[#1] ADF Sender Terminal
Na początku chciałem wszystkich powitać, bo to mój pierwszy (mam nadzieję, że nie ostatni) post na tym forum. Wasze forum czytam już od jakiegoś czasu, ale dopiero pewien problem zmusił mnie do rejestracji. Chodzi mi o przenoszenie danych z PC do Amigi. Postanowiłem skorzystać z tego poradnika: http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Przenoszenie.danych.2-2_16_1118.html . Wszystko było ok do tego momentu: "Dyskietka, na którą chcemy przenieść plik ADF powinna być wcześniej sformatowana. Służy do tego polecenie format. W linii poleceń wpisujemy "format drive df0 : name pusty inhibit" (oczywiście bez cudzysłowów), gdzie "drive" wskazuje stację dysków, w której odbędzie się formatowanie (w naszym przypadku wewnętrzną stację oznaczoną jako DF0: ), "name" określa nazwę, która zostanie przypisana dyskietce, a "inhibit" uchroni nas przed irytującymi komunikatami po włożeniu dyskietki w nierozpoznawalnym przez system formacie. Program poprosi o dyskietkę, którą chcemy sformatować i naciśnięcie klawisza ENTER. Operacja trwa nie dłużej niż 2 minuty." . Problem w tym, że po wyjęciu systemu ze stacji, Amiga prosi o jego ponowne umieszczenie. Jak mam sformatować dyskietkę skoro system cały czas musi być w stacji ?

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2011 14:26:45

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2011 14:26:56

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2011 14:27:13
[#2] Re: ADF Sender Terminal

@Rafi2468, post #1

System musi wczytać komendę Format z dyskietki WB.
Zabezpiecz ją przed zapisem i wyjmij kiedy system poprosi o dyskietkę do sformatowania.

[#3] Re: ADF Sender Terminal

@Rafi2468, post #1

To troszkę żonglerka jest :)

Dla 100% bezpieczeństwa weź dyskietkę system zabezpiecz przed zapisem. W prawym górnym roku dyskietki jest taki cypelek, przesuń go tak aby okienko było otwarte. Wtedy masz pewność, że dyskietki system sobie nie skasujesz. W dyskietce do sformatowania oczywiście cypelek daj tak aby okienko było zasłonięte.

Powtórz operacje o których wspominałeś i postępuj zgodnie z komunikatami pojawiającymi się na ekranie. Jak Amiga prosi o dyskietkę system to ja włóż jak o czystą to ją zmień.

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: ADF Sender Terminal

@Rafi2468, post #1

format drive df0 :+ name pusty

znak + sluzy do oczekiwania na ENTER .. wkladasz dyskietke do sformatowania naciskasz ENTER

[#5] Re: ADF Sender Terminal

@Rafi2468, post #1

Można też rozważyć zakup zewnętrznej stacji dyskietek. Jest ona widziana w systemie jako DF1. I wtedy dyskietki Workbench nie musisz wyjmować.
Dodatkowym plusem jest mniejsza "żonglerka" dyskietkami przy giercowaniu.
Minusy: dodatkowy koszt (na szczęscie nie jest to fortuna) oraz kolejny "klamot" na biurku.
[#6] Re: ADF Sender Terminal

@stachu100, post #5

Robiłem tak jak mi radziliście i nic z tego nie wyszło. Wpisałem komendę, zabezpieczyłem dyskietkę od systemu, odbezpieczyłem dyskietkę do sformatowania, wcisnąłem ENTER i nic. Potem bawiłem się w wpisywanie "format", ale po tym Amiga prosiła o włożenie dyskietki z systemem. Zrobiłem nawet zdjęcie, które niestety nie jest najlepszej jakości:

Wiecie co robię źle ?

[#7] Re: ADF Sender Terminal

@Rafi2468, post #6

1. Uruchamiasz system

2. Uruchamiasz Shell

3. W Shellu wpisujesz:
Format DRIVE DF0[b]: NAME BezZnaczenia +[/b]

4. Wciskasz Enter ( Patrz obrazek )

5. Czekasz chwilę, aż napęd przestanie czytać dyskietkę systemową i wymieniasz ją na dyskietkę, którą chcesz sformatować

6. Czekasz chwilę i znów naciskasz enter

7. Jeszcze raz enter i czekasz, aż dyskietka zostanie sformatowana (lub nie - gdyby okazała się uszkodzona) ;)

8. I to na tyle. Dyskietka sformatowana...

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2011 18:03:17
[#8] Re: ADF Sender Terminal

@APC74, post #7

Dziękuję APC74 ;) Dyskietka sformatowana!

[#9] Re: ADF Sender Terminal

@Rafi2468, post #1

Tak zastanawiam sie, po co formatowac dyskietke, jesli nagrywanie adf odbywa sie po trackach a program odwoluje sie do trackdisk.device ?
[#10] Re: ADF Sender Terminal

@Norbert, post #9

juz ci mowie .. dyskietki padaja zazwyczja 78 - 79 track ..nagrywanie przez serial z weryfikacja to ok 8 min ...czekasz czekasz i na koncu zong ..lepiej miec pewna dyskietke milo sie zaskoczyc niz niemilo rozczarowac

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem