[#1] ADF pomocy
Wiem że pewnie 1 kom będzie na temat `korzystaj z wyszukiwarki` itd itp ale mimo to zaryzykuje :)
Mimo wielu starań ciągle nie udaje mi się zgrać ADFów z dysku (tj karty CF w amidze 600) na dyskietki.
Z wielką nadzieją liczę na to że znajdzie się jakaś dobra dusza i napisze krok po kroku jakiego programu użyć i w jaki sposób (możliwie łopatologicznie) aby nagrać te upragnione dyskietki.
ps W przypadku gdy temat okaże się problematyczny oczywiście zniknie.
pozdrawiam

[#2] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #1

korzystaj z wyszukiwarki ..temat srednio przewija sie 2 razy w tygodniu

przeczytaj jeszcze to

http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Przenoszenie.danych.3-2_16_1208.html

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2011 17:09:42
[#3] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #1

nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale jeśli już masz te ADF-y na karcie CF, którą widzi amiga, no to to jest banalne. Ściągasz program adf2disk, instalujesz na C: (jest dostępny w necie).

potem wystarczy tylko w cli wpisać adf2disk (będąc w katalogu, w którym znajduje się plik adf - tak będzie najprościej).
Aha, zanim naciśniesz enter, żeby zatwierdzić komendę - upewnij się czy w stacji jest właściwa dyskietka.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2011 20:44:12
[#4] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #1

[#5] Re: ADF pomocy

@helmut1, post #3

A no i właśnie tu się urywają moje poszukiwania na forach. Wszędzie jest napisane ściągasz adf2disk lub podobny program i po kłopocie. No i mam ten program w katalogu na karcie cf (ikonka z młotkiem) adf2disk oraz katalog s o ile dobrze pamiętam się pojawia i co dalej? instalacja mnie `okienkowemu` kojarzy się z 2klikiem a tu returncode20 (cokolwiek oznacza). Zastanawiam się czy dobrze przenoszę ten program na kartę przy pomocy WinUAE (opcja Add Directory or Archive). Zabrzmi trywialnie ale jak zainstalować program na c ?? Przypuszczam że rozwiązanie jest zaskakująco proste ale mnie się pomysły skończyły..
Z góry dziękuje za wszelakie sugestie :)
pozdro

[#6] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #5

Ja swego czasu używałem DImage - do ściągnięcia z aminet.net . Bez nalotu - bez kłopotu. Swoją drogą... mając kartę CF w amidze, nie lepiej używać WHDLoad?

[#7] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #5

Jesli pobrałeś z :
http://aminet.net/package/disk/misc/adf2disk11
to na PC rozpakowujesz archiwum LHA i plik adf2disk bez rozszerzenia przenosisz pod WUAE na kartę CF do katalogu c (jeśli jest ona u Ciebie montowana jako HDD na złączu IDE). Jeśli używasz jej jako CF0: wtedy w dowolne miejsce, a w Amidze kopiujesz ten plik do katalogu c.

Biegniesz do Amigi, montujesz kartę CF. Następnie z menu na górnej belce Workbench wybierasz execute command.
W nowym okienku wpisujesz newshell i zatwierdzasz.
Pojawia się okno shella, w którym wpisujesz polecenie:
adf2disk <ścieżka do pliku z adf> i naciskasz enter. Oczywiście najpierw do stacji dyskietek DF0: musisz włożyć odbezpieczoną dyskietkę. Po chwili otrzymasz komunikat Finished albo coś w tym stylu. Dyskietka powinna być nagrana.

Przykład:
adf2disk dh0:gra.adf [ENTER]

Program domyślnie zapisuje do stacji DF0: dlatego nie trzeba podawać napędu docelowego.

W Amidze instalacja często sprowadza się do banalnego skopiowania od jednego do kilku plików w odpowiednie miejsca.

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2011 00:51:48
[#8] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #5

jak zainstalować program na c?

No tak, windowsiane przyzwyczajenia...

C to katalog ("folder" ) umieszczony na partycji/dyskietce systemowej, w którym rezydują systemowe komendy/programy uruchamiane domyślnie z linii poleceń. Jeśli w shellu ("konsoli" ) wywołujesz nazwę jakiegoś polecenia/programu (np. dir, copy, format itp.) to system szuka go w pierwszej kolejności w tymże katalogu ("folderze" ).

Ogólnie to polecam odpowiedni wpis w FAQ

[#9] Re: ADF pomocy

@recedent, post #8

A jeśli masz te przyzwyczajenia z Windowsa to musisz pamiętać też o slashu i backslashu. Tylko zawsze nie wiem który to który :D W każdym bądź razie przy podawaniu ścieżki dostępu do pliku z rozszerzeniem .adf musisz stawiać znaczki odwrotne do windowsowych ;p Chyba dobrze to wytłumaczyłem.

Pozdrawiam!

[#10] Re: ADF pomocy

@Mayolika, post #9

slash - /
Często używany w Amidze

backslash -

dla "blaszanych" kolegów :D

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2011 14:19:05
[#11] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #5

Możesz też pobrać Image2Disk:

Image2Disk

Ma własne GUI i nie musisz wklepywać poleceń z klawiatury. Wybierasz napęd docelowy (w twoim przypadku DF0: ), plik adf i jazda.

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2011 17:43:53
[#12] Re: ADF pomocy

@Nightmare777, post #11

Jest także jeszcze inna metoda zapisu plików ADF na dyskietkach.
Jak już kiedyś tam pisałem, pliki ADF i SD (obrazy dyskietek SuperDuper'a, pod warunkiem że nie są kompresowane) są takie same.
Wystarczy zmienić w ADF'ach rozszerzenie na SD i z poziomu wspomnianego SuperDuper (RADupajka) można nagrywać dane na dyskietce.

Sprawdzone w praktyce.

[#13] Re: ADF pomocy

@LeszczAmiga, post #12

Ot i cała masa bezcennych informacji :)
Myślę że teraz już podołam..
Tak przy okazji podpięcie CDka do amigi faktycznie jest takie proste? Przenoszenie plików za pomocą płyty wydaje się być niezwykle kuszące :)
Pozdrawiam!

[#14] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #13

to zależy, co rozumiesz przez słowo "proste" - pojęcie względne...

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2011 21:41:24
[#15] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #13

owszem jest to stosunkowo proste, ale mi o wiele lepszym rozwiązaniem wydaje się karta sieciowa :D opis instalacji znajduje się również na ppa

[#16] Re: ADF pomocy

@Mir3k, post #15

E tam, sieciowka swoje kosztuje, a w PC kazdy ja ma i oprocz niej nagrywarke CD. CD w Amidze jest duzo rozsadniejszym rozwiazaniem o ile komus zalezy jedynie na przenoszeniu danych.

[#17] Re: ADF pomocy

@frywolny_marian, post #16

Sieciówka na PCMCIA kosztuje grosze a nagrywanie CD w celu przeniesienia kilku megabajtów ADFów nie jest rozwiązaniem najszybszym i najwygodniejszym.
Napęd CD sprawdza się w przypadku posiadania sporej kolekcji Amigowego softu na płytkach.

Pozdrawiam
[#18] Re: ADF pomocy

@RadoslawF, post #17

No tak karta sieciowa majątku nie kosztuje ale znowu u nowicjusza pojawia się masa pytań :)
czy każda sieciówka się nadaje? np:
http://allegro.pl/karta-sieciowa-ethernet-lan-rj45-na-pcmcia-lodz-fv-i1766714717.html

Do kart sieciowych dodawane są płytki ze sterownikami ale w ciemno przypuszczam że wśród wymienionych systemów operacyjnych WB raczej nie będzie :)

Musze się rozejrzeć w temacie :)
pozdrawiam

[#19] Re: ADF pomocy

@zzaappoo, post #18

Nadają się 16-bitowe karty obsługiwane przez sterownik
cnet.device http://aminet.net/package/driver/net/cnetdevice
3c589.device http://aminet.net/package/driver/net/3c589

Czyli taka karta jak podałeś się nie nadaje (w ogóle, to temat poruszany był przynajmniej 100 razy na forum).

[#20] Re: ADF pomocy

@strim, post #19

Do bezprzewodowych ma jeszcze prism2.lha w driver/net, też na aminecie.

Pozdrawiam
[#21] Re: ADF pomocy

@Mordimer, post #7

proste, proste....

...ale dlaczego u mnie na CDTV kiedy chce zrzucić na dyskietkę tym sposobem "obraz" adf to kompletnie nic sie nie dzieje ? :/
[#22] Re: ADF pomocy

@ExciterELB, post #21

Co to znaczy "kompletnie nic się nie dzieje"?

Wkładasz odbezpieczoną dyskietkę do stacji, uruchamiasz shella, wpisujesz
adf2disk twardziel:katalog/plik.adf
i nic się nie dzieje? Komputer nie informuje Cię ani o tym, że nie masz programu adf2disk, ani że nie może znaleźć pliku, ani że właśnie go nagrywa? Bardzo bardzo dziwne.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2012 23:08:47 przez recedent
[#23] Re: ADF pomocy

@ExciterELB, post #21

Co dokladnie piszesz w CLI ?
[#24] Re: ADF pomocy

@ExciterELB, post #21

Nie chcę być złośliwy, ale zgadzam się z recedentem. Coś się dziać musi. Chociaż drobny komunikat o braku możliwości zlokalizowania programu lub pliku adf.
Po wpisaniu komendy w shellu, niezbędne jest jej zatwierdzenie (enter). Zakładam, że to robisz. Jeśli coś źle wpiszesz Amiga wywali błąd. Przynajmniej tyle.
To o czym piszesz jest co najmniej dziwne.
[#25] Re: ADF pomocy

@Mordimer, post #24

tak jak napisałem.... kompletnie nic się nie dzieje...

wpisuje cd0:games/adf2disk cd0:ścieżka/do/gry [ENTER]
a jak jestem w katalogu z grami to po prostu adf2disk nazwapliku.adf [ENTER]

i wskakuje mi kolejna linia w CLI do wydania polecenia... stacja ni nie dygnie, żadnego komunikatu o błędzie.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2012 15:33:11 przez ExciterELB
[#26] Re: ADF pomocy

@ExciterELB, post #25

Ja już chyba wiem o co chodzi:

Requirements:
-------------
Kickstart 2.0 or greater
[#27] Re: ADF pomocy

@recedent, post #26

Niech użyje tego Tsgui
Runs on all Kickstart and Workbench versions from 1.2 to 4.0.
[#28] Re: ADF pomocy

@recedent, post #26

i to by wiele tłumaczyło..... a tak coś mnie kusiło żeby sprawdzić wymagania KS, a mimo to olałem...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem