[#1] Raytracer na PPC?
Mam pytanko (moze ktos odpowie) dotyczace raytracingu na klasycznej ami z ppc. Chodzi o to czy jakis ciekawy tracer "wylazl" na ppc ale dziala bez gfx'a (procz Kray'a)?
[#2] Re: Raytracer na PPC?

@Lokaty, post #1

A znasz jakiś nowy co działa na gfx? Bawiłem się Krayem, ale włączenie fotonów w źródle światła pożera kilkadziesiąt mb ramu (nie wiem ile, bo mi brakło), brak zaimplementowanych wszystkich funkcji programu w wersji PPC, brak opisu komend. Składnia jest do wszystkich, ale nie wiadomo co do czego! Składnia jest zawarta w wersji na peceta Amigowiec musi dodatkowo ściągać wersję pecetową. Może opis komend jest w wersji na BeOSa? Nie sprawdzałem. Ja używam starego poczciwego LW (68k ofcoz) Bawiłem się też Tornado, ale nie na nowszych wersjach (tylko 2.0 lub 2.1 nie pamiętam). Edycja obiektów gorsza niż w LW, ale lepsza niż w Realu 3 (IMHO Real jest najbardziej zakręcony ze wszystkich tracerów).
[#3] Re: Raytracer na PPC?

@Prince, post #2

A mi np. się elegancko budowało obiekty w Realu. Dzieki niemu nie miałem problemów na studiach z Ideasem.
[#4] Re: Raytracer na PPC?

@Lokaty, post #1

Polecam Tornado 3D v 2.1 , wersja 3.0 wymaga karty gfx.Jesli szprechasz po germansku to obadaj Reflections PPC lub Monzoom (czy jakos tak...)
[#5] Re: Raytracer na PPC?

@waldiamiga, post #4

Z checia! Jednak skad go wystukac? :S
[#6] Re: Raytracer na PPC?

@kmilota, post #3

Ja ostatnim realem jakim sie zajolem to byl V1.4
[#7] Re: Raytracer na PPC?

@waldiamiga, post #4

Masz Tornado 3? Yyyy, chętnie bym go przetestował... Help me please!!
[#8] Re: Raytracer na PPC?

@Prince, post #7

Ja mam chcesz? Z tym ze bedziesz musial poczekac troche bo mam go na chacie, jak zapewne mozesz sie domyslec jestem na kafeji wiec do konca tygodnia podesle (daj majl)
[#9] Re: Raytracer na PPC?

@waldiamiga, post #4

A ja jestem chetny na tego Tornado v2.1 wiec chetnie kupie jesli chcialbys sprzedac a bozia Ci to w dzieciach wynagrodzi!

[#10] Re: Raytracer na PPC?

@Lokaty, post #9

Hmm...pliczek wazy 21 mb( spakowany LZX) wiec srednio Ci sie zmiesci do skrzynki..... :(
[#11] Re: Raytracer na PPC?

@Lokaty, post #9

PrinceAmy@poczta.onet.pl Czekam na maila, na pewno odpiszę i podam adresik domowy, tudzież telefonik. :P
[#12] Re: Raytracer na PPC?

@Prince, post #2

No niestety do zabawy w rendering ram jest potrzebny. W Kray'u jesli mialem wybierac czy ram czy szybkosc wybieralem szybkosc. W wersji PPC jest wszystko to samo co w kazdej innej na kazda platforme. Brak opisu komend to fakt. Nie bardzo jest czas samamu oprocz programu napisac jeszcze dobra dokumentacje. Pozatym i tak pewnie bez GUI niewiele osob zerknelo by do niej. Lepiej ten czas wykorzystac na import jakiegos znanego formatu 3d. Obecnie na stronie Kray'a dla kazdej platformy sa 2 pliki. Jeden to archiwum z binarka na dany sprzet, a drugie to archiwum wspolne dla wszystkich platform (Vxx_All_platforms.zip) ze skromnym opisem i przekladami.
[#13] Re: Raytracer na PPC?

@Grzesiek, post #12

Gratuluję tak świetnego programu, ale myślę, że przyjmiesz tę konstruktywną krytykę: chcę się "pobawić" tym softem, ale g.... mogę bo nie wiadomo jak! Jedyna możliwość, to podglądanie składni gotowych scen.
Brak GUI właśnie mnie zmusza do zaglądania w dokumentację. Póki co, robię sobie opis w AmigaGuide (i po polsku :) ). Chętnie pomogę w tworzeniu dokumentacji. Brak GUI nie doskwiera tak bardzo. Nie próbowałem, ale GoldED chyba by sobie świetnie poradził w pisaniu skryptów (scen) do KRAYa.
[#14] Re: Raytracer na PPC?

@Prince, post #13

Dzieki za gratulacji i za krytyke też. Niestety sama wiedza na temat tego czego brakuje jeszcze nie rozwiązuje problemu. Wsparcie przy dokumentacji, świetnie! W razie problemów mailuj do mnie. Jak znasz niemiecki to tu: http://mrustler.bei.t-online.de/krayintro.html jest kilka informacji. http://fenix.artur.info/kray/index.php?act=lessons - tu tez jest nieco ale po angielsku w wersji offline http://fenix.artur.info/kray/releases/Lessons_offline.zip i cześć po polsku http://fenix.artur.info/kray/releases/Lessons_offline_PL.zip.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem