[#1] CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART
Witam! Przez jakiś czas odkąd kupiłem CDTV podłączałem ją do TV poprzez wyjście composite. Jednak każdy wie jaką jakość oferuje takie połączenie, więc zabrałem się za zrobienie kabla RGB-SCART. Zrobiłem go wg. tego schematu: http://wiki.classicamiga.com/images/thumb/4/47/Amiga-rgb-to-scart_sc1.jpg/600px-Amiga-rgb-to-scart_sc1.jpg
Po podłączeniu za pomocą tego kabla do małego telewizora 14 calowego ukazał się piękny obraz lekko obcięty po bokach (wina telewizora bo telewizje też ucina). Trzeba jedynie ręcznie przełączać na AV, gdyż nie podpinałem pinu 8 we wtyczce EURO. Zadowolony z tego, że kabel działa postanowiłem podłączyć CDTV do telewizora LCD Panasonic Viera 32 cale. Po włączeniu odpowiedniego wejścia AV telewizor przełączył się w tryb RGB, ukazał się piękny kolorowy obraz, tylko przesunięty o ok. 4 centymetry w lewo :( Widać to dość wyraźnie, bo została ucięta część "wzgórza" w ekranie powitalnym CDTV, numer wersji Extended romu jest widoczny tylko w połowie, a po prawej stronie ekranu jest widoczny czarny pas o szerokości 4 cm. Oczywiście ani zmiana trybów w telewizorze na 4:3 i inne dostępne, ani zmiana położenia ekranu w ustawieniach CDTV nic nie zmieniała. Telewizor nie jest uszkodzony, bo sygnał RGB z DVD wyświetla poprawnie. Wywnioskowałem, że coś jest nie tak z sygnałem synchronizacji z CDTV. Zacząłem kombinować podłączając ten sygnał przez rezystor tak jak na innych schematach, podłączałem też samą synchronizację poziomą z pinu obok - też obraz był przesunięty. W końcu zrezygnowany postanowiłem podłączyć przewód od synchronizacji do gniazda Composite....i zadziałało jak należy! Obraz został wycentrowany, nic nie zostało uciętę ani też nie było paska! A sygnał był na pewno RGB.
Wychodzi na to, że w wyjściu RGB w CDTV jest podawany błędny sygnał synchronizacji. Gdzieś wyczytałem, że dawniej w urządzeniach sygnał synchronizacji dla sygnałów RGB był opóźniony w stosunku do composite o 2ms, może to z tego wynika. Teraz pytanie jak to naprawić w CDTV (bo podpinanie dodatkowego kabla do composite jest trochę nie profesionalne). Śledząc schemat CDTV to wyjście minitorowe jest trochę inaczej niż w innych Amigach - sygnały kolorów i synchronizacji są brane z płytki w Video slocie (po wyciągnięciu jej nie ma w ogóle obrazu na rgb). Myślałem, żeby zrobić najprostszą przeróbkę w CDTV i wziąć sygnał synchronizacji z innego miejsca. Macie jakieś lepsze rozwiązanie niż branie synchronizacji z wejścia composite? W ogóle miał ktoś podobny problem w amidze CDTV i nie tylko?

[#2] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@Maniu, post #1

Moze to wina nie podlaczenia pinu 8 w scartcie? Sluzy on m.in do ustawiania proporcji ekranu.
Wedle rozpiski z jakiejs stronki:
Pin8 0-2v - TV Mode
Pin8 4.5-7v - 16:9
Pin8 9-12v - 4:3

Moj kabelek ma podlaczone wszystko i nie ma problemu na CRT Daewoo jak i na plazmie LG ;)

[#3] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@Maniu, post #1

Wejdz do ustawien (gdy kreci sie logo nacisnij dowolny klawisz) i sprobuj wycnetrowac obraz dostepna tam opcja, moze to co da.

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 09:08:52
[#4] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@Phibrizzo, post #3

Wejdz do ustawien (gdy kreci sie logo nacisnij dowolny klawisz) i sprobuj wycnetrowac obraz dostepna tam opcja, moze to co da.

Pisałem w poście: Oczywiście ani zmiana trybów w telewizorze na 4:3 i inne dostępne, ani zmiana położenia ekranu w ustawieniach CDTV nic nie zmieniała.

Punkt do przesuwania obrazu jest przeciągnięty maksymalnie na prawo, już nie da się przesunąć. Poza tym zmiana położenia tego punktu przesuwa obraz w granicach obszaru wyświetlania, więc czarny pasek po prawej i tak pozostanie.

Moze to wina nie podlaczenia pinu 8 w scartcie? Sluzy on m.in do ustawiania proporcji ekranu.

Ten pin jest do automatycznego wprowadzania telewizora w tryb AV i w zależności od napięcia automatycznego ustawiania proporcji obrazu. W przypadku gdy nie ma napięcia na tym pinie, a telewizor zostanie ręcznie przełączony w tryb AV to proporcje obrazu są przyjmowane domyślnie - telewizor sam sobie wybiera proporcje na podstawie obrazu (w moim przypadku rozciąga je do 16:9) lub też korzysta z ustawień przyjętych przez użytkownika. Tak jak pisałem tryby wyświetlania zmieniałem ręcznie i przy każdym z nich obraz był przesunięty w lewo (przy ustawieniu 4:3 pas po prawej stronie był wyraźnie szerszy od tego po lewej i częściowo obraz z logiem był ucięty).

Problem wynika tak jak napisałem z błędnej synchronizacji podawanej przez CDTV. Spróbuje później podłączyć amigę do starego 21 letniego telewizora CRT i zobaczę jak tam będzie obraz wyglądał. Ktoś już kiedyś o podobnym problemie pisał kiedyś na forum (gość tak samo miał telewizor Panasonic Viera)

[#5] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@Maniu, post #4

Proponuję usunąć połączenie przewodem Amiga(16)<->EURO(22).
Jak już kiedyś pisałem, Euro jest Euro'u nierówne.

[#6] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@LeszczAmiga, post #5

Proponuję usunąć połączenie przewodem Amiga(16)<->EURO(22).
Jak już kiedyś pisałem, Euro jest Euro'u nierówne.

Chyba odwrotnie Amiga(22)<->Euro(16), Euro ma 20 pinów plus ekran :)

Usuwałem to połączenie, wtedy ani w telewizorze CRT ani na LCD nie było obrazu. Sygnał na złączu 16 służy do przełączania telewizora z trybu Composite na RGB. W przypadku braku sygnału telewizor działa w trybie Composite i złącze 20 w Euro działa jako Composite Video In. Gdy poda się na ten pin (16) napięcie większe od 1V telewizor przechodzi w tryb RGB i złącze 20 w Euro jest traktowane jako wejście synchronizacji dla sygnałów RGB. Brak połączenia może nie mieć znaczenia jeśli telewizor ma kilka wejść Euro i na jednym z nich działają tylko tryby RGB lub S-Video. Od tego problemu już znam specyfikacje wejścia Euro na pamięć
[#7] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@Maniu, post #6

Podpiales tez kabel odpowiedzialny za Composite?
Po odcieciu kabla przelaczajacego w RGB obraz ulega poprawie?
Po odcieciu Composite co sie dzieje z RGB?
Moze masz cos nie tak z TV w trybie RGB?
Np moj Daewoo mimo ze obsluguje RGB to tez troszke znieksztalca, efekt jakby uzyc bardzo dlugiego kabla Composite. Po odlaczeniu RGB i gdy Scartem sle tylko Comp. to obraz jest ok. Jednak tak znacznego przesuniecia obrazu na CDTV nie mam.

[#8] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@karaczan, post #7

Podpiales tez kabel odpowiedzialny za Composite?

Podpiąłem kabel odpowiedzialny za synchronizacje composite, czyli tzw. composite sync (pin 20 we wtyczce euro, a 10 w amidze).

Po odcieciu kabla przelaczajacego w RGB obraz ulega poprawie?

Po odcięciu kabla przełączającego (pin 16 w euro) obraz całkowicie znika, telewizor myśli, że jest podpięty sygnał composite pod pin 20, jednak takiego sygnału tam nie ma

Po odcieciu Composite co sie dzieje z RGB?

Po odcięciu composite sync czyli pinu nr 20 w euro obraz lata we wszystkie strony, co jest zrozumiałe przy braku synchronizacji

Moze masz cos nie tak z TV w trybie RGB?

Telewizor jest w porządku, gdyż jak pisałem podpinając poprzez Euro odtwarzacz DVD, który także jest ustawiony w tryb Euro obraz jest w porządku, odpowiednio wycentrowany.

Np moj Daewoo mimo ze obsluguje RGB to tez troszke znieksztalca, efekt jakby uzyc bardzo dlugiego kabla Composite. Po odlaczeniu RGB i gdy Scartem sle tylko Comp. to obraz jest ok. Jednak tak znacznego przesuniecia obrazu na CDTV nie mam.

Dzisiaj podpiąłem amigę do telewizora CRT. Najpierw kablem antenowym, a potem RGB. Przesunięcie też występuje (widać to po numerze w lewym dolnym rogu).
[#9] Re: CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART

@Maniu, post #8

w takim razie jest to wina modułu video w CDTV.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem