[#1] Zasilanie BPPC
Witam!
Wciąż toczę boje z brakiem prądu (A1200T + BPPC603e + ZorroII + CV64/3D). Amisia nie odpala się przy zainstalowanej CV, a wyjęcie BPPC powoduje spadek RAMu, więc zmiana rozdzielczości ekranu też się nie udaje. Ale ad rem. Po makabrycznych kombinacjach wsadziłem 300W zasilacz ATX z PCta i wszystko podpiąłem (najfajniej robi sie wtyczkę P8, którą wsadzam w Zorro i potem włącza sam zasilacz). Napięcie na złączu turbo wzrosło z ok. 3,82V na ok. 3,95V. Chyba jeszcze za mało, bo brak postępu w odpaleniu CV. Zasilanie wiatraczka BPPC idzie prosto z zasilacza. Został mi już ostatni pomysł (tuning Ami dolutowując zasilanie w odpowiednie piny karty turbo nie wchodzi w rachubę przy moich zdolnościach manualnych), wzięty nota bene z niniejszego forum, aczkolwiek nie do końca zrozumiały. Otóż były posty mówiące o podaniu napięcia do gniazdka zasilania wiatraczka na BPPC. Czy to rzeczywiście może pomóc???!!! Czy podpinamy zero do zera (gnd) a +5V do +5V, czy odwrotnie???!!! Jakie jest ryzyko spalenia BPPC???!!! Czy (w ostateczności) pozbycie się BPPC i wsadzenie np. Blizzarda 1260/50 załatwi sprawę zasilania???!!!
[#2] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #1

Kitech napisał(a):

> Zorro i potem włącza sam zasilacz). Napięcie na złączu turbo
> wzrosło z ok. 3,82V na ok. 3,95V.

Ile???

> Chyba jeszcze za mało, bo brak postępu w odpaleniu CV.

Dla BPPC musi być conajmniej 4,85V. Poniżej są cyrki. Inne karty może by i zniosły nawet 4,5V, ale w stabilność pracy wtedy i tak nie uwierzę. Przy 3,8V to w ogóle nie powinno nawet próbować ruszyć.

> pomóc???!!! Czy podpinamy zero do zera (gnd) a +5V do +5V, czy
> odwrotnie???!!!

Odwrotnie zrobisz zwarcie.

> Jakie jest ryzyko spalenia BPPC???!!!

Moje BPPC po odwrotnym podłączeniu napięcia na wiatraczek zaczęło się palić jasnym płomieniem. Spaliło się tylko kilka drobnych elementów i wypaliła się dziura w laminacie, ale po ugaszeniu pożaru karta dalej działa. Tylko już nie da się zasilać wiatraczka poprzez kartę i trzeba bezpośrednio z zasilacza.

> Czy (w
> ostateczności) pozbycie się BPPC i wsadzenie np. Blizzarda
> 1260/50 załatwi sprawę zasilania???!!!

Nie.
[#3] Re: Zasilanie BPPC

@Jacek Rzeuski, post #2

Witam!
Dzięki za szybką odpowiedź!
Oczywiście napięcie o 1V większe (co jo gadam?!) - z ok. 4,82V wzrosło do ok. 4.95V (i dalej czarny ekran po zainstalowaniu np. Picasso). Na slotach Zorro jest ok. 12,5V (to chyba dobrze). Spróbuję wsadzić w takim razie jeszcze 5V w BPPC i jak nie pomoże, to chyba wezmę siekierę (jak kupiłem Amisię w październiku, tak do dzisiaj nie potrafię jej dobrze odpalić!!!). A czemu podmiana BPPC na inną nie pomoże? Nie miałem kłopotów z zasilaniem mając Apollo1240/40, a słyszałem, ż Blizzardy są jeszcze mniej prądożerne???!!! Czy mogę mieć coś źle ustawione (nic nie ruszałem) w menu BPPC (ESC wciśnięty przy odpaleniu)???!!!
[#4] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #3

Kitech napisał(a):

> Oczywiście napięcie o 1V większe (co jo gadam?!) - z ok. 4,82V
> wzrosło do ok. 4.95V (i dalej czarny ekran po zainstalowaniu
> np. Picasso).

Ten czarny ekran to musi być coś z software. Co, to w tej chwili nie wiem i raczej zdalnie ciężko będzie zgadnąć.

> Czy mogę mieć coś
> źle ustawione (nic nie ruszałem) w menu BPPC (ESC wciśnięty
> przy odpaleniu)???!!!

A czy jeżeli nie masz włożonej tej karty GFX i zainstalowanego systemu RTG to programy pod AGA działają poprawnie?
[#5] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #3

A trzeba było zamiast A1200 kupić A4000 i nie miałbyś takich problemów z zasilaniem.
[#6] Re: Zasilanie BPPC

@kmilota, post #5

jakby co to o moge kupić bppc:)
[#7] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #1

Witam!
Posiadam Amige 1200+BPPC 603e+BvisionPPC i u mnie jest tak samo,
czarny ekran przy uruchamianiu.Napiecie na zlaczu bez wpietej wtyczki
w gniazdo wentylatora wynosi 4.99 V,po podlaczeniu wtyczki spada do
4.94 V.Komputer uruchamiam w nastepujacy sposob:
Wlaczam Amige i po 1 minucie wylaczam i zaraz znowu wlaczam,lub
po pierwszym wlaczeniu wkladam plyte do CD-romu i wylaczam.Po
10-15 sekundach wlaczam i Amiga sie uruchamia.
[#8] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #1

Synu,tuning płyty głównej ci polecam... miałem podobne problemy,zrobiłem tuning i chodzi jak złoto!
[#9] Re: Zasilanie BPPC

@aMifan, post #8

Czyli co???!!!
Dolutowanie przewodów do złącza turbo jak w artykule "Tuning Amigi" w dziale "Sprzęt"???!!!

[#10] Re: Zasilanie BPPC

@Jacek Rzeuski, post #4

Przy włożonych kartach CV64/3D oraz BPPC i NIEZAINSTALOWANYM!!! CGX lub Picasso - wszystko chodzi poprawnie!!! Zdaje się, że coś z CGX lub Picasso siedzi po instalacji w ENV i przy próbie odpalenia Amisi dopiero teraz zaczyna ciągnąć prąd z CV i duu......a!
[#11] Re: Zasilanie BPPC

@kmilota, post #5

Dzięki przyjacielu za pociechę duchową!
[#12] Re: Zasilanie BPPC

@Mariusz, post #7

ZABIŁEŚ MNIE!
Czytam Twój sposób już 15 minut i czuję się coraz bardziej oszołomiony i zdruzgotany! Ale niewątpliwie sprawdzę!
Wielkie dzięki!

[#13] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #9

czemu nie? - to nie takie straszne.
pozdrawiam
[#14] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #9

A ja zeby nie miec problemow z zasilaniem przerobilem zasilacz od grzyba tak aby wychodzilo nie 12V a 13V i nie 5V a 5.8V i jest teraz ok.

[#15] Re: Zasilanie BPPC

@Arbuz, post #14

To może i mnie przerobisz (oczywiście nie za darmo)???!!!
[#16] Re: Zasilanie BPPC

@Kitech, post #15

Mam podobne problemy (patrz Wielki problem z PPC) i mółbyś podaćjak przerobić zasilanie z 12 na 13 i z 5 na 5.8?
Można pod złącze zasilania fdd na płycie podać 2x zasilanie? :P
[#17] Re: Zasilanie BPPC

@10up, post #16

Do kolegi 10Upa -- ja bym tam nie
podlanczal dwoch wtyczek z zasilaniem
Spokojnie wystarczy jedna wtyczka
i tak prad poplynie ten sam

Pozdrawiam

A ja bym nie robil zadnej przerubki
w zasilaczu .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem