietce, stosowano różne sztuczki np. dane bez palety (bo paleta była wspólna dla wszystkich obrazków) itp...

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 16:39:41
[#8] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #6

Witam,

> Po czym poznać że adf jest dosowy, żebym poprawny ściągnął?

Poznasz po RootBlock'u a informacje o nim znajdziesz w opisie formatu ADF. I jeszcze jedno, to nie jest tak, że każdy dysk musi być dosowy. MK jest niedosowy i cześć.

Pozdrawiam

[#9] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #6

Zainteresuj się programem Track2File. Zaczytaj do niego obraz dysku (czyli ADF-a) i jeżeli masz w systemie xfd.library wówczas wypakujesz to, czego szukasz. Inna sprawa, czy będziesz wiedział co z tym zrobić... Mnie się udało wyciągnąć moduły muzyczne, sample, ale grafika jest zaszyta w bankach i trzeba mieć nie lada wiedzę programistyczną, aby wiedzieć jak to jest tam poukładane.

[#10] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@mailman, post #9

Dzięki wam chłopaki, sprawdzę wszystko co pialiście. Sorki tylko za powielenie tematu w innym dziale. Jakoś byłem pewien że tam go tworzyłem ;P. Jest track2file pod windowsa xp?

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2011 12:49:50
[#11] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #10

Jest track2file pod windowsa xp?

Smiech

[#12] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@mailman, post #11

Na xp się krzaczy, spróbuj na Win 7 drunk

[#13] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #10

W pewnym sensie jest;). Jak go sobie odpalisz z pod WinUEA :D - emulacji Amigi. Pomijam sensowność użycia tego w taki sposób.

[#14] Re: Jak edytować grafike w ADF A500+??

@bubble gum, post #1

Podmiana grafiki na inna jest niezwykle trudna aczkolwiek nie niemożliwa. Z informacji, które uzyskałem musiał byś przeprojektować praktycznie całą grę albowiem była ona pisana pod 1 mb pamięci ram.

Benedykt Dziubałtowski.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem