[#1] Obudowa dla Amigi desktop
Czy nie planował ktoś konstruowanie obudowy do klasycznej Amigi coś a'la toms hd z tym że całość zostałaby przerzucona do desktopa odrazu z zamontowanym mocnym zasilaczem wiatraczkami w celu lepszego chłodzenia wnętrza. W sumie samo wykonanie projektu to bułka z masłem gorzej ze znalezieniem kogoś kto zająłby się obróbką metalu gdyż w zamyśle chciałbym aby ta obudowa była metalowa. Prawdopodobnie w kolorze czarnym z naniesionym nań elementem graficznym związanym z Amigą ewentualnie kolor biały gdyż Amiga Boing na czarnym tle jakoś mi nie podchodzi. W rachubę nie wchodzi też korzystanie z obudów pecetowskich. Gdyż sama konstrucja płyty głównej powoduje że poszczególne amigowe wyjścia na porty muszą posiadać odpowiednie odwierty w metalu.
W skład obudowy wchodziłby interfejs klawiatury PC, zasilacz oraz dwa duże wiatraczki o średnicy 80mm lub 120mm. Gdyż jak wiadomo wnętrze obudowy Amigi klasycznej ma swoje ograniczenia zwłacza jeśli chodzi o potrzebę wykonania odpowiednich wierceń w oryginalnej obudowie jak i brak fabrycznych rozwiązań umożliwiających odrazu montaż odpowiedniego chłodzenia.

[#2] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@miro_78, post #1

Nasz portalowy kolega Tomski zrobił kilka fajnych obudów:
http://www.ppa.pl/graffiti/index.php?user_id=3391

Może powinieneś z nim zagadać? ;)

Ja chciałem go namówić na obudowę do Efiki, ale jakoś do tej pory nie udało nam się spotkać (z mojej winy).

[#3] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@strim, post #2

Hmmm. Też chciałbym wykombinować obudowę coś połączenie obudowy A1000 i A3000D. Aby zachować chowanie klawiatury pod obudowę oraz pozostawić front panel z A3000D(wykonany z blachy). Z tym, że w tym projekcie raczej bym wykorzystał, którąś z oryginalnych klawiatur z dużych Amig niż robił z blachy nową. Chciałbym zrobić taką obudowę aby można upakować wszelkie możliwe rozszerzenia do takiej A1200 a przy tym zachować ją jak najmniejszą. Dlatego na którymś ze spotkań Amigowych chciałbym pościągać gabaryty takiej wewnętrznej elektroniki jakiejś wypasionej A1200 do pierwszych przymiarek. Ale zaprojektowanie i wykonanie to rzecz rozłożona w czasie i zależna od wielu czynników. Jak coś naszkicuję na pewno się tym pochwalę na forum:D. Cena takiej obudowy nie byłaby tania ze względu na wykorzystane technologię i nie chciałbym już robić jej po znajomości lecz oficjalnie zamówić. Cena pewno byłaby w granicach obecnie dostępnych obudów do Amigi ale nie chce za dużo na ten temat pisać gdyż wszystko zależy od tego jak to będzie zaprojektowane.
Na AEM2011 planuję zabrać fizycznie wykonaną nową wersję tego(1szt.):
Piekarnik 2 . Bez wszelkiej elektroniki a tylko pomalowane blachy. W tym tygodniu powinienem mieć już pomalowaną obudowę do końca(mam już część rzeczy pomalowanych).

Na wszelkie pomysły jestem otwarty:D.

Co do obudowy Efiki to kiedyś pewno będzie okazja do ściągnięcia tych wymiarów z niej. Narysuje też się co nie co:D a i wykonać się wykona - przynajmniej prototyp.

[#4] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@miro_78, post #1

Jak chcesz to ci mogę załatwić nową skrzynkę metalową w której idealnie mieści się płyta główną A1200, ale byś musiał sobie sam porobić otwory na porty amigowe (ja w swojej wycinałem szlifierką kątową).

Wymiary 19,8mm x 22,3mm x 47,9mm.
[#5] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@Tomski, post #3

Ja myślałem o czymś na kształt CDTV ale wygląd obudowy desktop Amigi 1000 też jest zbliżony do mojego zamysłu tyle że ze względu na rozmiary w zasadzie wysokość zasilaczy PCujowych sama obudowa musiałaby być wyższa i zasilacz montowany nad płytą Amigi co wpłynęłoby na wysokość desktopa lub też zasilacz montowany w specjalnym doku obok płyty wówczas obudowa byłaby niższa ale za to szersza wymusiłoby to wówczas również stosowanie dłuższych przewodów lub specjalnych przejściówek tak aby kable zasilające swobodnie dały się podpiąc do urządzeń typu cd-rw lub dysk 3,5 cala, hcx floppy emulator, kartę cf, wewnętrzne scandoublery, kontlorery ide itp.

Obudowa uwzględniałaby możliwośc zastosowania różnego rodzaju kart turbo i innych gadżetów tak aby nagle nie okazało się że jest w niej mało miejsca. Można byłoby się pokusić o jakąś miniaturową obudowę ale raczej wolę osiągnąć konsensus między w miarę znośnymi gabarytami a wystarczjącym miejscem na "wszystko". Jak znajdę więcej czasu pomyślę nad rozmieszczeniem poszczególnych podzespołów jak i dokonam pomiarów, dokonam rozpiski potrzebnych komponentów oraz dokonam szkiców. Jeśli chodzi o koszty to bez problemu mogę na to przeznaczyć "parę stówek".

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 21:23:26
[#6] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@miro_78, post #5

Co do zasilacza to proponuję zainteresować się zasilaczami z PC-owych obudów z Della , a najlepiej z modeli GX280 oraz GX 280 SFF lub z IMB.
Są niskie i wystarczające do amigi 1200 i do takiej niskiej obudowy jaka chcesz zrobić.

Też właśnie składam taką jedną obudowę do Power Maca - ale chwilowo braku czasu - projekt stoi w miejscu. W sumie i Amiga 1200 też czeka na taki desktop ;P

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 21:29:44
[#7] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@(V)(I)mothe(P), post #6

Odnośnie zasilaczy to są zasilacz pico czy jakoś tak nazywane. Są one wielkości miniaturowej w porównaniu do pudła standardowego zasilacza z pieca. W tym nowym projekcie raczej widziałbym właśnie taki mały zasilacz.

[#8] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@Tomski, post #7

picoPSU - hmm zapomniałem o nich i faktycznie dały by rade - ale czy dopalona Amiga i ten zasilacz da radę?

[#9] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@(V)(I)mothe(P), post #8

80 - 150W to naprawdę dużo biorąc pod uwagę fakt że standardowy zasilacz A1200 ma moc 25W a uciągnie np blizzarda 1230 plus cd-rom ale jak juz podepne 3,5 cala hdd to wymieka. Z tym że albo źle szukam albo taki picoPSU już podbiłby cenę projektu o 150 pln gdyż taki zasilacz kosztuje ok 200 pln jednak myślę że warty swojej ceny. Jest naprawdę miniaturowy i świetnie nadaje się do tego typu projektu.

[#10] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@miro_78, post #9

Albo będzie można A1200 wpakować w to:

Amiga1000

Amiga 3000

lub w to

Amiga 2000

z tym, że pewno nie obejdzie się bez przeróbki gdyż te obudowy są robione pod PC.

[#11] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@Tomski, post #10

W sumie ciekawie rozwiązane zwłaszcza jeśli chodzi o chłodzenie wywietrzników tyle że gwarantują dobry przepływ powietrza ale jakoś nie podobają mi sie te stopki wyglądają jak klocki :D Ta obudowa od A1000 wydaje mi się najfajniejsza.

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2011 21:30:42
[#12] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@miro_78, post #1

Ja zrobiłem obudowę do amigi 500 wraz z zamontowanym orginalnym zasilaczem amigowym. Teraz właśnie kombinuję z a1200. Znajde chwilę czasu to zrobię fotki.

[#13] Re: Obudowa dla Amigi desktop

@dezerter15, post #12

W sumie troszkę poczytałem o tym picoPSu i chyba rozmija się to troszkę z celem lepiej już zamontować jakieś zasilanie pctowe od desktopów typu dell gx280 itd wówczas rozmiary nie bedą aż takie duże dojdzie wiatrak montowany fabrycznie który będzie chłodził wnętrze projekty zacznę po 8 lipca przeglądne też dostępne zasilacze mini w rozsądnych cenach Tomski w sumie dużo mi pomógł podsyłając linki z nowymi Amigami Commodore USA standardowy desktop niestety sporo ogranicza uzytkownika w rozbudowie a towerki jakoś mi się nie widzą co prawda mam E/Boxa komplet ale jej stan wymaga renowacji ogólnie ciężko dostać w dobrym stanie obudowę tower i nie biorą one pod uwagę nowych standardów jakie pojawiły się obecnie mam na myśli głownie montaż HxC floppy emulator itp najnowszych rozwiązań amigowych.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem