[#1] Jaki jest najlepszy sposób na wymiane układu DIP/DIL?
Tak jak w temacie. Nabyłem niedawno inna CDTV i mam do zaaplikowania jej procesor 68010, pamięć fast ELBOXu. Jaki jest wasz sposób na to, aby wyjąć owy procesor 68000 z podstawki nie łamiąc/krzywiąc przy tym nóżek, czy też nie daj Panie niechcący zarysować płytę główną.

jakieś propozycje?

Ostatnia modyfikacja: 30.06.2011 13:56:16
[#2] Re: Jaki jest najlepszy sposób na wymiane układu DIP/DIL?

@bombermax, post #1

Delikatne podważenia płaskim śrubokrętem.

Można i tym: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=dil+extractor

[#3] Re: Jaki jest najlepszy sposób na wymiane układu DIP/DIL?

@zyga64, post #2

dziękuję za pomysł.
poszedłem jednak starym pomysłem i wziąłem szmatkę cienką na śrubokręt i podważałem, przed chwilą zakończyłem całą operacje sukcesem.
Nie życzę nikomu odczepiania i montowania pamięci FAST od ELBOXu w CDTV.
dużo nerwów poszło temat do zamknięcia OK

[#4] Re: Jaki jest najlepszy sposób na wymiane układu DIP/DIL?

@bombermax, post #3

Ja raz połamałem piny od turba w A500 przy wyciąganiu, naprawdę delikatna sprawa z tymi podstawkami DIL.

[#5] Re: Jaki jest najlepszy sposób na wymiane układu DIP/DIL?

@rafgc, post #4

w pełni się zgadzam... aż mnie ciary naszły przed godzinką bo trzeba było jednak użyć siły, ale rozłożyć ją w taki sposób żeby się nie złamały nóźki.
Zdziwiłem się kiedy otworzyłem tamtą nowszą CDTV, bo styki w podstawce DIL były zupełnie inne niż te w mojej drugiej CDTV i trzeba było znacznie więcej siły użyć aby wepchnąć całą pamięć... bez przesady - horror!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem