[#1] Kilka pytań
Witam wszystkich forumowiczów.
Po piętnastu latach od sprzedania mojej Amigi wzięło mnie ponownie na amigowanie i postanowiłem od zera złożyć jakiś prosty zestawik z Amisią 1200.
Z góry uprzedzam że nie potrafiłem znaleźć na forum odpowiedzi.
Zastanawiam się nad zakupem karty ELSAT E1208 (8Mb). Wiem że karty 8Mb blokują port PCMCIA, ale czy wspomniana karta jest wyjątkowo "not PCMCIA friendly" jak piszą w Amiga Hardware, bo przy innych opisanych tam rozszerzeniach RAM podobnego podpisu nie ma. Dzisiaj przy opisie E1208 wyczytałem że z PCMCIA można korzystać jak E1208 w systemie jest nieobecne.
Podsumowując czy aby port działał to E1208 musi być nieobecne w systemie, czy wystarczy ustawić zworkę na 4Mb i będzie ok, czy można mieć zworkę na 8Mb ale nie można zapełnić pamięci FAST powyżej 4Mb (uff trochę to zagmatwane;) ) ?
W którymś temacie ktoś pisał że na A1200 z dodatkiem 8mb Fastu, kilka gier (nie pamiętam dokładnie jakie ale na pewno był SVIW) w momentach większej akcji zwalniało lub przycinało. Pytam więc jak to możliwe jak całość jest w pamięci a komp jednak trochę mocniejszy niż A500?
Może ktoś pomoże bo mam trochę mętlik z tą kartą.

Pozdrawiam

[#2] Re: Kilka pytań

@j0hnny, post #1

Witam
Rozszerzenia takiego jak Ty nigdy nie miałem, ale podobny problem występował w mojej najmniejszej Przyjaciółce. Rozszerzenie A6095 kolidowało ze złączem PCMCIA podczas przesyłania danych z karty CF do FAST RAMU. Ratunkiem było przestawienie zworki i uruchomienie rozszerzenia w trybie 4MB Fast 1,5MB Slow.
Podejrzewam, że jeśli u siebie przestawisz zworkę na 4MB to będzie po problemie.

[#3] Re: Kilka pytań

@j0hnny, post #1

Problem z A1200, 8 MB Fast i PCMCIA polega na tym, że górne 4 MB tej pamięci jest adresowane dokładnie w tym samym miejscu co PCMCIA. A więc procesor wysyłając, albo odczytując dane z tego górnego 4 MB nie ma możliwości rozróżnienia czy pochodzą one z RAMu czy z karty PCMCIA, co powoduje błędy.
Jeśli karta ma zworkę ograniczającą pamięć do 4 MB, to problem jest rozwiązany (kosztem oczywiście posiadania 4 MB Fast zamiast 8 MB).
Większość kart turbo (te lepsze z 68030 i wszystkie z 68040 i lepszymi) lokuje swoją pamięć powyżej tego obszaru PCMCIA, stąd nie ma takich ograniczeń i kolizji z PCMCIA (w A1200 z pamięcią fast i oryginalnym 68EC020 nie da się tego zrobić, bo ten procesor nie potrafi obsłużyć pamięci ponad PCMCIA).
[#4] Re: Kilka pytań

@Skiba, post #2

Rozszerzenie A6095 kolidowało ze złączem PCMCIA podczas przesyłania danych z karty CF do FAST RAMU. Ratunkiem było przestawienie zworki i uruchomienie rozszerzenia w trybie 4MB Fast 1,5MB Slow.

mysle ze sytuacje sa marginalne .. wystepuja tylko gdy kopiuje se wielkie pliki (np 4 MB) przy wczytaniu go w calosci do ramu i zapisaniu na dysk

proste rozwiazanie - wystarczy ustawic w Filme Masterze buffor kopiowania np 500 kb i problem nigdy nie wystapi (o RAM nie bedzie zbytnio obciazony)

Co do karty Elsat 1208 jest o wiele gorzej wykonan niz Elbox 1208 o PCMCIA juz wiesz niektore plyty glowne grymasza i nie widza pamieci choc karta jest widoczna w systemie.Nalezy cala karte wyciagnac i wlozyc co ..powoduje jak wiesz zurzycie zlacza

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2011 10:29:24
[#5] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #4

Witam owo rozszerzenie sprzedaję właśnie ja zostało przetestowane i jest dokładnie tak jak piszą koledzy w momencie kiedy mam zworką ustawione 8Mb nie widać rozszerzeń podpinanych pod PCMCIA natomiast kiedy przestawiłem na 4Mb sa one już widoczne. zatem problematyczność urządzenia jest niewielka ale pod warunkiem że ma się nieposkecaną obudowę destopa wystarczy wtedy wyłączyć Amigę przestawić zworkę i uruchomić ją ponownie.

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2011 13:11:49
[#6] Re: Kilka pytań

@miro_78, post #5

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Miro78 dokładnie to pytanie tyczyło się twojej karty :)
A czy ktoś miał problemy ze zwolnieniami w grach (m.in. wspomniany SVIW) przy uruchamianiu ich przez WHDload?

[#7] Re: Kilka pytań

@j0hnny, post #6

Ja miałem takie problemy, ale tylko na A3000 z kartą A3640. Pomogła wymiana na CSPPC .

[#8] Re: Kilka pytań

@miro_78, post #5

... zatem problematyczność urządzenia jest niewielka ale pod warunkiem że ma się nieposkecaną obudowę destopa wystarczy wtedy wyłączyć Amigę przestawić zworkę i uruchomić ją ponownie.

Albo zrobić sobie przełącznik i wyprowadzić go na zewnątrz i wtedy obudowa może być zamknięta. Proste i wygodne.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem