[#1] Kupuję Amigę!
Po wielu bojach z UAE stwierdziłem, że emulator nie daje cienia klimatu pracy na prawdziwej Amidze. To po prostu nie działa tak jak prawdziwa Amiga tylko "mniej więcej". Dlatego po 10 latach nieużywania chcę znowu kupić Amigę :) Tylko teraz tak, uważam, że najlepszym wyborem będzie Amiga 1200 ze względu na dostępność rozszerzeń itd., ale czy warto kupować na Allegro? Może ktoś z Was ma sprzęt do sprzedania? Poza tym chcę kupić monitor do Amigi, nie mam zbyt dużo miejsca w domu, więc to ma być monitor/telewizor LCD, jaki konkretny model możecie polecić? Chciałbym, aby to nie był model 16:9, tylko proporcje 4:3, czyli "normalne". Kurcze, cieszę się jak dziecko, że znowu kupuję swój ulubiony komputer :)

Wiem, że te tematy były wałkowane już 1000 razy, ale mimo to chcę się upewnić czy dobrze myślę.

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 20:49:22
[#2] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #1

krzyzyk na droge

a na serio jest dzial gielda zamiesc tam swoja prosbe o kupno Amigi

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 20:51:40
[#3] Re: Kupuję Amigę!

@HOŁDYS, post #2

No tak, tylko zanim ktoś sie do mnie odezwie z Giełdy to potrwa, a mi raczej chodzi o wskazanie na co uważać (ew. na kogo) na Allegro lub jeśli akurat ktoś ma do sprzedania Amigę to prosze o kontakt. Więcej nie marudzę :)
[#4] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #3

Zawsze możesz spróbować kupić w sklepie ;). Dostaniesz gwarancje i masz pewność, że nie dostaniesz cegieł zamiast Amigi.

http://www.efunzine.com/
http://www.amigakit.eu/

[#5] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #1

Proponuję abyś spróbował TU A1200 chyba nie maja na stanie ale napisz do nich. Cena może trochę przepłacona ale dostajesz sprzęt na gwarancji.

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Kupuję Amigę!

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Dzięki. A co myślicie o zakupie na Vesalia.de? Chodzi mi o to jak wygląda kwestia wysyłki, nie ma problemów przy odbieraniu itd? Bo widzę, że maja niezłe ceny.
[#7] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #1

Jeśli chcesz, to odsprzedam Ci swoją a1200, kupioną w sklepie eFunzine. To golas poza tym, że ma adapter IDE-CF. Jeden szkopuł: nad złączem PCMCIA nieelegancko wyrąbałem obudowę, żeby wystawić kartę CF z IDE-CF extendera (to taki dynks, który pozwala wystawić kartę CF nad złączem IDE -- po powiększeniu otworu PCMCIA można wtedy mieć łatwy dostęp do karty CF. Jak chcesz, w zestawie dorzucę ten extender. Na życzenie mogę pyknąć jakieś fotki.

Poza tym oczywiście całość sprawna. Klawiatura niemiecka. ROM 3.1. Dorzucę dyskietki z Workbenchem. Mysz bym sobie zostawił.

Dlaczego jestem taki chętny oddać i do tego tanio? Bo właśnie niedawno padła mi w a1200 karta apollo060, więc i tak jestem 1000 w plecy na tym sprzęcie i trochę się zniechęciłem. A tanio, bo rozciąłem obudowę.

Oddam za 100 zł z extenderem/adapterem CF i zasilaczem (do wyboru, zwyczajny a1200 albo ATX -- został mi po apollaczu).
[#8] Re: Kupuję Amigę!

@ppascal, post #7

Super, chętnie kupię, napisać do Ciebie na priv, żeby sfinalizować sprawę? Jeśli możesz zrobić parę zdjęć też byłbym wdzięczny.
[#9] Re: Kupuję Amigę!

@ppascal, post #7

Ta karte apollo co ci padla, kupiles niedawno na alledrogo czy miales juz ja od poczatku?
[#10] Re: Kupuję Amigę!

@ppascal, post #7

Do Apollo wszystkie schematy sa w serwisie Elboxu, maja rowniez czesci zamienne

[#11] Re: Kupuję Amigę!

@ppascal, post #7

Jeśli kolega nie będzie zainteresowany to ja bardzo chętnie :)

[#12] Re: Kupuję Amigę!

@ppascal, post #7

Wysłałem do Ciebie maila w sprawie zakupu Amigi. Kupuję na 100% :)
[#13] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #1

a w jakich kwotach oscylujesz za amigę ? napisz na maila to podam preferencje swojej amisi bo stoi i się kurzy

[#14] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #6

Nie ma. Wrzucasz do koszyka to co chcesz, czekasz na maila z linkiem do paypala (ja czekałem od pt po południu -weekend - do pn przed południem), płacisz paypalem i leci wysyłka. Tak nabyłem 2 tygodnie temu ArtEffecta. Jeżeli masz wątpliwości napisz do nich, na pewno odpiszą, tylko musisz poczekać maksymalnie dzień.
[#15] Re: Kupuję Amigę!

@selur, post #9

Kupiłem ją na alledrogo jakoś w końcu grudnia albo na początku stycznia.
[#16] Re: Kupuję Amigę!

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Cena może trochę przepłacona ale dostajesz sprzęt na gwarancji

wlasnie... a ktos chcial wyegzekwowac wymiane sprzetu w ramach gwarancji w tym sklepie ??
dzis do mnie napisaw jeden forumowicz z PPA ktory kupil tam monitor multisync ..okazal sie uszkodzony efunzine nie uznal gwarancji...
drugi delikwent kupil Elbox 1208 .. po jakims czasie padlo gwarancji nie zostala uznana...

moze raczej nie polecajcie na sile tego sklepu i to ze daje gwarancje skoro ciezko wygzekwowac ja...badzmy szczerzy efunzine zaopatruje sie na allegro ..i ten sprzet ma prawo pasc...

wiec gdzie tu logika aby ten wlasnie sklep polecac ? logika jest tylko taka iz nie ma konkurencyjnego

polecam rowniez przejzec watek na PPA UWAGA OSZUST !
radze uwazac na "mega okazje"

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 22:41:02
[#17] Re: Kupuję Amigę!

@HOŁDYS, post #16

Mi padł kiedyś rom 3.1 kupiony w efunzine. Nie było problemów z wymianą kostek. Odesłałem uszkodzone, dostałem nowe.

Benedykt Dziubałtowski

[#18] Re: Kupuję Amigę!

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

a tak z ciekawosci :) jak moze pasc ROM sam z siebie ?

[#19] Re: Kupuję Amigę!

@HOŁDYS, post #18

Normalnie jak każda rzecz elektroniczna, która ma powyżej 15 lat.

Benedykt Dziubałtowski

[#20] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #1

Albo dać ogłoszenie do działu "Giełda", albo cierpliwie obserwować Allegro. Ze swoich doświadczeń wiem, iż na Allegro trafiają się perełki - od naprawdę uczciwych sprzedawców, niezajmujących się hurtowym obrotem Amigami i osprzętem do nich. Po prostu - są ludziska, u których Ami jakaś leżała w szafie przez kilkanaście lat, a przy okazji robienia porządków chcą się jej pozbyć za niewielkie pieniądze. Mnie się tak trafiła idealna A1200, z całym okablowaniem, z pamiątką 8 MB od Elboxu, dwoma dżojami sprawnymi, dyskietkami systemowymi, instrukcjami w języku angielskim. I do tego autentycznie dwa wiadra dyskietek, w większości sprawnych. Za równo 200 złotych to wszystko. Aż mi głupio było i dorzuciłem człowiekowi ośmiopak przyzwoitego browca.
Jednakowoż przy takich okazjach - "Amiga zadbana, nieużywana, 10000 lat przeleżała w szafie" warto popytać na PPA, żeby nie dać się oszustowi w butelkę nabić.

Z szacunkiem
Des

[#21] Re: Kupuję Amigę!

@ppascal, post #7

100 zł za taką Ami to aż brzmi podejrzanie, ja bym chciał jako wysyłkę za pobraniem z możliwością sprawdzenia (5 zł dopłaty), i żadnych zaliczek.
Na Allegro poszła by w 3 minuty za tą kasę.

[#22] Re: Kupuję Amigę!

@Jacenty, post #21

Jak uważasz.

Nie jestem handlarzem, uważam że ceny na allegro są dziwne czasem, nie chcę ZAROBIĆ tylko oddać sprzęt komuś kto coś z tym zrobi, za symboliczną cenę.

Zapytaj o moją uczciwość forumowicza, któremu posłałem całkowicie za darmo procesor 68010. Nie jestem handlarzem, a1200 mnie zniechęciła, zostawiam sobie A600+ACA630/30+IndivisionECS+A603. Na tym też uciągnę hobby klasykowania, a a1200 tylko mi teraz na biurku zawadza.

EDIT: A wolę sprzedać za 100 zł amigę nowemu potencjalnemu miłośnikowi klasyka, który wysilił się na tyle, żeby szukać po forach amigowych, niż wystawić aukcję 100 złotych: w 5 minut kupi to jakiś chciwy handlarz i na drugi dzień wystawi za 300. Nie, dziękuję, nie uważam żeby to hobby miało utrzymywać pośredników.

Ostatnia modyfikacja: 20.07.2011 11:19:21
[#23] Re: Kupuję Amigę!

@Jacenty, post #21

no to teraz ladnie przepraszamy Kolege ppascal

[#24] Re: Kupuję Amigę!

@Ender, post #14

Fajnie, dzieki za informacje! Niedlugo przyjdzie do mnie Amiga i bede ja pewnie wyposazal w rozne dodatki :)
[#25] Re: Kupuję Amigę!

@Jacenty, post #21

A ja mysle, ze nie ma powodu, aby pisac o kims w taki sposob. Tym bardziej, ze otrzymalem zdjecia Amigi i wszystko jest dokladnie tak jak wczesniej kolega pisal na forum. Pieniadze to nie wszystko i bardzo sie ciesze, ze jest jeszcze ktos kto mysli podobnie. Pozdrawiam.
[#26] Re: Kupuję Amigę!

@ppascal, post #22

W takim razie zwracam honor pokłony
Po prostu mam jeszcze świerzo w pamięci pana Kalińskiego który też okazyjnie sprzedawał na PPA sprzęt tylko mu logistyka szwankuje
W środowisku amigowym jeszcze nie spotkałem się z brakiem zaufania, ale już taki jestem, przesadnie ostrożny

[#27] Re: Kupuję Amigę!

@Jacenty, post #26

Chcialem oficjalnie potwierdzic, ze zakup jest super udany. Amiga jest dokladnie taka jak byla opisywana i jestem bardzo zadowolony z transakcji :)
[#28] Re: Kupuję Amigę!

@monohrs, post #27

No to masz szczęście, zazdroszczę. Są jeszcze na tym świecie filantropowie . OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem