[#1] Zasilacz ATX
Nie wiem do ktorego dzialu bedzie ten temat pasowal lepiej, wiec jesli bedzie taka potrzeba to poprosze od korekte.

Ale do rzeczy.
Chcialem do Efiki podpiac zasilacz ATX aby cos sprawdzic (normalnie mam tam zasilacz picoATX). Jednak po podpieciu okazalo sie ze nie ma na monitorze obrazu a na pewno caly system dziala (widac to po kontrolce HD oraz kontrolkach na klawiaturze). Podjalem standardowa procedure w takich przypadkach czyli dociskanie wszystkiego ale nic to nie pomoglo. Podpialem spowrotem picoATX i obraz sie pokazal. Zdemontowalem z innego komputera inny zasilacz ATX i podpialem ponownie i tu tez wszystko zadzialalo.

Pytanie: co moze byc nie tak z tym zasilaczem? Wczesniej mialem go podpietego do SAM ale co chwile sie resetowala. Wtedy okazalo sie ze to wlasnie ten zasilacz powodowal taki efekt.

Model zasilacza: DR-8250SFX 250W
[#2] Re: Zasilacz ATX

@Phibrizzo, post #1

Jedyne co mi przychodzi do głowy to za małe obciążenie zasilacza ATX co powoduje nietrzymanie parametrów (za niskie napięcia?) przez co karta graficzna odmawia współpracy. Może spróbuj podłączyć coś więcej pod tego ATXa (np. jakiś dodatkowy dysk twardy 3,5").

[#3] Re: Zasilacz ATX

@Marek Szyprowski, post #2

Interesujące, ale coś mi się zdaje że to po prostu kwestia tego właśnie konkretnego zasilacza. Niedawno przenosiłem Amigę 1200 do nowej wieży EZ-Z4 i niektóre zasilacze nie pracowały z nią! Dopiero zakup nowego zasilacza (400W) rozwiązał sprawę. A do EZ-Z4 każdy zasilacz pecetowy pasuje.

[#4] Re: Zasilacz ATX

@Minniat, post #3

Niektóre zasilacze dają niestabilne napięcia, gdy linia 3.3V nie jest obciążona. Nie wiem, jak Efika, ale A1200 normalnie nie potrzebuje 3.3V.

[#5] Re: Zasilacz ATX

@SzymekRak, post #4

Ciekawe jest,to iż np: w moim przypadku kiedy zmieniłem ATX w moim E-Boxie ze zwykłego w którym PFC było nieaktywne na mocniejszy ,ale z aktywnym PFC napięcie na Blizzardzie PPC spadło o 0,4V po zamianie znowu było ok,one chyba lepiej działają przy większym poborze prądu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem