[#1] X-Copy psuje dyskietki?
Witam
Dziś sformatowałem kilka dyskietek programem x-copy.
Robiłem tak: w tools brałem format, start, nazwę pomijałem-enter na klawiaturze,
pojawiało się kolejne menu z opcjami
BOOTBLOCK (na czerwono), BOOTABLE, NOBOOT, FFS BOOTABLE, FFS NOBOOT, X-COPY- co tutaj wybierać?)
Wybrałem bootable, format przechodzi do końca (zielone kółka wszędzie)
lecz po takim formacie WorkBench amigi nie chce jej formatować (czasem pokazuje że Couldn't format cylinder 3, czasem ze nie jest to dysk DOS)
Szybki format z poziomu workbencha idzie (choć nie zawsze)
Czyżby fart, że akurat dyskietka padła (dziwne bo dyskietka ma 1,5 roku i używana była tylko raz podczas zapisu programu)
Po formacie X-Copy również inne dyskietki przestały działać??? hmm
Pomóżcie.. czy coś robię nie tak, czy wersja X-Copy coś pitoli? czy da rade naprawić takie dyskietki (użyłęm FixDisk i po wsadzeniu dyskietki sformatowanej X-Copy pokazał mi iż Block 0: Invalid disk type. Not DOS or KICK. May i repair it?
Klikam żeby naprawił, dochodzi do 3 Cylindra i pojawia się error:
Read error #25 on block 79 CYL 3 HEAD 1 SEC 2 [BADSECSUM]
do wyboru mam retry i ignore...
Pozdrawiam
[#2] Re: X-Copy psuje dyskietki?

@cj grass, post #1

A masz pewność że stacja jest sprawna?
Pod workbenchem formatuje poprawnie ?
[#3] Re: X-Copy psuje dyskietki?

@Norbert, post #2

stacja w 100% sprawna, właśnie formatowałem (przy użyciu workbencha) i nagrywałem (przez kabel rs z pc na amige) kolejne dyskietki i jest OK.
Na dyskietkach uszkodzonych po odciągnięciu osłonki zauważyłem iż powierzchnia zapisu danych nie jest gładka a widać dwie ścieżki (czasem jedną... zależy od dyskietki) - na początku i w środku (na innych, sprawnych dyskietkach warstwa zapisu danych jest gładka, nie ma tam widocznych ścieżek)
więc może taki fart i akurat dyskietka padła..
Dziwne tylko jest to, iż dyskietka ma 1,5 roku i tylko raz była nagrana, leżała i dziś użyłem 2 raz i akurat padła... inne dyskietki faktycznie mogły być zwalone, dostałem je od znajomego i nie wiem co on z nimi robił :)
[#4] Re: X-Copy psuje dyskietki?

@cj grass, post #3

To raczej niefortunny zbieg okoliczności, bo nie da się magnetycznie zepsuć dyskietki, by nie dało jej się sformatować, w grę wchodzą tylko uszkodzenia mechaniczne lub ewentualna utrata własności magnetycznych (ale to dzieje się samoczynnie, a nie po formatowaniu).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem