[#1] CV643D na slotach zorro
Drugi dzien sie ciesze w/w kartą i mam kilka pytan, zainstalowałem ja na oryginalnym CGX v.3 dostarczanym razem z karta. Jednak predkosc karty na zorro II zostawia wiele do życzenia. Chodzi tutaj przede wszystkim o pracę na systemie a nie o gry 3D

1. Czy karta bedzie troche lepiej chodzic pod Picasso96 a może CGX v.4.x?

2. Czy jeśli wymienię moje sloty Micronika (5.44) na ZorroIV Elboxu i włoże karte w slot Zorro II o podwojonej prędkości ( jest tam cos takiego - podobno ustawia sie zworką ) to moja grafa bedzie potrafila na tym biegać?

3. Jak ta karta wypada na normalnym ZIII ( z pełnym DMA na A3000 lub A4000) w stosunku do innych rozwiązań jeśli chodzi o grafy, albo inaczej: czy warto ją sobie zostawić w perspektywie zakupu A4K?

pozdrawiam - Yarko
[#2] Re: CV643D na slotach zorro

@Yarko, post #1

Ja powiem tylko że CV64/3D w slotach ZorroII to porażka. Natomiast CV64/3D jest nawet w slotach ZorroIII wolniejsze od CV64.
[#3] Re: CV643D na slotach zorro

@kmilota, post #2

Witaj,
Picasso jest szybsze w pracy pod systemem (porównywałem na tej samej karcie) - np. buforuje ekrany w pamięci karty. Nie dysponuję wynikami testów, moja ocena jest subiektywna. (sprzęt to był archaiczny EGS Spectrum na ZorroII Micronika, programy to Picasso2.0 i CGX 3.0).
Na ZorroIII powinno być sporo szybciej. (miałem kiedyś CV64 na A4000 - to śmigało w porównaniu do EGS na A1200, ale warto pamiętać że CV64 to najszybsza karta na Zorro, a EGS jest jedną z wolniejszych kart).
Jeśli masz kartę produkcji DCE to powinna pracować na FastZorroII Elboxu. CV64/3D produkcji Phase5 podobno nie pójdą.
Pozdrawiam
[#4] Re: CV643D na slotach zorro

@wali7, post #3

"warto pamiętać że CV64 to najszybsza karta na Zorro"

Wg wszelkich testów PicassoIV w ZorroIII jest szybsza od CV64, zwłaszcza w trybach 16 i 24 bitowych. Subiektywnie wyraźnie widać to od rozdzielczości 1024x768x24bit wzwyż.
[#5] Re: CV643D na slotach zorro

@Yarko, post #1

Całkiem możliwe. Chip z Picasso IV jest niewątpliwie szybszy, jednak z tego co wiem, CV64 ma najlepiej opracowany interfejs do ZorroIII. Dzięki temu dostęp do pamięci karty jest bardzo szybki, karta wykonuje więc szybciej operacje związane z intensywnym wykorzystaniem pamięci (choćby rysowanie pikseli).
[#6] Re: CV643D na slotach zorro

@wali7, post #5

Zgadza się. Miałem CV64 i jak porównałem u kolegi na A4000 PicassoIV, to przy operacjach wymagających dużego przesyłu danych CV64 zawsze wygrywała. Można gyło jeszcze "pożyczyć" sobie pamięci z CV64 dla systemu. Nawet znośnie to działało, szybciej niż wirtualka na twardzielu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem