[#1] Amiga 1200 i brak dźwięku
Witam wszystkich!

To jest mój pierwszy post na forum więc krótko się przedstawię. Amigę posiadam od 1991 roku (najpierw 500 a teraz 1200 w obudowie Tower) i używam jej do dzisiaj (z przerwami-nawet 2-3 letnimi). Obecnie sprzęt ten traktuję hobbystycznie.

W swojej Amidze mam turbo Apollo z 68040/33MHz. Jak dotąd nie miałem problemów z dźwiękiem - spokojnie mogłem sluchać amigowych modułow. W sobotę przyszedł kumpel z prośbą żebyśmy sprawdzili na mojej płycie (rev. 1d4) jego kartę turbo Blizzard 1230/40MHz(?) bo na jego plycie (rev.2b) karta nie działała. Wyciągnałem z mojej Amigi Turbo Apollo i włożyłem jego kartę turbo. Wszystko zadziałało lecz nie było dźwięku Później przełożyłem mojego Apollo z powrotem do Amigi i też dźwięku nie było Posprawdzałem przewody cinch - są OK ale dźwięku Paula nadal nei wydaje Pomyślałem sobie, ze może pod systemem jest nie tak cos z AHI (choć to nonsens to wolałem sprawdzić każdą ewentualność) więc uruchomiłem grę SWIV i dźwięku nadal nie ma Czy któryś z forumowiczów spotkał sięz taką przypadłością i mogłby mi doradzić co jeszcze mogłbym sprawdzić? Nie wiem dlaczego nie ma dźwięku skoro wcześniej miałem a moja Amiga przetrwała niejedną "sprzętową burzę".

[#2] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@adi, post #1

Sprawdź czy masz napięcie -12V z zasilacza, jeśli gdzieś uciekło to dzieją się podobne rzeczy.

[#3] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@altcomputing, post #2

Sprawdzę to dzisiaj późnym wieczorem i jutro dam znać o wynikach poszukiwań.

[#4] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@adi, post #3

mialem przeboje z dzwiekiem na A4000 lepiej otwórz obudowe i sprawdz kondesatory aluminiowe kolo chinchy jak najszybciej moze ktorys wylal i narobił zwory , ja swoja a4000 juz restaurowalem na te schorzenie pomogl mi kolega z forum PPA

[#5] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@altcomputing, post #2

Wczoraj wieczorem sprawdziłem co jest grane. Mam Amigę w obudowie Infinitiv i tam jest taka przelotka zasilania (ze szpilek na złącze zasilania Amigi), która służy do zasilania płyty głownej Amigi z zasilacza w towerce. Gdy wyciągnąłem tę przejściówkę i płytę zasiliłem z amigowego zasilacza to dźwięk był. Wyczyściłem wacikiem i spirytusem wszystkie styki w tej przejściówce i teraz wszystko pięknie działa a Paula odzyskała głos Tak na intuicję wyczuwam, że pewnie to -12V jest potrzebne do jakiegoś wzmacniacza operacyjnego,który jest gdzieś na wyjściu Pauli i bez -12V wzmacniacz nie działa. Wielkie dzięki za radę i pomoc w naprawie usterki! Całe szczęście, że powodem usterki nie były kondensatory.

[#6] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@adi, post #5

Dokładnie tak jak piszesz, -12v zasila m.in. wzmacniacz audio. Ciesze się, że mogłem pomóc :)

[#7] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@adi, post #5

Wywal tę przelotkę i to szybko. Są z nią same problemy. Mnie przestał działać serial port z jej powodu. Na jej miejsce wstawiłem tzw. "kostkę", można kupić w sklepie z częściami elektrycznymi. Ten mój patent działa do dziś.

[#8] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@adi, post #1

mam problem, dzisiaj coś mi się wydawało że lekko zalatuje spalenizną, ale amiga normalnie działała uruchoiłem sobie demko i słyszę że nic nie słyszę, po podłączeniu słuchawek jak się człowiek przysłucha to coś tam słychać, a teraz tak żeby bylo jasne, -12v jest, kondensatory wymienione jak stare nie wylały, co to może być ?
[#9] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@QUAD, post #8

Quadziu, sprawdź najpierw jakąś gierkę botując ją z dyskietki bez s-s. Jeśli będzie to samo to problem sprzętowy. Rozumiem, że kabelki sprawdziłeś i odsłuch?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 19:28:18 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 19:28:35 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 19:29:53 przez Azzorek
[#10] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@Azzorek, post #9

sprawdzone już dawno, akurat miałem desert dream na flopku :( szkoda mi mojej perełki, w razie czego mam te wzmacniacze do wymiany bo kiedyś zamówiłem kilka tylko nie wiem czy to to, z jednej strony coś niby słychać ale tak ledwie że nawet niewiem czy oba kanały grają i czy coś nie charczy :/

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 19:34:02 przez QUAD
[#11] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@QUAD, post #10

jako że amigę mam zawsze porozkręcaną, w minutę ją rozebrałem, poszedłem na balkon bo mam słabe światło, lookam sobie na płytę z drugiej strony, i patrze a tu kawałek ścieżki uwalony, 2 minuty później ścieżkę naprawiłem drucikiem, sprawdzam i działa :D

już mogę se demko dooglądać :)
[#12] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@QUAD, post #11

W którym miejscu ta spalona ścieżka? Zrobiłbyś w wolnej chwili zdjęcie?
[#13] Re: Amiga 1200 i brak dźwięku

@mikser, post #12

Jasne ze zrobię :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem