[#1] voodoo3 a S3 virge
mam takowe pytanko: posiadam mediatora + voodoo 3. Czy jesli chodzi o dzialanie pod systemem (net itp) karta s3 ma znaczaco gorsze parametry, czy przezucenie sie na nia jest bolesne?. i od strony technicznej czy mozna w jakis latwy sposob podmienic sterowniki tak by komp odpalil sie na S3. z gory dzieki za pomoc....
[#2] Re: voodoo3 a S3 virge

@jaro, post #1

> gorsze parametry, czy przezucenie sie na nia jest bolesne?. i

przeRZucenie jest bolesne.

> od strony technicznej czy mozna w jakis latwy sposob podmienic
> sterowniki tak by komp odpalil sie na S3.

mozna, pod warunkiem ze wczesniej sobie zdefiniujesz odpowiednie tryby.
[#3] Re: voodoo3 a S3 virge

@jaro, post #1

Jak już masz i działasz na VooDoo, to przesiadka na S3 będzie bardzo bolała. S3 wsadzona do Mediatora działa gorzej niż CS64 w ZorroIII. Co do sterowników to nie jestem pewien, ale chyba wystarczy podmienić stery i ustawić nowe parametry dla karty w Pocasso96Mode.
[#4] Re: voodoo3 a S3 virge

@Valwit, post #2

oki to tylko chcialem wiedziec, dzieki :)
[#5] Re: voodoo3 a S3 virge

@jaro, post #1

I musisz dodatkowo pamietac ze majac S3 nie uzruchomisz SOundBlasterow, ani zadnej karty sieciowej wkladanej do mediatora, bo "te karty" korzystaja z pamieci TYLKO i wylacznie kart VOODOO a to jest bol.

Tak poza tematem to istnieje zdaje sie jakas wersja S3, z ktora dzialaja dodatkowe karty ale nie znam jej oznaczen (wedlug moich informacji to tylko legenda PEWNEJ FIRMY)

pozdrawiam
stebel
[#6] Re: voodoo3 a S3 virge

@stebel, post #5

O ile wiem to karty sieciowe 10Mbps nie potrzebujâ Voodoo do dziaîania.
[#7] Re: voodoo3 a S3 virge

@TomK, post #6

Witam,
karty sieciowe bez problemu działają z S3Virge. Warto zadbać o najnowsze sterowniki z Elboxu (stare wersje np. nie obsługują sprzętowo sprite-ów). Według dokumentacji SB128 powinien chodzić z S3Virge (trzeba tylko ustawić stosowny plik w Env:). Inna sprawa, że mi nie udało się urochomić S3 + SB, w najlepszym wypadku dzwięk działał jakieś 2 s, po czym wszystko się wieszało. Możliwe, że był jakiś problem sprzętowy - np. z ramem S3.
Pozdrawiam
[#8] Re: voodoo3 a S3 virge

@wali7, post #7

podobnie jest i u mnie. mam V3 i mimo to urywa dzwieki. Cos w konfiguracji mam sknocone chyba, tzn. mp3 odtwarzane sa dobrze, ale w DBpro lub hippoplayerze, urywa sample. Moze to wina mojej karty: Ensoniq ES1370 ??

[#9] Re: voodoo3 a S3 virge

@virago_, post #8

virago_ napisał(a):

> konfiguracji mam sknocone chyba, tzn. mp3 odtwarzane sa dobrze,
> ale w DBpro lub hippoplayerze, urywa sample. Moze to wina mojej
> karty: Ensoniq ES1370 ??

Proponuję zastosować MedConfig z ostatniej aktualizacji sterowników do Mediatora. Ustawia on zmienne środowiskowe na wartości zalecane dla danej konfiguracji sprzętowej albo można nic nie ustawić tylko wydrukować raport z porównaniem tych zmiennych, by się im spokojnie przyjrzeć.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#10] Re: voodoo3 a S3 virge

@stebel, post #5

> Tak poza tematem to istnieje zdaje sie jakas wersja S3,
> z ktora dzialaja dodatkowe karty ale nie znam jej
> oznaczen (wedlug moich informacji to tylko legenda PEWNEJ FIRMY)

Ta legenda nazywa się S3 Virge DX 86C375
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem