[#1] OS 3.9 czy warto ?? na AGA ??
Jak w tytule, mam okazję nabyć angielską wersję AmigaOS 3.9 (z polskim locale chyba nie będzie problemu ?) i nie wiem czy się to kalkuluje...
Nie chodzi o pieniądze, ale o poświęcony czas na zabawę.
Mam parę pytań :
1. Czy można zainstalować 3.9 bez potrzeby instalacji 3.1 (jakaś dyskietka startowa ?)
2. Czy stracę na szybkości działania systemu ?
3. Czy mój konfig w ogóle pociągnie 3.9 ?
Konfig w sygnaturce... Śpioch

[#2] Re: OS 3.9 czy warto ?? na AGA ??

@Wojox, post #1

Pociągnąć, pociągnie ale ja bym na takim sprzęcie został przy 3.1 Bawiłem się os 3.9 zarówno na aga jak i na gfx.

Jedyny sens to jeśli masz monitor multisynhroniczny albo scandubler. Ale przygotuj się na wieczne braki w pamięci CHIP.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: OS 3.9 czy warto ?? na AGA ??

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Pociągnąć, pociągnie ale ja bym na takim sprzęcie został przy 3.1 Bawiłem się os 3.9 zarówno na aga jak i na gfx.

Jedyny sens to jeśli masz monitor multisynhroniczny albo scandubler. Ale przygotuj się na wieczne braki w pamięci CHIP.

Potwierdzam.
030 pod względem prędkości wystarczy ale WB3,9 jak i 3,5 wizualnie dobrze się prezentują dopiero na monitorach z kwadratowym pikselem czyli minimum 640x480, 640x512 oraz większych uzyskiwanych na kartach graficznych.

A że Amiga to nie Windows łatwo możesz to sprawdzić osobiście.
Przekopiuj zawartość partycji systemowej do jakiegoś katalogu na innej partycji a potem sobie zainstaluj nowszy WB.
Jak się nie spodoba to wystartujesz z dyskietki, kasujesz zawartość partycji i kopiujesz na jej miejsce stary system.

Pozdrawiam
[#4] Re: OS 3.9 czy warto ?? na AGA ??

@Wojox, post #1

Faktycznie 3.9 zaczyna dobrze się czuć na 040,bo on wtedy pomaga AGA-cie na karcie gfx już jest fajnie.Rzeczywiście chip,to bolączka,ale są na to sposoby,jak choćby FBlit,a nawet w 3.9 jest na to parę kruczków.Co do instalacji wystarczy,że odpalisz czytnik CD,albo zgrasz sobie na CF,albo twardego zawartość płytki,ale widzę,że masz czytnik.

[#5] Re: OS 3.9 czy warto ?? na AGA ??

@Grisza, post #4

Mam system 3.9 na 4000 030 , AGAta skonfigurowana na Multiscan 640-480
system lata jak szalony postawilem na CF kingstona nie mam fblita nie wgrywam zadnych łatek i obsluga OS39 jest przyjemniejsza anizeli windows 98 na pentium 100 :) FASTU mam tyle ile pozwala plyta amigi 4000 maks 16 mb dostep 60ns

z Pecetow przywyczajony jestem raczej do obslugi MAC OS i WINDOWS na bardzo szybkich kompach takze jak by mnie meczyla zabawa w 3.9 z powodu wolnego dzialania wrocil bym odrazu na 3.1 ale tak nie jest system biega jak szalony
zaznacze ze plyta amigi byla ostatnio odswiezana przez kolege z PPA wszystkie nowe kondy na karcie procesorowej i plycie głownej tantalowe
amiga od tego czasu jest bardzo stabilna i zdaje mi sie przybrala na szybkosci

[#6] Re: OS 3.9 czy warto ?? na AGA ??

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Po to ma Fast, aby oszczędzać Chip. U mnie po starcie systemu 640x512 Hi-res No Flicker w 64 kolorach, CGX-AGA, czcionkach TTF, kolorowej tapecie, Birdie, Titleshadow i może jeszcze jakichś pierdółkach, mam do dyspozycji ponad 1800 kB Chip.
Fakt, że mam proc 040 i scandoubler, ale one nie wpływają na ilość wolnej pamięci Chip.

System chodzi przyzwoicie. Nie wiem jak będzie na 030, ale jedyny sposób, to spróbować samemu, jak radzi RadoslawF. Każdy ma subiektywne odczucia w ocenie wyglądu i szybkości działania systemu.
To nie winda i kopia systemu jest bardzo prostą sprawą. Sam tak oceniałem OS3.9. Pytanie czego Ty oczekujesz, i tylko Ty możesz sobie na to pytanie odpowiedzieć.

Co do braków Chip, to jest to odwieczny problem Amigi. Nawet na WB3.1 przy odpalonym np. DeluxPaint może braknąć tej pamięci i nie pomoże nawet opcja wyłączenia WB. Tak już jest i trzeba z tym umieć żyć. Nie wszystkie programy można zmusić do używania Fastu, niestety. OS3.9 czy OS3.1, problem zawsze pozostanie.

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2011 21:39:08
[#7] Re: OS 3.9 czy warto ?? na AGA ??

@Wojox, post #1

FBlit i wszystko śmiga.

Załatany WB3.1 z NewIcons, gadżetami z MCP lub VisualPrefsem itd. prędkościowo nie różni się od 3.9.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem