[#1] Voodoo 2000/3000 chłodzenie
Potrzebuję informacji nt. możliwych dostępnych produktów które mógłbym zamontować na Voodoo 2000/3000, najchętniej chłodzenie aktywne ponieważ jak wiadomo w zamkniętej obudowie dość szybko robi się piekarnik .

[#2] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@PrzemasIII, post #1

Chyba nie ma nic dedykowanego dla tych kart .Najprościej będzie zaopatrzyć się w klej termo-przewodzący i przykleić odpowiedni radiatorek z innej grafiki do tego wiatrak lub bez .

Kiedyś używałem kleju dwuskładnikowego ARCTIC , był miękki po związaniu więc później nie było problemu z odklejeniem . Nie polecam kleju ZALMAN taki różowy z zielonym słabo trzyma .

Można też użyć taśmy dwustronnej 3M ale to chyba najgorsze rozwiązanie . Nie widzę otworów do mocowania kołeczków na tej karcie w wersji PCI więc raczej każdy inny sposób odpada .

Najgorsza robota to odkleić stary radiator i wyczyścić ze starego kleju :( , mnie się udawało czasami podgrzewać radiator i na gorąco ..a później rozpuszczalnikiem np. nitro .

Nie jest łatwo i taki radiator odkleić , kilka razy się poddałem za duże ryzyko uszkodzenia sprzętu - w takim wypadku może pomóc przykręcony wiatraczek na stary radiator .

A jak masz jednak otwory na kołeczki to sprawa prosta .

PS. no i jak wspominasz że w obudowie "jamajka" , to wywiew ciepłego powietrza też by się przydał .

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2011 21:00:13
[#3] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@PrzemasIII, post #1

Do wersji 2000 najlepiej przyczepić wentylatorek 4cm do istniejącego radiatora (jest on przyklejony): http://allegro.pl/wentylatory-40x40-mm-45907

Wersja 3000 ma chyba radiator na zaczepach (nitach?) więc można go odczepić i spróbować innego radiatora z dedykowanym wentylatorem lub też przyczepić jakiś wolnoobrotowy wentylator do instniejącego radiatora.
[#4] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@PrzemasIII, post #1

Witam,

Ja bym pogodził dwa rozwiązania (cicha i chłodna grafila ale nie do końca...) duży radiator tak 8x8cm i większy do tego 8x8cm wiatrak może być nisko profilowy.
Radiator za pomocą opasek zaciskowych zamocować do karty wcześniej oczywiście posmarować chipset pastą. Może być zwykła biała pasta.
Na rogach radiatora lub w okolicach przykleić trzeba było by jakieś dystanse tak aby taki duży radiator zwarć nie porobił i nie uszkodził chip-a.
Wiatrak zasilać 5-7V. Będzie cicho i karta będzie dobrze schłodzona.

Jeśli jest na karcie już jakiś kawałek radiatora to można go troszkę splanować i przykręcić do niego znacznie większy z wiatrakiem, efekt taki sam.

Mam tak chłodzoną kartę w PC, co ciekawe wiatrak jest takiego samego rozmiaru jak był oryginalny i kręci się dużo wolniej a karta nie osiąga więcej niż 40C przy max wydajności, normalnie ma ok 26-28C.

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2011 21:49:15
[#5] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@Thom/CT, post #4

Dzieki za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Mam dwie karty Voodoo 2000 jedna 3Dfx Interactive, druga to STB SYSTEMS INC obydwie z 1999r . Obydwie posiadaja dziury na mocowania radiatora (jedna karta nadal ma oryginalny radiator) ich rozstaw to mniej wiecej 5.5/5.8 CM zamowilem dzisiaj ten zestaw chlodzacy http://allegro.pl/aab-super-silent-vga-1al-cichy-wentylator-20db-i1678752170.html na aukcji tez jest napisane okolo 55mm wiec dam znac czy udalo mi sie je zamontowac

[#6] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@zyga64, post #3

chodzi tez o to zeby bylo miejsce na nastepna karte PCI w mediatorze pozatym oryginalny radiator posiada zbyt rzadkie ozebrowanie zeby przykrecic wentylator

[#7] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@PrzemasIII, post #6

Hejka!Jeśli coś mogę dodać w sprawie VooDoo,to w trójkach równie dużym problemem jest stabilizator napięcia 3,3V,który smaży się strasznie i rozgrzewa całą kartę.Mam dwie te karty 2000 i 3000,Mogę podesłać Ci parę fotek na priv,jeśli chcesz z moimi przeróbkami.

[#8] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@PrzemasIII, post #5

http://allegro.pl/aab-super-silent-vga-1al-cichy-wentylator-20db-i1678752170.html

Ojoj, ani to ciche ani wydajne nie bedzie raczej. Spotkalem sie z podobnym ustrojstwem na kilku kartach graficznych dla PC i niestety uwazam ze jest to pomylka.
Nalezy pamietac ze przy chlodzeniu chipow radiatorem z wiatrakiem o wydajnosci decyduja glownie 2 czynniki: powierzchnia chlodzaca i przeplyw powietrza.

Rozwiazanie z zacytowanego linka nie oferuje zadnego z powyzszych. Jedyne co moze oferowac to wiatrak na lozyskach slizgowych, ktory zacznie warczec po jakims czasie a pozniej sie zatrze.

Osobiscie bym to rozwiazal jak Thom/CT. W pierwszym momencie wyglada jak partyzantka ale na dluzsza mete jest to bardzo dobre rozwiazanie.
[#9] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@Grisza, post #7

Jeśli chodzi o odrywanie starych radiatorów,co zdecydowanie polecam ,gdyż były one klejone w taki sposób,że khe,khe na kleju,który zamiast przewodzić ciepło izolował.polecam nożyk kuchenny podważasz nim radiatorek i pewnym ruchem odrywasz.Zerwałem,tak chyba z pięć sztuk bez masakrowania czipa.Potem smarujesz czip dobrą pastą,najlepiej articsilver delikatnie wycierasz ją na rogach czipa i smarujesz te miejsca klejem dwuskładnikowym typu płynny metal bez problemu do dostania na to radiator i łala!Oczywiście przedtem starannie zeskrobujesz klej nożykiem i czyścisz układ,polecam aceton.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2011 23:57:33
[#10] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@Thom/CT, post #4

Jest jeszcze inna metoda:
wstawić specjalny wiatrak montowany na śledzia który zasysałby chłodne powietrze z zewnątrz obudowy i dmuchał bezpośrednio na radiator zamontowany na VooDoo.
Zalety są dwie:
1) chłodzi doskonale VooDoo
2) poprawia chłodzenie w A4000 bo po schłodzeniu VooDoo powetrze chłodzi również wszystko w środku.
Wadą jest zajęty jeden slot PCI, ale jak się ma Deneba (naprawdę warto!) to kartę sieciową można podłączyć pod USB.
[#11] Re: Voodoo 2000/3000 chłodzenie

@stachu100, post #10

Jest jeszcze jedna metoda - moja. Zastosować hotpipy - allegro z 50 zeta. Idealnie chłodzi + zero hałasu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem