[#1] CD32 - dopalacz?
Witajcie

Mam swoja stara cd32 kupiona w 93 roku. Konsolka sprawna, ale poniewaz nie mam juz dawno innych amis to mysle o rozbudowie. Chodzi mi o odpalanie gier i demek w wiekszosci na 020. Do szczescia wystarczy mi 8 Mb Fast + hdd (czyli karta CF 8 GB). Problem w tym ze wszystkie tego typu ustrojstwa sa ciezko dostepne, drogie i wielkie (ProModule czy SX1). Caly urok CD32 to Form factor i male rozmiary.
Zeby je zachowac przydaloby sie SX-32 (o Pro z 030 nawet nie marze).

Ciekawe czemu individual Computers poswieca tyle uwagi A600 lub clock portowi do A1000 gdy mogliby zrobic taki wewnetrzny modul do CD32, ktorych tez jest sporo. Nie musialoby byc tyle portow co zwykle, Serial i parallel sa zbedne, port RGB by sie przydal choc nie koniecznie, port floppa powinien byc no i zegar i ide. Ram wlutowany na stale 8MB lub wiecej przy jakiejs EC030 28MHz jak w ACA 1230.

Mysle ze odbiorcy by sie znalezli.

Narazie

[#2] Re: CD32 - dopalacz?

@zgagato, post #1

Szczerze, też bym coś takiego chciał. Mała płytka ze złączem IDE, wlutowane parę mega FAST Ram i np. gniazdo D-SUB ze scandoublerem, no ale póki to to marzenia :( .

[#3] Re: CD32 - dopalacz?

@zgagato, post #1

Zgadzam sie na pewno odbiorcy by sie znalzli np.. ja :) Miałem kiedys ustrojstwo nazwy nie pamietam firmy Toms ktore pozwalalo podpiac video RGB wygodne zwlaszcza dla posiadaczy monitorow amigowych teraz musze niestety korzystac z tv na cd32 i monitora na A1200 to troszke upierdliwe była tez opcja podpiecia zew.stacji dyskow.

[#4] Re: CD32 - dopalacz?

@zgagato, post #1

Kiedyś zastanawiałem się dlaczego było tak mało rozszerzeń do CD32 i dlaczego nie ma rownorzednych dopalek jak w 1200.

Powodow moze byc kilka.
1. Cd32 jest najmlodsza konstrukcja Commodore
2. Nie sprzedano az tak duzo egzemplarzy jak innych modeli
3. Przez tworcow dopalek pojmowana jest jako tylko konsola a nie nowsza plyta 1200tki
4. Lobby chcacych rozszezyc swoje cd32 do miana wlasnych personal computers jest na tyle male ze na razie nie oplaca sie robic.
5. Nie wiem czy to prawda ale chodzi mi po glowie jakas teza ze schematow do cd32 jest mniej a te co sa sa niewystarczajace. Ale reki se nie utne za te informacje.

[#5] Re: CD32 - dopalacz?

@Olo, post #2

Co do scandoublera to individual computers robi taki do A4000 i cd32 montowany w srodku wiec jest to jakas (choc okolo 500 pln to droga opcja). Amigowanie nigdy nie bylo tanie, lecz nawet takiej opcji nie ma. Mogliby zaczac sx32 pro znow produkowac, tylko wlutowac 32 lub 64mb fast na stale, bo po co wiecej? ShapeShiftera odpalac nie bede, mam od tego wspolczesne maczki :)

[#6] Re: CD32 - dopalacz?

@Koyot1222, post #4

Ostatnia Amiga by C= to A4000T. Wyszla juz po CD32 pare miesiecy przed upadkiem.

Nie rozumiem tylko tego wysypu kart i akcesoriow do A600, jak i ilosci samych kompow na Allegro. Skad one sie nagle wziely? Za moich Amigowych czasow czyli do 2001 roku nikt sie nimi nie interesowal. Swoja droga o istnieniu clock portu w A1200 tez nikt nie wiedzial wtedy. Wiem ze a600 to najmniejszy model ale to tylko ECS i tego sie nie przeskoczy.

[#7] Re: CD32 - dopalacz?

@zgagato, post #6

Ostatnia Amiga by C= to A4000T. Wyszla juz po CD32 pare miesiecy przed upadkiem.
Oj, cos mi się widzi że konstrukcyjnie Cd32 to byl chyba ostatni seryjny model. Wydaje mi sie 4000 sporo wczesniej juz istniala na rynku.

Nie rozumiem tylko tego wysypu kart i akcesoriow do A600,

Nie ma co rozumieć, najmniejsza i nowsza 500tka, z szybką możliwością podpięcia twardego dysku i karty sieciowej. Dla starych wyjadaczy do gier jak znalazl :)

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2011 23:09:03
[#8] Re: CD32 - dopalacz?

@zgagato, post #6

Sprawa jest prosta. w 2001 roku było to warte tyle co kilogram pisaku. Teraz jest warte tyle co tona dobrego piasku :)

Sam pamiętam jak kupiłem swoje pierwsze PPC do Amigi 1200 za 350 pln. Kilka lat później trafił je szlag i sprzedałem je za 550.

Ludzie nie związani z Amigą ani sprzętem retro coraz częściej sobie uświadamiają, że t co leży w szafie czy piwnicy jest coś warte. Internet daje duże mściwości. Wpisując allegro + Amiga taki człek dowiaduje się, że ma w szafie coś co można opchnąć za 200 pln lub jeszcze więcej.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: CD32 - dopalacz?

@Koyot1222, post #7

cd32 byla ostatnim modelem ktory c= zdazylo produkowac. A4000 tower rozni sie mocno od zwyklej wersji desktop. Ma Modulowa budowe, a nie wszystko na plycie, ma tez kontroler SCSI oprócz IDE. Jest podobno tylko okolo 200 sztuk by C= reszta to juz produkcja Escomu czyli AT.

[#10] Re: CD32 - dopalacz?

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

amigowcy sami sobie winni? za byle co placa kosmiczna kase. takie sytuacje wsrod fanboy'ow innych rzeczy nie maja miejsca.
@zgagato
cd32 to KONSOLA. widzial ktos dopalki do konsoli,poza 32x segi?

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2011 23:52:11
[#11] Re: CD32 - dopalacz?

@zgagato, post #1

Jednym z powodów to złącze do CD32, C= jak zwykle chciało odseparować każda amigę od innych modeli by móc robić dedykowane rozszerzenia i praktycznie większości rozszerzeń nie można po prostu wymieniać między Amigami. Ilość CD32 też nie jest wielka. Możesz się zapytać Jensa Shoenfelda, dlaczego jeszcze nie zrobił nic takiego do CD32, to może Ci wyjaśni czemu jest wysyp kart do A600 a do CD32 nie.

[#12] Re: CD32 - dopalacz?

@michalmarek77, post #10

Nie masz racji.

takie sytuacje wsrod fanboy'ow innych rzeczy nie maja miejsca.

Maja miejsce, a daleko nie trzeba szukac - zobacz srodowisko Atari, za kompletnego Jaguara czasem licza sobie ponad 2k.

widzial ktos dopalki do konsoli,poza 32x segi?

Tak, na przyklad do Amigi CD32 i to rozne - jedna daje dodatkowa pamiec, inna dodatkowy koprocesor, inna nawet jeszcze dodatkowy procesor.

[#13] Re: CD32 - dopalacz?

@reactor, post #12

Nintendo 64 expansion pack czy jakos tak, dawalo to dodatkowe mozliwosci graficzne

[#14] Re: CD32 - dopalacz?

@michalmarek77, post #10

Konsola na ktorej mozna odpalic wszystko w zasadzie co wyszlo na ami 68k, widział kiedys tyle softu uzytkowego na konsole z poczatku lat 90:)?

[#15] Re: CD32 - dopalacz?

@PrzemasIII, post #13

To jet Ram-pack. Zwiększa pamięć konsoli i pozwalało to w kilku grach zwiększyć rozdzielczość , np Rogue Squadron II. Perfect Dark wymagał tego by się uruchomić.

Konsole są do grania, to było, nie było, zabawki. Fakt, że amatrosko można z CD-32 zrobić komputer nie musi przemawiać do producentów sprzętu, którzy traktują to jako zupełnie inną gałąź rozrywki, gdzie nie ma miejsca na rozszerzenia. Dodatkowo CD-32 to niszowy produkt, mający nikłą bazę użytkowników.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem