[#1] Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.
Poniżej link do filmu przedstawiającego zachowanie mojego monitora. Może ktoś z Was będzie wiedział co go boli i jak go uleczyć. Nie jestem diagnostykiem w elektronice ale lutownicy się nie boję.

http://www.youtube.com/watch?v=qIpb-yovYHg

Dodam, że tego rodzaju zachowanie nie jest systematyczne. Czasem monitor odpala normalnie, czasem tak jak na filmie a i też podczas pracy zdarza mu się "zwiesić" do przedstawionej postaci. Obecnie odpalony i od godziny nawet się nie zająknął. I jeszcze jedno, przy dłuższej "zawisce" gaśnie, dioda sygnalizująca włączenie zasilania mruga a z środka słychać synchroniczne z diodą cykanie.
Ma ktoś z Kolegów elektroników jakiś pomysł co mu przeszczepić? :)

[#2] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #1

Najprawdopodobniej zimny lut (ew jakiś element ma w środku przerwę) w zasilaczu lub w układzie odchylania poziomego.

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2011 19:44:46
[#3] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #1

przygotuj się na najgorsze, u mnie po reanimacji monitor padł poł roku później.

[#4] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@bacus10, post #3

Najprawdopodobniej zimny lut (ew jakiś element ma w środku przerwę) w zasilaczu lub w układzie odchylania poziomego

I tu kolega się myli :) objaw wskazuję na uszkodzenie w układzie odchylania pionowego.
Do sprawdzenia układ odchylania pionowego (TDA2653A) oznaczenie na płycie IC302, oraz inne elementy w jego okolicy.
Należy tez sprawdzić połączenie cewek odchylania które znajdują się na szyjce kineskopu (może nie łączyć przewód lub może tak jak już wcześniej kolega wspomniał występować zimy lut.

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2011 21:17:52
[#5] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@pascal, post #4

Możliwe.
Aczkolwiek sądząc po wymiarach i jasności "poziomej kreski" to napięcie anodowe na kineskopie (i tym samym długość kreski) jest zbyt niskie.
[#6] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@pascal, post #4

Dziękuję wszystkim za odzew.
Powiedzcie proszę zatem czy jest to naprawialne i czy części są do kupienia w pierwszym lepszym elektroniku czy też trzeba je wygrzebywać archeologicznie? :)

[#7] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #6

Wszystko jest naprawialne, kwestą jest tylko koszt tej naprawy. ;)
Zdecydowana większość komponentów jest do kupienia. Niestety jest kilka których nigdzie nie kupisz; np. kineskop.
[#8] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #6

Jak najbardziej można to naprawić części też można bez problemu kupić jak nie w najbliższym sklepie to przez Internet.
Na początek sprawdź zimne luty przy układzie oraz przy cewkach.
I jeszcze jedno pamiętaj że w taki monitorze występuje wysokie napięcie które może bardzo ładnie popieścić a nawet zabić.
Ps. zaraz po odłączeniu monitora od sieci nadal na płycie występuje wysokie napięcie, tak więc rób wszystko z głową.

[#9] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@stachu100, post #7

Kineskop na całe szczęście świeci super czego nie można powiedzieć o monitorach CRT dedykowanych do PC z trochę późniejszego okresu. Dla przykładu moja wysłużona 15" Belinea z 1998r. zgubiła ostrość i obraz jest jak z Amigi pod modulatorem na zwykłym TV.
Ale wracając do tematu.
Koszt naprawy.... jakiego rzędu może to być wielkość, 100zł?
Myślę, że ze względów kolekcjonerskich warto naprawić. Chyba, że ktoś ma na zbyciu sprawny 1084S w dobrej cenie to chętnie odkupię ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2011 21:32:56
[#10] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@pascal, post #8

I jeszcze jedno pamiętaj że w taki monitorze występuje wysokie napięcie które może bardzo ładnie popieścić a nawet zabić.

Wiem, cewki wysokiego napięcia. Z tym zabijaniem to spokojnie, nie napięcie zabija a natężenie prądu ;)

[#11] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #9

Jak umiesz posługiwać się lutownicą ew. masz znajomego "magika" to koszt naprawy 0PLN.
[#12] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #10

Koszt naprawy.... jakiego rzędu może to być wielkość, 100zł?

Co do kosztu naprawy to już kwestia tego czy sam będziesz próbował to naprawić czy oddasz monitor do serwisu.
Jak będziesz sam to naprawiał to myślę że raczej nie przekroczysz kwoty 20zł za części o ile będą w ogóle wymagane.
A jak serwis to już trzeba się dowiadywać w danym punkcie bo co punkt napraw to inna cena.

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2011 21:59:38
[#13] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #10

Z tym zabijaniem to spokojnie, nie napięcie zabija a natężenie prądu

Ale pioruny też zbijają. Jak to mówią koledzy z onetu - podłącz się do kaloryfera. :)
[#14] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@pascal, post #12

Powiedz skąd jesteś, na pewno ktoś w pobliżu zajmie się ratowaniem Twojego monitora. Obraz który pokazałeś nie starcza żeby postawić diagnozę na 100%. Widać, że jest problem z odchylaniem, ale nie koniecznie musi to być układ odchylania, bo może sam układ dostaje za niskie zasilanie itp. W każdym razie części do tych monitorów są tanie i dostępne.

[#15] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Andrzej Drozd, post #13

Dobrze ale wyładowanie atmosferyczne ma od 30kA do 150kA, o takim prądzie chyba nie możemy mówić w przypadku przetworzonego napięcia 230V. Nie no, nie róbmy teraz wykładów z elektryki ;)

[#16] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Esio, post #14

Esio, Łódź się kłania. Jak jest jakiś "magik" z Łodzi to ja chętnie podjadę z monitorem.

[#17] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #16

Łódź? mono (sialalala, małpka i inne takie) amiga [kropka] com [druga kropka] pl

[#18] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@_arti, post #17

o a co to za magik od 1084?
Bo ja też jestem z Łodzi i w moim 1084 też kiedyś coś strzeliło, pokazał się dym, a że jako tako obycia z prądem nie mam, odłączyłem i stoi na szafce do tej pory. A teraz kiedy mam troszkę więcej czasu na amigowanie, okazuję się, że przydałby się jakiś normalny monitor do niej.

btw. Arti, nie wiem czy wcześniej widziałeś, ale jak chcesz ten klawisz f8 to daj znać na priv OK

[#19] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@pascal, post #12

Ja odałam do serwisu koszt 30zł, ale monitor pociągnął tylko pół roku, teraz jego części posłużyły do odratowania drugiego :D

[#20] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Sounder, post #1

Z tego co widzę, to miałem chyba tak samo z moim monitorem. Naprawa + jakaś część wyniosła mnie prawie 70 PLN, ale wybrałem tańszy zamiennik za 30 kilka zetów, bo tzw. markowy kosztuje ponad 100. Technik uprzedził mnie, że może krócej działać, ale na razie 2 lata minęły spokojnie.

[#21] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Pinto, post #20

Pinto - A masz może gdzieś napisane jaką część ci wymienił bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia która część by mogła kosztować w tym monitorze ponad 100zł o ile mówimy o tym samym monitorze.
Szczerze wydaje mi się że miałeś poprawione luty ewentualnie wymienione uszkodzone kondensatory elektrolityczne które kosztują grosze w ostateczności wymieniony układ pionu do tego poprawione luty na trafopowielaczu dla nie poznaki i tyle :).

[#22] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@pascal, post #21

Napewno chodziło o transformator WN, markowe są drogie, tania chińszczyzna jako zamiennik może w zupełności wystarczyć. Chodzi o to, żeby zamiennik miał parametry jak najbardziej zbliżone do oryginału. Często zamiennik działa, ale wymiary obrazu i kształt są nie prawidłowe, ostrości zero itd. itp. Elektrolity nie dają takiego efektu. Tych monitorów naprawiłem wiele, ale tej usterki nie spotkałem. Dlatego nie dam 100% diagnozy, aczkolwiek podejrzewam przeciążenie z trafa WN, zbicie napięcia zasilania dającego wyżej pokazany efekt na ekranie, a w końcowym stopniu awaryjne wyłączenie się przetwornicy by zapobiec fajerwerkom Bez pomiarów lub jakiegoś fachowca co miał ten przypadek i wskaże winowajce nie naprawimy tego monitora.

[#23] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Esio, post #22

Ja mam 1084s właśnie po wymianie trafa WN. Trafo to jedna z częstszych usterek podobno...

Zamienniki chyba ma np. North.

[#24] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@Mir3k, post #18

> o a co to za magik od 1084?
Serwisuje Amigi odkad go znam i wczesniej. Jakies 15 lat.

[#25] Re: Usterka monitora 1084S. Może ktoś pomoże.

@_arti, post #24

To i ja się przypnę ;), jeżeli ktoś z okolic Tarnowa, Krakowa bądź Rzeszowa ;). Szkoda mi mojego monitorka 1084S, chętnie bym go naprawił a o usterce pisałem tu: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=84007#reply_84156

Dzięki!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem