kategoria: A500
[#31] Re: Zorro w Amidze 500

@nikodem, post #30

A ja zadam głupie pytanie, ale takiej bardziej z sensem.

A czy nie prościej zrobić by płytę główną, bądź kilka płyt głównych od Amigi 2000 i poprzekładać scalaki, te które można, a resztę dokupić, jak jest to możliwe ?
Była by Amiga 2000 z prawdziwego zdarzenia i w pełni działające sloty zorro. Skoro ktoś tu na forum ma zamiar projektować i robić płytkę drukowaną do tych slotów ZORRO, które nie koniecznie by potem działały to jak piszę zrobić A2000 ?
[#32] Re: Zorro w Amidze 500

@gilban, post #31

[#33] Re: Zorro w Amidze 500

@gilban, post #31

To oczywiście najprostsze rozwiązanie patrząc z punktu widzenia praktycznego. A może po prostu kupić A2000, będzie jeszcze prościej... niestety nie interesuje mnie to.

Jak już ktoś napisał na tym forum - w Amidze interesuje mnie bardziej grzebanie niż używanie ;).
[#34] Re: Zorro w Amidze 500

@nikodem, post #33

Ja myślę, że skoro nikt do tej pory nie zrobił do A 500 w pełni działających slotów zorro II (takich umożliwiających włożenie kilku kart, to oznacza to że ta szyna znajdująca się z lewego boku A500 nie jest kompletna. Brakuje kilku/kilkunastu sygnałów. Zobacz jakie problemy były przy slotach zorro II do A1200 - z niektórymi płytami działały, z innymi nie działały. Do tego aby odpalić zorro III potrzebna była karta procesorowa od A3000/A4000 i też chyba to było kulawe.

Dlatego zadałem taką propozycję. A zrobić A2000 od zera to raczej proste nie jest. Mógłbyś ją jeszcze zmodyfikować robiąc z niej A2000+, pozwalającą na obsługę 2 MB chip tak jak to jest w Amidze 500+/A600.
[#35] Re: Zorro w Amidze 500

@gilban, post #34

Eh... może kiedyś w takim razie ;). Póki co mam jeszcze kilka innych rzeczy które chciałbym mieć w swojej A500 - napęd CD na SCSI, napęd ZIP etc., ale do tego jest pełna dokumentacja i software.
[#36] Re: Zorro w Amidze 500

@gilban, post #34

Myślę, że te sloty podane w poście #23 - http://www.webalice.it/gratteri/a500pro.html , to może działać w 100% na A500 z kilkoma kartami.
Nie znalazłem do tego cuda schematu, ale z tego co widzę, to chyba zastosowano tam Bustera z jakiejś większej amigi może z A1000.
Myślę, że cały pic polega na tym, że Micronik w swoich slotach, nie stosował bustera, tylko sam go tworzył z nie najlepszym skutkiem.
[#37] Re: Zorro w Amidze 500

@nikodem, post #35

Więc tym bardziej proponuję, abyś kupił sobie tamtą padniętą A2000 i ją naprawił - zapewne trochę to potrwa i nerwów napsuje, a takie dziudźganie w A500 to chyba jest bez sensu. Miałem kiedyś Pierwszą Amigę 500 do tego dokupiłem Elsatu MegaRamHD, potem dokupiłem A570.

1. Zrobił się z tego straszny potwór (długi jamnik)
2. Aby działało A570 - w MegaRamHD musiałem wyłączać pamięć Fast i to było wówczas bez sensu. Dlatego to wszystko sprzedałem (miałem już dosyć) i kupiłem A1200, która wiele spraw wtedy rozwiązała. Także polecam tę sprawę przemyśleć.
[#38] Re: Zorro w Amidze 500

@nikodem, post #35

Możesz podłączyć do A500 ZIPa przez port równoległy.
Prędkość transferu nie jest imponujaca, ale ważne że działa.
Popatrz na aminet - ppazip
[#39] Re: Zorro w Amidze 500

@Norbert, post #38

Wiem :D
[#40] Re: Zorro w Amidze 500

@nikodem, post #39

Czy na tej karcie nie ma przypadkiem, oprócz przekaźników także dwóch slotów zorro:

http://www.ebay.de/itm/Relaiskarte-Amiga-500-Zubehor-/200707759562?pt=Klassische_Computer&hash=item2ebb1d5dca

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2012 10:46:03 przez nikodem
[#41] Re: Zorro w Amidze 500

@Skiba, post #4

A2k kosztuje tyle co na logo czyli z 2 tysiączki - przynajmniej taka w możliwym stanie. Kartę pod zorro można by było przy kilku próbach błędu sklecić za 25% ceny. Poza tym A2k oprócz możliwości podpięcia kard pod Zorro nie oferuje niczego ponad to.
[#42] Re: Zorro w Amidze 500

@rick1982, post #41

2000? To albo Rubli albo z sześćdziesiątką na pokładzie...
[#43] Re: Zorro w Amidze 500

@LeszczAmiga, post #16

Ok ale jest tam jakiś scalak tylko jaki? I jeśli jest to coś z wgranym softem to jednym słowem kupa:(
[#44] Re: Zorro w Amidze 500

@_arti, post #42

Ok racja, chociaż w tej przydałyby się lepsze sanki pod stację z lewej strony
http://allegro.pl/commodore-amiga-2000-i2388314435.html
[#45] Re: Zorro w Amidze 500

@rick1982, post #44

widać na zdjęciu, że bateria wylana w tej A2000.......
za 2x więcej proponuję moją A1500 - czyli to samo co A2000 z inną naklejką ;)
stan nówka - bateria usunięta ZANIM wylała. W sumie nie wylała i mam ta baterię luzem. Ale usunąłem na wszelki wypadek.
Rodzynek przez duże R.
:) :D
[#46] Re: Zorro w Amidze 500

@highend, post #45

za 2x więcej proponuję moją A1500 - czyli to samo co ..

ale jak widac po akcji A3000 super stan - chetnych brak
[#47] Re: Zorro w Amidze 500

@HOŁDYS, post #46

za dwa razy więcej czyli za ile, za 800 stów ?
[#48] Re: Zorro w Amidze 500

@rick1982, post #47

To ja dołączam się do licytacji i proponuję A2000 sprawną, z wymienionymi podstawkami i zneutralizowaną baterią za 250pln ;-p Płyta w wersji 6.ileś (6.3 albo 6.5).
[#49] Re: Zorro w Amidze 500

@KrisbA, post #1

Odkopuje wątek.

Jako że moja a2k umarła śmiercią tragiczną i jej płyta główna to już totalny złom, postanowiłem spożytkować to co z niej zostało i zrobić sobie slot zorro II do a500 w celu podłączenia kontrolera scsi.

Z martwej płyty pozyskałem slot cpu (idealnie pasuje na złącze expansion) i slot zorro2.
Pinout obu złączy i sposób ich połączenia znalazłem na stronie http://digilander.libero.it/PeterGabriel/zorro2slot.html

W wątku na amibay przedstawiony jest adapter z układem scalonym SN74LS86AN i tu pojawia się pytanie bo nigdzie nie ma schematu tej przejściówki: jak ten układ jest podłączony?

Na zdjęciach widać, że ze ścieżki idą pod układem i tej części nie potrafię rozgryźć. jak to podłączyć?
[#50] Re: Zorro w Amidze 500

@binmoder, post #49

ważna jest też druga fotka od strony druku pod układem można z tego zrobić schemat i dalej odtworzyć płytkę, miałem to robić ale obecnie utknęło to w martwym punkcie, chętnie jednak podjąłbym temat wspólnie. Przydało by się takie przejście do mojej 500 ale jakoś kasy żal żeby to kupić wolałbym zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2013 20:27:18 przez KrisbA
[#51] Re: Zorro w Amidze 500

@binmoder, post #49

Może napisz do autora i zapytaj?

Benedykt Dziubałtowski
[#52] Re: Zorro w Amidze 500

@Benedykt Dziubałtowski, post #51

Musiał bym specjalnie zakładać konto na amibay, poza tym autor handluje tymi adapterami, więc wątpię żeby był tak miły i podzielił się schematem. Niemniej mam zamiar napisać do posiadacza adaptera przedstawionego na zdjęciach i poprosić o sprawdzenie połączeń na pcb. Może akurat będzie tak miły i podzieli się tą informacją.

Wracając do tematu
Z wątku na amibay wyczytałem że kontrolery dysków ( w moim przypadku ALF3 czyli okrojony z ramu oktagon) działają z tym adapterem i to jest główna motywacja dla podjętych przeze mnie działań. Wpierwszej kolejności mam zamiar sprawdzić w działaniu przelotkę bez tego scalaka. Mam szczerą nadzieje że zadziała.
[#53] Re: Zorro w Amidze 500

@binmoder, post #52

Jak wielokrotnie pisałem w tym wątku - A500 ma na złączu expansion komplet sygnałów wystarczających do podpięcia jednej karty ZorroII: graficznej, albo kontrolera HDD. Cały opis tu: http://aminet.net/docs/hard/AddZorro2slot.lha
[#54] Re: Zorro w Amidze 500

@wali7, post #53

Sam 7486 to cztery bramki EXOR, nic magicznego. On rzeczywiście podnosi kompatybilność złącza z różnymi kartami, autor rozwiązania z Aminetu skupił się na podpięciu PicassoII, bo turbo do A500 (z HDD) już ma.
Od strony elementów podłączone są tylko linie do masy i przelotka do jednej linii na dole, wszystkie ważne połączenia idą dołem, lub pod 7486. Sporo można rozrysować na podstawie zdjęć, to czego nie widać ( w praktyce to mogą być najwyżej 3-4 niezależne linie łączące te cztery exory. Widzimy, że do 7486 autor podłączył tylko sygnały 7 MHz i DOE. BUSRST idzie sobie bezpośrednio do złącza. Reszta sygnałów nie wykorzystana, albo to GND.
Widzimy że do pinu 14 7486 mamy podpięte jego zasilanie, więc raczej ta ścieżka kończy się tam (bo nie ma sensu podpięcie bezpośrednio jakiegoś sygnału do VCC, chyba że przez rezystor pullup - ale takiego tam nie ma). Nie widzimy podłączeń pinów 3, 4, 5, 8 i 9 - to jest wyjście jednej bramki, dwa wejścia drugiej i jedno wyjście oraz wejście trzeciej, reszta jest podpięta i raczej nie kryje tajemnic.

Oczywiście obmierzenie miernikiem połączeń (i zrobienie fotki od góry z drugiej strony) układu 74 na pewno rozwiązałoby problem od ręki. Ale o ileż mniejsza satysfakcja ;)
A tak się zastanawiam, czy nie warto byłoby spróbować dorobić to co brakuje A500 do A2000. Tylko bustera trzeba kupić. Schematy w końcu są dostępne.
Akurat mnie w temacie pięćsetki najbardziej interesuje sprawa GBA1000. Tam jest właściwie wszystko, czego brakuje starej poczciwej pięćsetce :)

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2013 10:44:45 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem