[#1]
CDTV - przesunięty obraz na RGB-SCART
Witam! Przez jakiś czas odkąd kupiłem CDTV podłączałem ją do TV poprzez wyjście composite. Jednak każdy wie jaką jakość oferuje takie połączenie, więc zabrałem się za zrobienie kabla RGB-SCART. Zrobiłem go wg. tego schematu: http://wiki.classicamiga.com/images/thumb/4/47/Amiga-rgb-to-scart_sc1.jpg/600px-Amiga-rgb-to-scart_sc1.jpg
Po podłączeniu za pomocą tego kabla do małego telewizora 14 calowego ukazał się piękny obraz lekko obcięty po bokach (wina telewizora bo telewizje też ucina). Trzeba jedynie ręcznie przełączać na AV, gdyż nie podpinałem pinu 8 we wtyczce EURO. Zadowolony z tego, że kabel działa postanowiłem podłączyć CDTV do telewizora LCD Panasonic Viera 32 cale. Po włączeniu odpowiedniego wejścia AV telewizor przełączył się w tryb RGB, ukazał się piękny kolorowy obraz, tylko przesunięty o ok. 4 centymetry w lewo :( Widać to dość wyraźnie, bo została ucięta część "wzgórza" w ekranie powitalnym CDTV, numer wersji Extended romu jest widoczny tylko w połowie, a po prawej stronie ekranu jest widoczny czarny pas o szerokości 4 cm. Oczywiście ani zmiana trybów w telewizorze na 4:3 i inne dostępne, ani zmiana położenia ekranu w ustawieniach CDTV nic nie zmieniała. Telewizor nie jest uszkodzony, bo sygnał RGB z DVD wyświetla poprawnie. Wywnioskowałem, że coś jest nie tak z sygnałem synchronizacji z CDTV. Zacząłem kombinować podłączając ten sygnał przez rezystor tak jak na innych schematach, podłączałem też samą synchronizację poziomą z pinu obok - też obraz był przesunięty. W końcu zrezygnowany postanowiłem podłączyć przewód od synchronizacji do gniazda Composite....i zadziałało jak należy! Obraz został wycentrowany, nic nie zostało uciętę ani też nie było paska! A sygnał był na pewno RGB.
Wychodzi na to, że w wyjściu RGB w CDTV jest podawany błędny sygnał synchronizacji. Gdzieś wyczytałem, że dawniej w urządzeniach sygnał synchronizacji dla sygnałów RGB był opóźniony w stosunku do composite o 2ms, może to z tego wynika. Teraz pytanie jak to naprawić w CDTV (bo podpinanie dodatkowego kabla do composite jest trochę nie profesionalne). Śledząc schemat CDTV to wyjście minitorowe jest trochę inaczej niż w innych Amigach - sygnały kolorów i synchronizacji są brane z płytki w Video slocie (po wyciągnięciu jej nie ma w ogóle obrazu na rgb). Myślałem, żeby zrobić najprostszą przeróbkę w CDTV i wziąć sygnał synchronizacji z innego miejsca. Macie jakieś lepsze rozwiązanie niż branie synchronizacji z wejścia composite? W ogóle miał ktoś podobny problem w amidze CDTV i nie tylko?