[#1] Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?
Witam,

Niedawno byl poruszany temat wieszania sie SetPatcha podczas wykonywania sekwencji startowej. Mam podobny problem, tyle, ze dotyczy on polecenia Version. Startup-sequence wiesza sie za kazdym razem na tym poleceniu. Pokazuje sie okienko z numerem bledu: Version $80000000B i przyciskami Suspend i Reboot.

Co ciekawe ten sam rozkaz znajduje sie w user-startup i tam juz sie nie wiesza. Na razie go po prostu zaremowalem, ale to nie wszystko. Oprucz version, czasami, wiesza sie jakis inny rozkaz z sekwencji startowej, np. IPrefs lub ten drugi version.

Kiedy juz komp wystartuje, probowalem wpisywac w Shellu Version i tam tez sie wiesza z tym samym objawem, ale zwykle nie za pierwszym razem. Trzeba Version kilka razy wykonac by sie zawiesil.

Zauwazylem, ze jesli w Blizkicku dam doatkowo oprocz modulu BPPCFix modul BPPCFix040, to Version przestaje sie wieszac, nawet na poczatku s-s, ale za to wiesza sie za kazdym razem IPrefs.

O czym moze swiadczyc takie zachowanie sie Amigi? Czy to znaczy, ze jest cos nie tak ze sprzetem? Czy raczej cos nie tak z oprogramowaniem? Moze PowerUP walczy z WOS-em? A moze OS3.1 na moj config, to nie jest dobry pomysl?

Posiadam zainstalowany OS 3.1, Kickstart 3.1, A1200, fast-ata, BPPC 225MHz/040/40MHz.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@rjack1, post #1

Sprawdzałeś czy nie ma jakiegoś wirusa?
[#3] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@mailman, post #2

Witam,

Nie sprawdziłem. Jaki program antywirusowy mi polecisz? Nie jestem zorientowany w temacie.

Pozdrawiam
Robert
[#4] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@rjack1, post #3

Chociażby VirusZ III i xvs.library. Ostatnio na Aminet świeży wrzut był.
[#5] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@mailman, post #4

Oki. Sprawdze.

[#6] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@rjack1, post #1

Co do IPrefs...zawieszal sie u mnie (nie
wiedziec czemu), kiedy mialem ustawione zbyt duze PIO. Sprobuj ustawic PIO=0 dla sprawdzenia.
Aha, tak bylo na OS 3.1, teraz mam OS 3.9
(WB v.45.3 kickstart v.45.2) i dysk chodzi na PIO=5.
Nizej piszesz, ze wpisujac BPPCFix040 nie wiesza sie Version.Tej laty uzywa sie jesli chce sie kozystac z dobrodziejstw MMULibsow,
nie wpisuj tego, ale wywal 68040.libary.

[#7] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@rjack1, post #1

Stos. Zainstaluj sobie stackattack, albo na samym początku sekwencji startowej daj stack 32768, czy coś w ten deseń.
[#8] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@mailman, post #4

mailman napisał(a):

> Chociażby VirusZ III i xvs.library. Ostatnio na Aminet świeży
> wrzut był.

Witam,

Uruchomiłem VirusZ III z najnowszą xvs.library i ku mojemu zaskoczeniu wykrył wirusa:
HappyNewYear 96
W spisie wirusów programu VirusZ III widnieje on jako wirus doklejający się do plików. Niestety VirusZ III nie potrafi usunąć tego wirusa z mojego twardego dysku, tzn. niby przeprowadza dezynfekcję, ale po ponownym włączeniu komputera wirus na nowa zaraża pliki.

Okazało się, że ten wirus siedział także na mojej dyskietce startowo-ratunkowej, z której instaluję AmigaOS. Z dyskietki wirus został usunięty, mam nadzieję, bo VirusZ III nie wykrywa tam wirusa.

Zauważyłem, że wszystkie pliki które są uruchamiane podczas startu Amigi są przez HappyNewYear 96 zarażane.

VirusZ III stwierdził także, że bootblock dyskietki tej startowej był niestandardowy, więc nagrałem nowy bootblock. W takim razie może ten wirus siedzi w bootbloku dysku twardego i przez to zaraża komputer od nowa, po dezynfekcji przeprowadzonej przez VirusZ III.

Może jest jakiś sposób na usunięcie robala bez formatowania dysku?

[#9] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@rjack1, post #8

Poszukaj w internecie programiku no_happy. Jak nie znajdziesz, to zagadaj mailem, albo zostaw wiadomość na GG.
[#10] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@MiniQ, post #9

Witam,

Znalazłem go na Aminecie w archiwum KillHappy go. Thanks.

[#11] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@ako, post #6

ako napisał(a):

> Co do IPrefs...zawieszal sie u mnie (nie
> wiedziec czemu), kiedy mialem ustawione zbyt duze PIO. Sprobuj
> ustawic PIO=0 dla sprawdzenia.

Okazało się, że to wirus "Happy New Year 96" popoduje wieszanie się programów z sekwencji startowej i nie tylko.

> Version.Tej laty uzywa sie jesli chce sie kozystac z
> dobrodziejstw MMULibsow,
> nie wpisuj tego, ale wywal 68040.libary.

Nie wiedziałem tego, ale 68040.libary nie mam w LIBS:

[#12] Re: Zwis Version w s-s. Winny hard czy soft?

@rjack1, post #11

VirusZ powinien sobie poradzić z usunięciem. Jeżeli nie daje rady to znaczy, że masz zainfekowanych więcej plików (a może i nawet już sam plik z VirusZ się zdążył zarazić). Proponuję zapuścić VirusZ na wszystkie partycje dysku (a co za tym idzie na wszystkie pliki na twardym dysku). Przyda się też to zrobić na wszystkie dyskietki, których używasz. Sprawdź też na płytach, które wypaliłeś, a których zdaża Ci się używać. Przy każdorazowej informacji o wirusie VirusZ pyta czy ma usunąć wirusa. Po odpowiedzi twierdzącej za każdym razem powinien go usunąć, lecz może się jednak zdażyć, że program usunie go źle lub wirus dołączył się dwa razy i mogą być problemy z odzyskaniem pliku. Wtedy będzie trzeba go sobie skądś zdobyć i skasować ten zainfekowany. Coś mi się zdaje, że czeka Cię sporo pracy...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem