[#1] Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy "skandubler"??
Witam ,Panow mam od paru latek Amige 4000d ec030 smiesznie to zabrzmi ale dostałem w spadku od wujka z niemiec jest na niej jeszcze niemiecki system 3.1 i dostałem oczywiscie do kompletu monitor juz niestety bardzo żółty i juz niesprawny zaniosłem do warsztatu RTV ale ten stwierdził nie do naprawy więc z paru źródeł dowiedziałem sie o tej stronce o fanatykach Amigi
i mam pytanie w sklepie Efunzzine oferują mi monitorek uzywany Amiga1438 z przesyłka 300 zł i lub pan sprzedawca wspomniał coś o skandubler co to jest z czym to sie je i jaki kupić do A4000d ? zeby obsługiwał grafike "AGA" ?

[#2] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy "skandubler"??

@Sebus69, post #1

Za pomocą scandublera można podłączyć Amigę do monitorów SVGA. Można też kupić karta graficzna, ale to jest już większy wydatek kasy.

[#3] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy "skandubler"??

@Olek, post #2

bedac w korespondencji z sklepem amigowym pan mi wspomnial o indivision aga ,cena prawie 600 zl a monitor amiga tylko 300 z przesylka czy warto kupic te urzadzenie zeby podlaczac pod zwykly monitor? ma ktos z tym stycznosc indivision aga

[#4] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy "skandubler"??

@Sebus69, post #3

Indivision to bardzo dobra seria scandoublerów. Pozwalają na używanie Amigi z nowoczesnymi monitorami CRT i LCD. Można także używać wyższych roździelczości, niż obsługiwane na typowych monitorach Amigowych (np. tryby HighGFX). Można także zwykłe tryby PAL wyświetlać z wyższą częstotliwością odświeżania poziomego, co jest wielką ulgą dla oczu (posiedź sobie kilka godzin w WB przed PALem 50Hz, ból głowy gwarantowany).

Artykuł o Indivision ECS w PPA#4 może Cię zainteresować (to wersja Indivision przeznaczona dla A500/A600/A2000... ma podobne, choć nie identyczne możliwości).

[#5] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy "skandubler"??

@Sebus69, post #1

Wiem, wiem czepiam się. Ale fanatycy brzy okropnie. Lepiej użyć pasjonaci. Akurat na ppa nie ma fanatyków.

Co do Twojego pytania to rówież polecam Ci scandubler mimo iż jest to droższe rozwiązane niż monitor Amigowy.

Benedykt

[#6] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@Sebus69, post #1

oferują mi monitorek uzywany Amiga1438 z przesyłka 300 zł

W epoce CRT była to niewątpliwie najlepsza propozycja dla Amigi tylko z AGA. Moim skromnym zdaniem nadal jest. Poza tym tworzy klimatyczny zestaw "z epoki". Warto pamiętać, że A1438 jest "multimedialny", tzn. ma wbudowane głośniki. Jakością dźwięku może i nie powala, ale da się słuchać.

Ogólnie: polecam. :)

Oczywiście można kombinować z LCD, ale AGA nie wpasowuje się w żadne tryby natywne takich wyświetlaczy. W efekcie obraz będzie gorszy, niż na wspomnianym A1438.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2011 10:03:37
[#7] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Dokładnie, bo amigowe monitory to maksymalnie 15", a dzieki ScanDoubler można podłączyć większe monitory.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2011 10:41:20
[#8] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@Daclaw, post #6

W efekcie obraz będzie gorszy

Nie zgadzam się. Wg. mnie dobry scandoubler + dobry monitor = obraz zdecydowanie lepszy niż stary monitor PAL.

Oczywiście wiadomo, że scandoubler najlepiej będzie sprawował się z monitorami CRT, ale nowoczesne scandoublery i z LCD dają radę całkiem nieźle. Bez problemu da się wyświetlać tryby Super Hi-Res (i pracować w nich). Poza tym np. gdy używamy Indivision można skorzystać z trybów HighGFX, które proporcjami dostosowane są do matryc LCD 4:3 i 16:9.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2011 10:59:55
[#9] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@strim, post #8

Jak ktoś wcześniej napisał monitor dedykowany to multi medialna maszynka.
Można do niego podłączyć sporo sprzętu takiego jak np:DVD,Konsolkę do gier,
Video,Tuner satelitarny itp.No i oczywiście Amigę . :D

[#10] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@Arkadyy, post #9

Tak, ALE:
Na monitorze CRT dedykowanym do Amigi na trybach 15kHz (czyli wszystkie gierki niesystemowe) psujesz sobie oczy.
Scandoubler pozwala oszczędzić oczy.
Nie zapominajmy o tym aspekcie zdrowotnym.

Ja mam tylko dwoje oczu i wolę stracić 5 palców niz jedno oko.
[#11] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@stachu100, post #10

ScanDoubler jest niestety drogi, tańszą a niezłą alternatywą jest panel LCD z wbudowanym tunerem TV.
W Amigowych trybach obraz o niebo lepszy od CRT a liczbą wejść deklasuje większość innych rozwiązań, jedyny znany minus to obraz jednak odrobinę słabszy niż ze ScanDoublera.

Pozdrawiam
[#12] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy "skandubler"??

@Sebus69, post #1

http://www.ppa.pl/artykul-LG.FLATRON.M1721A.monitor.LCD.z.tunerem.TV.porownanie.jakosci.obrazow.uzyskanych.z.roznych.wejsc.video.-1_3_1113.html

[#13] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@Mir3k, post #12

monitorek lg fajny ale nigdzie go niema , dzisiaj pan z efunzine mi podesłał tańszą alternatywe skandublera ale uzywany o nazwie
Scandoubler CompServ czy wystarczy go wlozyc w slot w amidze i odrazu bedzie działać mozna monitorek podłączyć? bez zadnych sterowników?
i czy ktoś go używa? czy jest poodobnej wartosci uzytkowej co indivision aga?

Ostatnia modyfikacja: 30.06.2011 17:53:54
[#14] Re: Wybór Monitorka dla A4000 desktop czy

@Sebus69, post #13

Scandoubler CompServ czy wystarczy go wlozyc w slot w amidze i odrazu bedzie działać mozna monitorek podłączyć? bez zadnych sterowników?

Dokładnie tak.

czy jest poodobnej wartosci uzytkowej co indivision aga?

Indivision AGA 4000D jest zdecydowanie lepszy, ale jak używasz tylko trybów PAL to CompServ w zupełności Ci wystarczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem