[#1] a600 awaria
Witam,
Naszło mnie nieco, aby odkurzyć swoją A600 (a nawet dwie). Wyjąłem jedną, zgłasza, odpaliła się z romu 37.350, ale tak jakoś bardzo długo czekałem na ten ekran z dyskietką (dłużej niż zazwyczaj). Ale wgrałem jakąś gierkę, wszystko było ok. Po konserwacji stacji dyskietek (czyszczenie głowic, smarowanie mech.), Amiga już nie odpaliła ekranu z dyskietką, tylko szary ekran. Po kilku kolejnych resetach ekran stał się zupełnie czarny. Płyta wygląda idealnie, nic widocznego.
Mam drugą A600, która zgłasza się poprawnie, ale ma kłopoty z RGB i dźwiękiem. Zastanawiam się nad ew. próbą wymiany jakichś układów, o ile nie będą to te z ogromną ilością nóżek. Proszę o poradę, czy coś z tego może być, wskazówkę, co można by sprawdzić lub wymienić.
z góry dziękuję i pozdrawiam
[#2] Re: a600 awaria

@jasiek40, post #1

Usun stacje dyskietek i odpal, to ze długo czekałeś na ekran dyskietki może świadczyć o tym że stacja była a) źle podłączona b) uszkodzona.

[#3] Re: a600 awaria

@arti4-92, post #2

Tego typu próby już robiłem. Stacja była dobrze podłączona. Teraz odpalam na gołej/ze stacją/z klawiaturą i niestety czarny ekran. Rom jest na 100% sprawny. Działa z drugą amigą.
[#4] Re: a600 awaria

@jasiek40, post #3

a nie będzie to wina kondensatorów ?

[#5] Re: a600 awaria

@jasiek40, post #1

zwarcia nie zrobiles ?

[#6] Re: a600 awaria

@jasiek40, post #3

Do elektronika marsz! Obstawiam kondensatory:)

[#7] Re: a600 awaria

@Skiba, post #6

Jeśli chodzi o kondensatory to wyglądają normalnie, brak wybrzuszeń itp. Ale oczywiście to nie jest dowód ich sprawności :) Kondensatory potrafię sam wymienić, podpowiedzcie tylko które wziąć na pierwszy cel. Ale ich awaria mi też tu całkiem ładnie pasuje.
Zwarcie raczej odpada, staram się zawsze robić to uważnie, ale .... :(
Poproszę o wskazówkę, które kondensatory wymienić.
[#8] Re: a600 awaria

@jasiek40, post #7

Tego to raczej nikt Ci nie napisze, to jak wróżenie z fusow... Sprawdzić po kolei miernikiem do mierzenia pojemności kondensatorow.. Najlepiej wymienić wszystkie:)

[#9] Re: a600 awaria

@Skiba, post #8

:)
Zapowiadają deszczowy weekend, tak więc z planowanej z pietyzmem wyprawy wędkarskiej nici
Ale za to będzie sporo czasu na szaleństwa z lutownicą w ręku ... :)
O ew. efektach dam znać.
[#10] Re: a600 awaria

@jasiek40, post #9

Tak więc wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne SMD (te aluminiowe kubeczki). Najlepiej na tantalowe.
[#11] Re: a600 awaria

@stachu100, post #10

Hmmm... Jeśli chodzi o SMD to może być problem. Dam radę chyba tylko tym przewlekanych (wydaje mi się, że jest ich kilka) swoim sprzętem. W razie czego poproszę znajomego fachowca :)
[#12] Re: a600 awaria

@jasiek40, post #1

Ja zaproponuję inną wersję testu.
Wyjmij kość kickstartu i włóż ją ponownie. Oczywiście bez podpiętej stacji dyskietek.

[#13] Re: a600 awaria

@LeszczAmiga, post #12

Test z kickstartem oczywiście wykonałem, bo to jedyna kostka w podstawce. Mam dwie A600 i obie kości kickstartu (.350) działają w tej startującej amidze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem