[#1] Zewnetrzny tuner TV do Amigi.
Czy Ten tuner nada się do Amigi? Pisze, ze obsługuje rozdzielczości od 640x480 więc to mnie trochę martwi. Co z grami 320x240?

http://allegro.pl/zewnetrzny-tuner-karta-tv-lcd-1680x1050-pip-i1670483975.html

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Bardzo dobre pytanie, bo tez sie nad urzadzonkiem zastanawiam.
Jakby nie bylo dzialac to moze w podobie do scandoublera, tyle ze za duzo mniejsze pieniadze ;)
Kolega ma takie cudo, jakosc obrazu jest zadowalajaca. Niestety nie mieszka na tyle blisko bym mogl to pozyczyc i sprawdzic jak dziala z Amiga.
Jakosc obrazu wbrew pozorom stoi na przyzwoitym poziomie. Odbior TV jest praktycznie identyczny z tym co oferuja tunery wbudowane w LCD.
Co do trybow komputerowych to nie wiem, ale swoje wbudowane menu ten tuner rzutuje ostre na ekran, wiec nie powinno byc problemow.

Po za tym na allegro moga byc bledy w opisach. Bo widzialem to samo (tzn ta sama obudowa, ten sam wyglad) i w parametrach bylo ze trawi i nizsze rozdzielczosci.

Do tego ma na tyle mala plytke ze powinno sie to dac zmiescic w obudowie amigi desktop, po drobnych przerobkach typu wyprowadzenie portow na tasmach. Duza czesc obudowy zajmuje pierdziawka, dumnie nazwana glosnikiem ;)
Zasilanie tez za pomoca stabilizatora mozna by brac z amigi. Tuner kolegi zasilany jest z 9v. +12v z amigi i stabilizator powinno zalatwic sprawe.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2011 23:28:53
[#3] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

To, że obsługuje takie rozdzielczości od 640x480 dotyczy monitora na którym obraz ma być wyświetlany. Tuner skaluje automatycznie obraz ze źródła na docelową rozdziałkę.

[#4] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@RAL, post #3

Acha. Teraz rozumiem. Czy ktoś tego używa z Amigą i może podzielić się wrażeniami? Mam w amidze s-video i chciałbym to w końcu wykorzystać.

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

Tuner obchodzi tylko standard sygnału jaki mu dostarczasz, w naszym przypadku jest to PAL, tak naprawdę to wszystko co jest w PAL jest wyświetlane w rozdzielczości 768x576, wewnętrznie Amiga produkuje obraz w 320x256, ale na wyjściu TV będzie ona dostosowana do standardu PAL (podwojony rozmiar piksela).

[#6] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@rafgc, post #5

Czy PAL HigRes Lace będzie drżał? Da się przez ten tuner przepuścić sygnał VGA?

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Tzn. kupa będzie wyglądała jak kupa, a nie jak obraz ze scandobulera . Gdybym miał urządzenie tej jakości obcenie to zrobiłbym zdjęcie, na szczęście dawno się tego typu rozwiązań pozbyłem.

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2011 00:23:25
[#8] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@strim, post #7

Wiesz nie kazdego stac na scandoubler, i nie wszyscy zajmuja sie amigowaniem profesjonalnym ;)
Mnie tam wystarczy ze przy malym gmeraniu w systemie nie bedzie wypalac oczu dzieki lcd. I bym nie musial do grania sie przepinac pod TV.
Bo teraz tak musze. Gry na przejsciowce RGB2VGA jak wiadomo nie dzialaja :P

[#9] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Tak będzie drżał, tak samo jak na monitorze z wbudowanym TV.
Obraz będzie rozmyty z dość sporą ilością zakłuceń np czerń jest szara z szumem.
Mam akturat pożyczony monitor TV samsunga i oglądałem jak to wygląda.
Generalnie do grania się nadaje, można demka pooglądać ale o WB raczej należy zapomnieć chybya że ktoś używa go jako starter do WHD.
Pech taki że ten monitor nie łapie nic poza jakimś zmodyfikowanym multiscanem ale w nim kursor znika ok 1cm od prawej strony ekranu i nie wiadać jak nachodzi na skrol. MonED i jakiś jeszcze jeden nie dają rady tego skorygować. :(

Poza tym wydaje mi się że wejście PAL/NTSC będzie poprzez s-video a nie scart jak w większości takiego sprzętu.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2011 11:54:07
[#10] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Thom/CT, post #9

Ja tego chce użyć właśnie do whdload ewentualnie jakiś prostych prac w WB. Szkoda mi wydawać 500 pln na sacnadubler. Uwał będę wejścia S-Video.

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@karaczan, post #8

Zamiast oddzielnego urządzenia które przekształca sygnał PAL z Amigi na VGA może lepiej kupić monitor LCD VGA z wejściem SCART?
W ten sposób uzyskujesz to o czym piszesz i na dodatek masz to w jednym urządzeniu. Ja tak czasami robię. Polecam serię Samsunga 710.
Jakość przez SCART jes rzecz jasna gorsza niż ze scandoublera, ale w pełni akceptowalna.
[#12] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@karaczan, post #8

po svideo jest nawet ładnie, można kupić to można poświęcić A520 albo inny modulator przerobić, można też wywlec z Amigi jeśli ktoś lubi co z resztą jest tu opisane w "Zrób to sam" w przypadku a1200
sam chce dopaść A520 i wyciągnąć svideo z niego, bo zrobiłem sobie ostanio kabelek wg. tego schematu, zapiąłem do specjalnie zakupionego małego lcd philipsa via ten kabelek i wszystko jest bardzo fajnie oprócz wiadomego ;)

btw to pewnie już tu było dawane, słaba jakość filmu, ale widać, że nawet ładnie to tam widać ;)

[#13] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Kilos, post #12

Ja proponuje to
http://members.iinet.net.au/~davem2/overclock/a520.html
[#14] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Dark_luke, post #13

no dokładnie to właśnie będę popełniał jak tylko jakiś a520 dopadnę

[#15] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

Ja mam taki http://www.sklepwideo.pl/details.php?id=tf101110 i z wyświetlaniem różnych rozdziałek nie ma żadnych problemów

[#16] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

taki box będzie miał słabą jakość obrazu (czytaj banding, słabe kolory, rozmyty obraz itp) i duży input lag który szczególnie w trybach pal będzie widoczny razem z brakiem płynności

lepiej poszukać tzw vgabox'a działającego jak scandoubler elboxu. Kiedyś takie cudo kupiłem za 70zł i używałem jakiś czas z crt. Potem przeszedłem na lcd i kupiłem plazmę która ma dużo lepszy obraz

podstawowe pytanie: crt czy lcd?
jesli crt to szukaj vga boxa jak ten: http://www.szprice.com/product_images/h/xbox_11b__09944.jpg
jeśli lcd to nie wiem co ci poradzić... UAE? ;)

ps. jeśli LCD to jeszcze sprawdź czy łyka 50Hz i szukaj vgaboxa lub lepiej ten scandoubler (chociaż tutaj cena leci w górę bo sprzęt amigowy...) bo na 99% pójdzie
mój monitor działa z 50Hz ale on łyka wszystkie tryby telewizorowe łącznie z component-over-dsub :D

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2011 22:53:05
[#17] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@XoR, post #16

Zakupiłem właśnie takie oto cudo:
http://allegro.pl/qnn-15-dvd-zas-12-v-230-v-i1699532946.html

Będzie używany głównie z Amigą 600 - opiszę wrażenia jak dojdzie ;)

[#18] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@AceMan, post #17

@ Aceman
proszę zrób testy szybciutko, bo jak widzę tv ma wyjście s-video więc będę mógł podpiąć cd32 , no i 1200 i cena też przystepna wię piszę się na zakup :)
[#19] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

Lepiej tego tunera nie kupuj. Tutaj masz jego test z Elektrody:

Test tunera TV

Zwróćcie uwagę na zdjęcia bebechów tego tunera - chińska myśl techniczna nie ma sobie równych. Made In Garaż

Ten tuner też jest sprzedawany jako QS-8868

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2011 06:23:16

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2011 06:26:34
[#20] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Nightmare777, post #19

Hmm. Dzięki za rady. Już miałem to cholerstwo licytować no ale widzę, że nie kupi się taniego i względnie dobrego subtytutu scandublera.

Benedykt Dziubałtowski

[#21] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

Jak mówi przysłowie ludowe:
"Biednego człowieka nie stać na tanie rzeczy"
[#22] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

widzę, że nie kupi się taniego i względnie dobrego subtytutu scandublera

To już zostało udowodnione na tym forum ok 923435 razy ;).

[#23] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@stachu100, post #21

Albo inaczej jak mawiała moja babcia:

Za psie pieniądze. Psie mięso jedzą

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2011 10:45:50
[#24] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Tomski, post #23

A jeszcze inna babcia mawiała "jesteś tym co jesz". :D

[#25] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Arkadyy, post #24

A co myślicie o takim konwerterze SCART -> HDMI?

Konwerter SCART -> HDMI

Mam monitor LG 22'' z HDMI, poza tym HDMI można za pomocą przejściówki podłączyć do DVI. Ciekawe jak ten konwerter poradziłby sobie z interlace.

Albo konwerter Video - VGA:

Konwerter Video - VGA

Ten redukuje interlace. Ciekawe jak to wygląda w praktyce.

Ostatnia modyfikacja: 12.07.2011 06:23:28

Ostatnia modyfikacja: 12.07.2011 06:23:58
[#26] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Nightmare777, post #25

Ten drugi testowałem. Możesz poczytać ten wątek.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=81691

Pozdrawiam

[#27] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Thom/CT, post #26

Chodzi mi po głowie ten konwerter SCART->HDMI. Odpadają tutaj zakłócenia po kablu VGA, bo przez HDMI to cyfrowy sygnał w końcu jest.
No i jest RGB na wejściu.

Ostatnia modyfikacja: 12.07.2011 18:42:08
[#28] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@Nightmare777, post #27

Strim wszystko wskazuje na to że temat wyższości scandoublera nad dowolnym tańszym rozwiązaniem trzeba będzie wałkować po raz 923436.

Ostatnia modyfikacja: 12.07.2011 18:53:20
[#29] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

@stachu100, post #28

Chodzi mi o tańsze rozwiązanie niż scandoubler, to raz.
Dwa - chciałbym pod monitor LCD podpiąć też C-64 lub Playstation.
Jeśli konwerter + monitor LCD da mi choć odrobinę lepszy obraz od wysłużonego Commodore 1084S to mi wystarczy.

[#30] Re: Zewnetrzny tuner TV do Amigi.

Nie warto, mam tuner Leadteka który upscaluje do i1080 i nie nadaje się do worbencha, ekran jest rozmyty. Na wymienionym tunerze pewnie jest jeszcze gorzej. Scandoubler to jedyne dobre rozwiązanie. Co do gier jest ok, wszelkie twory PS1, PS2, Nintendo od NESa do WII działają ok, tam nie przeszkadza rozmycie.

Ostatnia modyfikacja: 12.07.2011 19:15:59
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem